NASLOVNA

Održana prva korizmena tribina u Požegi

16.3.2019. 09:14 | Mladen Mirković PREGLEDA: 1096

U Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, 14. ožujka održana je prva ovogodišnja korizmena Tribina četvrtkom na kojoj je gostovao izvanredni profesor dr. sc. Goran Livazović s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku s temom „Odgajati za Život – važnost odgojne dimenzije obitelji, škole i Crkve“. Nakon molitvenog uvoda prisutne, među kojima su bili brojni učitelji požeških škola, pozdravio je Josip Krpeljević, generalni vikar Požeške biskupije, a potom je moderator tribine Miroslav Paulić, profesor hrvatskog jezika u požeškoj Katoličkoj gimnaziji ukratko predstavio predavača.Prof. Livazović je u svome izlaganju istaknuo kako se u teoriji i praksi odgoja nerijetko ističe kriza društva, vrijednosti, obitelji i pojedinca. Ustvrdio je da, unatoč činjenici da je ranjivost suvremene obitelji jedan je od temeljnih uzročnika sveopće krize današnjeg čovjeka, obitelj kao vrelo i nositeljica života, i dalje ostaje prvi i najvažniji čimbenik odgoja.

Stoga su, reafirmacija odgoja, duhovnih, etičkih i odgojnih vrijednosti, zaštita djece i mladeži – najvažnije društveno-pedagoške zadaće danas, gotovo kao pedagoški imperativ, izvor i nagnuće, zaključio je predavač. Neophodna je sinergija različitih čimbenika u odgoju djece i mladih za odgovoran samostalni, obiteljski i društveni život što je trajna zadaća i briga svih prosocijalnih dijelova zajednice, jer o njihovoj učinkovitosti ovisi snaga, stabilnost i napredak ne samo obitelji, već i društva u cjelini. Takva komplementarnost spoznajnog i vrijednosnog, podloga je i pokretačka snaga ostvarivanju ravnoteže smislenog te ispunjenog života.U nastavku izlaganja uvaženi pedagog je govorio o problematici „nemjerljivosti znanja“ u nastojanjima standardizacije obrazovnih postignuća s ciljem optimizacije školskih kurikuluma, napomenuvši pitom da postoji mnogo aspekata odgoja i obrazovanja: socijalne, emocionalne, epistemološke, političke, religiozne, kulturološke i ekonomske prirode, koji se ne mogu kvanitificirati pozitivističkim mjerilima.

Upitavši nazočne »vodi li takav kvantitativni pristup odgoju i obrazovanju marginalizaciji tradicionalne odgojnosti nastave i pedagoške trihotomije odgoja 'glave, srca i ruku', ili tek zadovoljava potrebe suvremenog društva?«, naglasio je kako umjesto sinergije pedagoške i funkcionalističke ideje obrazovanja, danas iznova dvojimo ne treba li škola čovjeka prije svega odgajati za interakciju s drugim ljudima, za obitelj, kulturan život i zajednicu, umjesto dominacije zahtjeva profita i radnog mjesta?Želeći istaknuti važnost duhovne dimenzije u obrazovanju i kvaliteti odgoja, prof. Livazović je iznio rezultate određenih istraživanja, koja pokazuju da duhovnost djeci i mladima pruža dodanu vrijednost i poticaj kojim se učinkovitije odupiru kušnjama svakodnevice, te da njihova religioznost pozitivno utječe na njihova akademska i druga životna postignuća. Religiozni pojedinci imaju stabilnije obiteljske odnose, te su kao roditelji uključeniji u život vlastite djece. Pitamo se stoga kako duhovnost u odgoju promiče ljudska uvjerenja, stavove i vrijednosti koji vode ka svjesnijem i skladnijem životu sa samim sobom i drugima, odnosno omogućava intelektualnu i etičku samorefleksiju? Obitelj, odgoj i škola su obilježeni trajnim vrijednosnim napetostima između postizanja harmonije i izazova diktature utilitarizma i progresa.

Stoga, s obzirom na vrijednosne izvore procesa odgoja i socijalizacije, promicanje humanističkih i duhovnih ideja u odgoju može revitalizirati narušenu ravnotežu osobne i društvene slobode, napomenuo je prof. Livazović. Zaključio je kako u odgoju mladih naraštaja obitelj ima prvo mjesto, a da škola i Crkva kao sugovornice i suradnice roditelja u cjelovitom odgoju njihove djece imaju zadaću i odgovornost u okviru svojih kompetencija u tome im pomagati.U raspravi i razgovoru s predavačem nakon predavanja, kojim je moderirao prof. Paulić, nazočni su iznijeli svoja iskustva u odgojno-obrazovnoj praksi, ukazali na određene probleme i naznačili mogućnosti njihova rješavanja. Na koncu tribine generalni vikar Krpeljević zahvalio je prof. Livazoviću na zanimljivom i iscrpnom izlaganju. Tribina je zaključena zajedničkom molitvom.


Tagovi: korizma, tribina, požega

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Predsjednik ŽO HDZ-a Ž. Glavić: ʺIgor Krizmanić samovoljno je napustio HDZ i sve funkcije koje je obnašaoʺ

.

GO SDP Požega: ʺTražimo prijevremene izboreʺ

.

Savjetnik gradonačelnika za sport i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Požege zamrzava svoj status na svim funkcijama

.

CZSS Požega na Dan socijalnog rada nastavio s mirnim prosvjedom kojim žele ukazati na probleme u sustavu

.

Prijateljski i stranački krug oko gradonačelnika Puljašića sve više pod udarom

.

Policija poziva građane da predlože lokacije koje smatraju ugroženim zbog kretanja vozila nedopuštenim brzinama

.

Jučer prijevara, provala, krađa, 17-godišnjak za volanom i požar

.

Demograf iznio alarmantne podatke: ʺʺIma nas samo 3,95 milijunaʺ

.

Članovi udruge Veličanka na dvodnevnom putovanju u Međugorje, Stolac i Mostar

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

63 milijuna kuna za ulaganja u vinarije i marketing vina

.

HGSS Požega domaćin tečaja Odjela bespilotnih sustava

.

Kreće nova sezona besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike, ali i sve one koji to žele biti

.

Godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Knežci

.

Pretežno oblačno, ponegdje s kišom

.

Kombi sletio u kanal, ispali su van: Trudnica se bori za život

.

Potresna ispovijest kćeri lokalnog političara: ʼSjećam se moje krvi. Ostavio ju je na kuhačiʼ: ** Radi li se možda o vijećniku iz Požege?!?! ** SIGURNI SMO DA

.

UPOZORENJE! Uznemirujuće fotografije: ʼSusjedov pit bull nam je rastrgao pudlicu. Strahujemo za djecuʼ

.

11 natjecatelja karate-do kluba Požega s natjecanja iz Brčkog donijeli 20 medalja

.

Vikend rekorder 23-godišnjak s 2,56 promila te pet prometnih nesreća

.

Tijekom vikenda čak sedam požara na otvorenom

.

Vakula najavio da stižu oluje, snijeg i drastično zahlađenje

.

U nedjelju prvi proljetni izlet planinara- 37. Papučki jaglaci

.

Dinamo, Hajduk i Kaptol u polufinalu kupa

.

Hodočašće zagrebačkih bogoslova u Staru Gradišku

.

NIKAD KRAJA- Cijene nafte rastu...

.

Otvoreno prvenstvo Pakraca u ribolovu: 17 natjecatelja u borbi za naslov

.

Burna godišnja skupština; izvješća usvojena uz dva suzdržana

.

Vrijeme danas oblačno uz mogućnost kiše

FOTONALAZ

U nedjelju prvi proljetni izlet planinara- 37. Papučki jaglaci