Prisjetimo se jedne od rijetkih obnova Židovskog groblja u RH

FOTO: pozega.hr

27.1.2023. | 10:11 | A.M.
Pregleda: 3447

Povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta koji se obilježava 27. siječnja prijestili smo se značajne i hvalevrijedne obnove Židovskog groblja u Požegi, jednog od rijetko obnovljenih židovskih groblja u Hrvatskoj.

Daleke 1872. godine u Požegi je podignuto Židovsko groblje, tada izvan grada, uz cestu Požega-Pakrac. Tijekom godina Groblje je nekoliko puta proširivano da bi 1906. godine obzidavanjem zida od kamene i opeke dobilo svoj konačni oblik, kakav poznajemo i danas. Pokop židovskih građana Požege i okolice vršen je sve do 1941.

Tijekom i posebno nakon II. svjetskog rata groblje je pretrpjelo značajna oštećenja,  te su mnoge grobnice opljačkane, mramorni spomenici polomljeni, a zidana ograda od kamene i opeke srušena. Takvo derutno stanje zadržalo se sve do 2004. godine kada na incijativu gradonačelnika Zdravka Ronka gradske vlasti proračunom predviđaju sredstva za obnovu Židovskog groblja.


Početak radova označilo je podizanje južnog zida krajem 2005. godine te nastavljeno izgradnjom istočnog zida, i postavljanja sjeverne i južne kapije tijekom 2006. godine. Najveći problem predstavljala je obnova grobnica, ali je na kraju svih 140 grobova obnovljeno. Uređen je i hortikulturni dio: posijana trava, posađeno drveće i grmlje, uređena staza i postavljene nove klupe.

Vrijednost radova i napore Grada Požege pri obnovi Židovskog groblja prepoznata je i na nacionalnoj razini pa je 15. travnja 2007. Dan sjećanja na žrtve Holokausta prvi put u Hrvatskoj obilježen izvan Zagreba u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, predstavnika Židovske zajednice u Hrvatskoj te brojnih građana.

Zapis ovog svečanog događaja pronašli smo na FB stranici Zdravka Ronka kojeg u cijelosti prenosimo.

VIŠE NA TEMU:
POŽEGA
OBNOVA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI