Prouči pa odluči: Upiši se u Poljoprivredno-prehrambenu školu Požega!

RCK Panonika- upisi
(FOTO: Billboard)

30.6.2023. | 10:48 | PR
Pregleda: 1169

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, nositelj Regionalnog centra kompetentnosti Panonika, otvara upise u prvom upisnom roku u srednjoškolske programe. Strukovni kurikulumi razvijeni su prema suvremenim principima učenja s vježbama i praktičnom nastavom u praktikumima.

Za školsku godinu 2023./2024. možete izabrati sljedeća zanimanja:

Agrotehničar - Novi strukovni kurikulum


Agrotehničar organizira rad i radi na poljoprivrednim gospodarstvima (OPG, obrti, trgovačka društva, zadruge), u ustanovama (škole, instituti, agencije) u području proizvodnje, dorade, prerade i tržišta proizvoda biljnog i animalnog podrijetla (stočarstvo, ribarstvo i pčelarstvo).


Poslove može obavljati samostalno ili kao zaposlenik. Radno vrijeme se prilagođava tehnološkim procesima i vremenskim uvjetima.



Agroturistički tehničar - Ujedinjuje područje poljoprivrede s područjem tradicionalnog ugostiteljstva i turizma

Agroturistički tehničar zapošljava se u manjim ugostiteljskim objektima koji u djelokrugu svog rada imaju ugostiteljsko i poljoprivredno gospodarstvo i bave se proizvodnjom hrane.

Radi na poljoprivrednim poslovima svog gospodarstva, brine o ekološkom pristupu u uzgoju povrća, voća, stoke. Organizira i brine o proizvodnji kvalitetne hrane. Osmišljava prezentacije nacionalnih običaja, kulturne i povijesne baštine pojedinog dijela Hrvatske. Planira, nabavlja i čuva živežne namirnice. Sastavlja jelovnike, organizira pripremu hrane. Surađuje s turističkim zajednicama i ugostiteljskim radnicima.



Uz ekološku poljoprivredu vezan je i eko-turizam i upravo on ima potencijale da postane najperspektivniji oblik turizma u RH i to zato što s jedne stane štiti prirodno i kulturno nasljeđe, a s druge omogućava ostvarenje gospodarske koristi.

Prehrambeni tehničar – Provodi i kontrolira procese u prehrambenoj industriji, laboratorijima, obrtništvu i prometu hranom

Provodi i kontrolira procese u prehrambenoj industriji, laboratorijima, obrtništvu i prometu hranom. Prehrambeni tehničar radi u industrijskoj proizvodnji, laboratorijima, obrtništvu i u prometu hranom. Samostalno obavlja posao u proizvodnim pogonima, skladištima, laboratorijima, prodavaonicama, catering industriji i u prometu hranom.

Pri obavljanju poslova u proizvodnji može raditi i na poslovima s posebnim uvjetima rada.



Poljoprivredni gospodarstvenik – Organizira, nadgleda i usklađuje biljnu i stočarsku proizvodnju. Može se baviti proizvodnjom biljnih kultura na oranicama (žitarice, povrće, industrijsko i krmno bilje), u voćnjacima i vinogradima. U grani stočarstva uzgaja krupnu i sitnu stoku i perad te radi na izradi stočnih i peradarskih prerađevina

Poljoprivredni gospodarstvenik bavi se biljnom i stočarskom proizvodnjom u poljoprivrednim gospodarstvima i na privatnim imanjima, a najčešće radi na otvorenom.

U biljnoj proizvodnji uzgaja povrtne, voćarske, vinogradarske i ratarske kulture. Posao mu obuhvaća pripremu tla za sjetvu i sadnju, suvremenu gnojidbu i njegu usjeva, rezidbu voćaka i vinove loze, prskanje i zaprašivanje protiv bolesti i štetočina, berbu, spremanje, skladištenje te preradu. U svom radu primjenjuje moderna i suvremena sredstva za rad, uz korištenje dostignuća znanosti i tehnike.

Poljoprivredni gospodarstvenici rade i u različitim granama stočarstva: govedarstvu, svinjogojstvu, ovčarstvu, kozarstvu, peradarstvu. Bave se uzgojem životinja, razmnožavanjem, njegom, hranidbom, rasplodom i tovom raznih vrsta i kategorija stoke, kako bi osigurali kvalitetnu proizvodnju mlijeka, mesa, jaja, vune, krzna i podmlatka stoke.



Mehaničar poljoprivredne mehanizacije – Održava i popravlja traktore i poljoprivredne strojeve

Tijekom školovanja učenici se osposobljavaju za rukovanje, montažu, održavanje i popravak poljoprivrednih strojeva i mehanizacije. Upoznaju se i s osnovama strojarstva, elektrotehnike, tehnologije i mehanizacije poljoprivrede, usvajaju osnovna znanja o sklopovima i principima rada motornih vozila, motorima s unutarnjim izgaranjem, dijelovima motora i vozila te tehnologijom poljoprivredne mehanizacije.

Mehaničari poljoprivredne mehanizacije rade na poslovima održavanja i popravaka vozila, strojeva, aparata i uređaja za poljoprivredu, šumarstvo, vrtlarstvo i graditeljstvo. Ovaj posao omogućuje i dinamičan rad u radionici i na terenu gdje se koriste strojevi. Uspješno se može obavljati kroz samostalnu poduzetničku djelatnost.

Pri tome koriste različite aparate uključujući i elektronsku i računalnu opremu. Kad utvrdi kvar, popravlja ga, te opet provjerava radi li uređaj ispravno i je li siguran za uporabu. Mehaničari za poljoprivredne strojeve koji rade u trgovinama, pružaju informacije o strojevima, načinu njihove uporabe i daju savjete za kupnju.



Pekar – Mijesi i peče kruh i ostale pekarske proizvode

Pekari se u radu služe sitima, vagama, posudama za miješanje tijesta, košarama, pekarskim lopatama, limovima za pečenje, kolicima za prijevoz i dr. Rukuju strojevima i uređajima za miješanje i oblikovanje tijesta. Opslužuju i nadziru rad svih vrsta peći. Na mjernim instrumentima očitavaju i prate temperaturu i vlažnost radnog prostora i u pekarskoj peći.

Kruh i pecivo izrađuju od brašna različitih žitarica: pšenice, raži, kukuruza itd. Paze da se pričuvne količine brašna i ostalih sirovina ispravno uskladište. Posebnu pozornost posvećuju osobnoj higijeni i održavanju čistoće radnih prostorija, peći i sredstvima rada.

Mesar – Priprema svježe i konzervirane proizvode od mesa

Osim pripreme svježeg mesa za prodaju, mesari i konzerviraju meso kemijskim sredstvima, zaleđivanjem i dimljenjem, izrađuju barene i polutrajne kobasice i zimsku salamu, različite polutrajne i trajne suhomesnate proizvode i slaninu.



Mesari mogu raditi u obrtništvu i u industrijskog proizvodnji. U obrtništvu obavljaju sve faze obrade mesa, dok u industrijskoj proizvodnji obično obavljaju samo pojedine operacije. U obrtničkim radnjama i prodavaonicama mesari režu, važu i prodaju svježe meso i suhomesnate proizvode.

Pomoćni cvjećar – TEŠ – Program namijenjen učenicima s teškoćama

U sklopu programa učenici stječu znanje o navodnjavanju, prihranjivanju i plijevljenju bilja. Mogu se baviti uzgojem bilja u cvjećarskoj proizvodnji kao što su pikiranje, pinciranje i dekapitacija.



Pomoćni pekar – TEŠ – Program je namijenjen učenicima s teškoćama

Zanimanje pomoćni pekar obrazuje učenika za rad u zanatskoj i industrijskoj proizvodnji pekarskih proizvoda. Pomoćni pekar obavlja poslove izrade tijesta, oblikovanja i pečenja raznih vrsta kruha i peciva.

Što ti nude poljoprivredna zanimanja - prouči pa odluči!

Prijave se primaju od 28. lipnja do 7. srpnja 2023. u Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole (e-upisi.hr). Upisi u srednje škole se obavljaju od 10. do 13. srpnja 2023, a potrebnu dokumentaciju za određeni program obrazovanja učenici mogu dostaviti na tri načina: dolaskom u školu od 8 do 16 sati na propisani datum, elektroničkim putem (na adrese [email protected] ili [email protected]) ili u aplikaciji srednje.e-upisi.hr. Više informacija o programima možete pronaći na mrežnim stranicama: http://ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr/, https://www.rckpanonika.hr/

Požeško-slavonska županija i Kutjevo d.d partneri u Regionalnom centru Panonika, prepoznali su vrijednost Poljoprivredno-prehrambene škole, te su osigurali vrijedne stipendije za darovite učenike. Kutjevo d.d. stipendiratiće troje darovitih učenika 3. i 4. razreda svih zanimanja sa iznosom od 67 eura mjesečno,a Požeško-slavonska županija stipendirati će učenike 1. razreda sa istim iznosom.

Poljoprivreda je u Republici Hrvatskoj proglašena prioritetnim sektorom razvoja s ključnom ulogom u sigurnosti hrane i prehrane te ublažavanju siromaštva. Razvijanje kompetencija poljoprivrednih radnika je neophodno u podizanju produktivnosti za usvajanje inovativnih procesa i tehnologija s ciljem unaprjeđivanja i stvaranja dodane vrijednosti proizvoda iii usluga. Za stjecanje kompetencija potrebnih tržištu rada neophodna je adekvatna infrastruktura, moderni obrazovni programi te educirani obrazovno-odgojni djelatnici.

U svemu tome iznimno je značajna uloga projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“ čiji je nositelj Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a koji sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

U uspostavljanje RCK Panonika uključeni su i partneri: Požeško-slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Ekonomska škola Požega, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Prirodoslovna škola Karlovac, Kutjevo d.d. te Udruga učeničkih domova RH.



Projektom uspostave Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) Panonika stvaraju se programski i kadrovski uvjeti koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu i praktičnoj nastavi.

Važna obilježja RCK Panonika su, između ostalog, inovativne metode poučavanja i modeli učenja koji učinkovitije uključuju polaznika na tržište rada, prihvaćanje potreba polaznika s teškoćama i drugih ranjivih skupina, visokokvalitetna infrastruktura te konstruktivna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima i drugim institucijama šire zajednice.



Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Poljoprivredno-prehrambene škole. Za više informacija o EU fondovimawww.strukturnifondovi.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI