Puno radimo, sve je teže opstati, a na tržnici osjetimo manjak kupaca

FOTO: Glas Slavonije

16.8.2018. | 15:44 | Novinar 034
IZVOR: Glas Slavonije
Pregleda: 3473

Do prije nekoliko godina vrvjelo je ljudima, a danas tržnicom možeš komotno voziti i bicikl, kaže Ivan

ŽUPANJA - Srijedom i subotom županjska tržnica godinama je bila glavno okupljalište Županjaca i stanovnika okolnih sela, no ovo nekada kultno mjesto trgovanja polako gubi svoj status. Konkurencija nekoliko velikih trgovačkih lanaca, blizina susjedne Bosne, ali i odlazak brojnih ljudi trbuhom za kruhom, učinili su svoje. Tržnica je sve praznija.

To nam potvrđuju i supružnici Mara i Ivan Đalok, iz Gunje, koji godinama žive od prodaje domaćih proizvoda i čijoj je obitelji upravo tržnica osiguravala egzistenciju. U Županji imaju već svoje dugogodišnje kupce, odlaze i na tržnicu u Vinkovce, a robu prodaju i na kućnome pragu. Svake srijede i subote Županjcima nude bogatu ponudu svježeg, netom ubranog povrća iz vlastitoga uzgoja, o čijoj kvaliteti i podrijetlu svjedoči i zeleni certifikat izložen na štandu. Ova gunjanska obitelj već se više od tri desetljeća bavi povrtlarstvom.


Sve teže i neizvjesnije

Obrađuju 25,5 hektara zemlje, a na oko hektar i pol uzgajaju povrće - papriku, rajčicu, krastavce, cvjetaču, luk, kupus, mrkvu, peršin… Kupcima su nudili i kukuruz šećerac, lubenice, dinje... Nekada je, prisjećaju se, bavljenje povrtlarstvom bio unosan i rentabilan posao i moglo se pristojno zaraditi, ali sada je iz godine u godinu sve teže i neizvjesnije, a i vremenske prilike potpuno su se izokrenule i idu iz krajnosti u krajnost.


- Ova je godina što se tiče uzgoja povrća jako teška, vremenski nam uvjeti nikako nisu bili naklonjeni, prvo kiše, a onda velike vrućine, stalno se borimo da se bar pokrijemo, vratimo uloženo i da ne budemo na gubitku. Najveći problem je nedostatak naroda, sve je manje ljudi i to se na tržnici strahovito primijeti. Do prije nekoliko godina vrvjelo je ljudima, a danas se tržnicom možeš komotno vozati i biciklom. I mogu vam reći da se često dogodi da je na tržnici više nas prodavača nego kupaca - slikovito je pojasnio Ivan trenutačnu situaciju. Smanjena je, kaže, potražnja, a kupci sve više traže akcije, raspituju se za sniženja i cijene uspoređuju s onima u trgovačkim centrima, ustvrdivši da se njihovo domaće povrće prema kvaliteti uopće ne može mjeriti s onima na trgovačkim policama. „U trgovačkim centrima roba stoji i nekoliko dana, paprika je smežurana, kao gumena je, ali istaknuta je akcija i ljudi je kupuju. Nerijetko me znaju nazvati iz nekog trgovačkog centra i tražiti da im naberem gajbu svježe rajčice, paprike, ili karton patlidžana da mogu napraviti akciju. Naše domaće proizvode istaknu na vrh, čisto onako samo da zamažu oči kupcima, a kada se kupci požale da je roba lošije kvalitete, kažu da je već sve razgrabljeno i prodano! Imaju ekipu ljudi koja im osmišljava prodajnu strategiju i to im prolazi - zaključuje.

Svježe ubrano

Đalokovi kažu da njihovi proizvodi koje nude kupcima ne mogu biti svježiji.
- Dan uoči tržnice nama je udarni, povrće beremo, pripremamo, pakiramo i mnogo je tu posla. Kada krenemo od kuće moramo voditi točnu evidenciju koliko smo čega natovarili, jer u slučaju kontrole moramo imati uredan papir. Ista je situacija i kada krenemo kući, također moramo ponovno popisati što smo sve prodali, po kojoj cijeni i koliko čega vozimo nazad. To se odnosi na nas registrirane OPG-ove koji smo dobili certifikate, i koji podliježemo kontroli - priča. Trenutačno je u ponudi najviše sezonska povrća, rajčice i paprike, jer je sada njihovo vrijeme i najviše se i traže. Neprodanu rajčicu koju s tržnice vrate kući, ne mogu ponovno odnositi, nego je, kažu, skuhaju i pripremaju za zimnicu. Svježe ubrano povrće svakodnevno izlažu i pred kućom, ali prodaju vrlo malo.

- Dugogodišnja je praksa Gunjanaca i stanovnika Cvelferije ići u Brčko, narod je naučio ići u ‘čaršiju na pijacu‘ i ondje kupovati. Najviše kupaca kod kuće zapravo imamo nedjeljom prijepodne, jer za pripremu ručka žele imati svježu robu, a drugim danima to je zanemarivo - ističe. Najviše traže rajčicu i papriku, a uskoro će krenuti i priprema turšije, pa tu očekuju veću potražnju i za cvjetačom i drugim povrćem. U proizvodnju ulažu vlastiti novac, mnogo truda i rada, ustaju već u ranu zoru, jer posla je, kažu, jako mnogo i onaj tko želi opstati mora raditi od jutra do mraka, kontinuirano, jer tu nema kampanjskog rada. Velika je borba za tržište i za svakog kupca, jer mnogima je, napominju, danas lakše peglati karticu u trgovačkim centrima, nego prodavačima na tržnici davati gotovinu.
- Ove je godine prvi put sve palo na mene i suprugu. Sve troje djece otišlo nam je u Njemačku, ostali smo sami. Kazali su da se ne žele ovako patiti, živjeti u stalnoj neizvijesnosti, boriti se s administracijom i odlučili su da je za njih i za njihovu djecu bolje da žive i odrastaju u uređenoj državi koja im nudi brojne mogućnosti, perspektivu i napredak. Otišli su, zadovoljni su i ne planiraju se vratiti. To je njihova odluka i mi smo je morali prihvatiti - zaključuje. Unatoč svim poteškoćama Đalokovi se ne predaju, svakodnevno ulažu maksimalan trud i napor i vjeruju da će dokazanom kvalitetom svojih proizvoda, a što većina kupaca ipak prepoznaje, zadržati svoje mjesto na tržištu. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI