Problemi u Županiji: Mogući otkazi, umirovljenja, ali i smanjenje plaća?

Problemi u Županiji: Mogući otkazi, umirovljenja, ali i smanjenja plaća?
(FOTO: 034 portal/ PSŽ)

13.2.2022. | 14:25 | Ante Mandarić
Pregleda: 11859

Neslužbeno doznajemo kako Požeško-slavonska županija nakon pripajanja nekadašnjeg Ureda državne uprave Požeško-slavonske županije, muku muči s probijanjem maksimalnog dozvoljenog iznosa od 20% izvornog proračuna za planirana sredstva za plaće.

Za čitatelje koji to ne znaju, u Republici Hrvatskoj postoji Zakon koji se primjenjuje na sve jedinice lokalne i regionalne samouprave, dakle općine, gradove i županije, a koji bi trebao štititi od nepotrebnih uhljebljivanja, no za to očito ne mare članovi sudskom presudom potvrđene zločinačke organizacije.

Uvidom u službene stranice Požeško-slavonske županije vidljivo je kako je unatoč probijanju od 20% sredstava izvornog proračuna za plaće, a o čemu smo 12. siječnja 2022. godine poslali upit, a 2. veljače 2022. godine dobili odgovor, Županija, vjerovali ili ne, planira zaposliti još jednog zaposlenika. Da, dobro ste pročitali.


Tako iz javnog natječaja objavljenog 10. veljače 2022. godine doznajemo kako je Požeško-slavonskoj županiji potreban Viši stručni suradnik/suradnica za prostorno uređenje i graditeljstvo, a svakako će bit zanimljivo pratiti tko će biti uhljebljen na ovome mjestu.
'Govori se o tome da će pojedinci dobiti otkaze, dio će se umiroviti, a dijelu zaposlenika smanjit će se plaća, a sada je otvoren novi natječaj? Neka županica sebi prvo smanji ionako preveliku plaću za primjer, a ne nama.' – tvrdi naš izvor iz Požeško-slavonske županije, a koji želi ostati anoniman u strahu za i ono malo plaće što zarađuje.

Dodaje kako nije upoznat s probijanjem maksimalnog dozvoljenog iznosa od 20%  izvornog proračuna za planirana sredstva za plaće, ali iznenađuje ga kako na to županica Antonija Jozić nije upozorena od strane njezine desne ruke, a kako se priča to je Sunčica Bajić koja je inače pročelnica Ureda za unutarnju reviziju u Požeško-slavonskoj županiji. Zaključuje kako mu nije poznato je li Sunčica Bajić uopće član HDZ-a, a čime se potvrđuje nastanak tihog nezadovoljstva među djelatnicima Županije, barem onog dijela sklonog HDZ-u.

Uzmemo li u obzir da je prihod poslovanja Požeško-slavonske županije 2021. godine, umanjen od stranih i domaćih pomoći, i donacija, osim pomoći za preuzete državne službenike na temelju posebnog zakona, iz posebnih ugovora: sufinanciranje građana za mjesnu samoupravu te ostvarene s osnove dodatnog udjela u porezu na dohodak i pomoći izravnanja za financiranje decentraliziranih funkcija iznosio 33 milijuna kuna (33.000.000,00 HRK), a planirana sredstva za plaće svih zaposlenika Požeško-slavonske županije u 2022. godini iznose 7 milijuna kuna (7.000.000,00 HRK) stvari su zabrinjavajuće i da je navedeni omjer unutar dozvoljenih 20% jer Županija troši veliki novac na hladni pogon.

Podsjetimo, pod palicom aktualne županice, a za vrijeme dok je obnašala funkciju gradonačelnice Grada Pleternice, na silu se već godinama gradi buduća srednja škola ili ispostava jedne od požeških srednjih škola. Da je opravdanost takvog projekta upitna, jasno je svima, osim toga, u prilog ne ide ni demografska situacija koja je svakim danom sve lošija.

Na kraju, jesu li u Požeško-slavonskoj županiji svjesni kako imaju problem s velikim udjelom plaća u proračunu, a kojoj je na čelu Antonija Jozić, za sada ostaje nepoznato.


Ante MandarićSamo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI