8.11.2025. | 16:56
D. Mirković
Pregleda: 3276
FOTO: D. MIRKOVIĆ
Članovi požeške Udruge voćara, vinogradara i vinara "Stjepan Koydl", kao i svake, tradicionalno su i ove godine svečano obilježili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Martina. Druženje je održano u društvenim prostorijama Udruge, smještenima u podrumu povijesne Kuće Kraljević na središnjem požeškom Trgu Sv. Trojstva.
Na Martinje su članovi Udruge došli u pratnji svojih supruga i prijatelja, tako da je prostor bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Na samom početku okupljene je pozdravio Antun Herceg Grga, predsjednik, a prigodnim riječima obratio se i gost, gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Borislav Miličević. Među ostalim dragim gostima bili su i ugostitelji Ana i Zlatko Kučina, koji su potegnuli s otoka Pašmana, te profesorica Sanja Musil.
Središnji i najsvečaniji dio večeri bio je, naravno, obred krštenja mošta u mlado vino. Obred je, kako i priliči, obavio uzoriti Vlado Bauer, jedini vinski kardinal u Hrvata, čija pojava i posvećenost daju posebnu notu ovom tradicionalnom činu. Tijekom obreda asistirali su mu ministranti Jan Smolić, unuk člana Udruge Karla Smolića, te dr. Gordan Mirković, ugledni anesteziolog.
Za kume su izabrane dvije ugledne dame: dr. sc. Rahela Jurković, etnologinja i povjesničarka umjetnosti koja u svom znanstvenom radu posvećuje pažnju požeškim vinarima i tradiciji Grgureva, te Gordana Bajić, zaposlenica dječjeg vrtića i aktivna članica Udruge, poznata po svojim iznimnim kulinarskim vještinama. Kume su svoju dužnost shvatile vrlo ozbiljno i odgovorno; u zastupanju kumčeta su "na iskap" popile po dvije poveće čaše vina te su s radošću prihvatile obveze redovnog obilaska i praćenja stanja podruma članova Udruge. Kao podsjetnik na ovaj svečani obred i preuzete obveze, dobile su prigodne kumovnice.
Nakon službenog dijela uslijedila je prava martinjska gozba. Za jelo su, kako i priliči u ovoj prigodi, servirane domaće kobasice, posebno napravljene za ovu proslavu, te svinjski buncek uz dinstano kiselo zelje i restani krumpir. Za slatki dio menija pobrinule su se vrijedne supruge članova, koje su pripremile razne kolače i slastice. Grlo se močilo domaćom rakijom i mladim vinom iz podruma članova Udruge.
Atmosfera je bila izuzetno vesela i opuštena. Pjevalo se i plesalo, a za odličnu glazbu i ugođaj do iza ponoći pobrinuli su se glazbenici Danko, Zvonko i Davor, okupljeni za ovu prigodu. Bila je to još jedna uspješna i vesela proslava Martinja koja je na najbolji način spojila tradiciju, gastronomiju i dobro društvo požeških vinara i njihovih prijatelja.




































