NASLOVNADRUŠTVO

Priopćenje vezano za prometovanje u zimskim uvjetima,

22.2.2018. 17:09 | Ante Mandaric IZVOR: MUP PREGLEDA: 2342

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

S obzirom na snježne padaline i pad temperature upozoravamo sudionike da je upravljanje vozilima pod takvim uvjetima otežano i potreban je dodatni oprez zbog povećane opasnosti od prometnih nesreća.
Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.
Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.
Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom koje nema propisanu zimsku opremu.

Uz gore propisano svakako prije putovanja preporučamo:

-Na auto-karti se upoznajte s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima i pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama,
-Prije polaska na put obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju "mrtve kutove"), provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, promijenite istrošene metlice brisača.
-Prilikom opremanja vozila zimskim pneumaticima (oznaka M + S), naglašavamo zakonsku obavezu korištenja takvih pneumatika na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimski pneumatici samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan.
-Vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) pneumatika. Predlažemo da i prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo.
-Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.
-Poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom).
-Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.
-Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja.
-Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.

Informaciju izradio policijski
službenik za odnose s javnošću

Goran Matijević

Tagovi: priopćenje, MUP , zimski uvjeti,

Pretraži 034 portal

Gostovao urednik tjednika Kronika požeško-slavonska

Ozbiljna iskušenja za Požegu i BSK

Predali policiji automatsku pušku s četiri spremnika, četiri ručne bombe i ukupno 567 komada streljiva

Misa večere Gospodnje u požeškoj Katedrali

Blagdan Velikog petka: Prisjećanje na Isusove muke i smrt

Pakrac: Filmovi u kinu ovog vikenda (19.4. - 22.4.)

Tehnička škola Požega odlična na 14. Državnom natjecanju i smotri ʺOpisujemo sustaveʺ

Misa posvete ulja u požeškoj Katedrali

PU požeško slavonska moli sve sudionike u prometu na povećan oprez tijekom blagdana Uskrsa

PAKRAC KAO BRDSKO-PLANINSKO PODRUČJE: Kandidiran projekt izgradnje nove prometnice

Proslava sv. Juraja Mučenika, zaštitnika župe Donji Čaglić

Danas će prevladavati sunčano i iznad prosječno toplo vrijeme

Biskup Škvorčević čestitao židovima Pesah

Još jedan uspjeh gradonačelnika Josipa Budimira: Novi projekt Grada Kutjeva - izgradnja sportskih terena za košarku i odbojku

Učenici OŠ Lipik i gradonačelnik Kasana sudjelovali na otvaranju 23. Plazma sportskih igara mladih

Video: Hrvatski iseljenik otkrio jesu li namirnice jeftinije u Hrvatskoj ili Njemačkoj

Kakav raritet – sedmerostruki bratski derbi!

Nepropisno pretjecao pa udario u drugi automobil koji je također nepropisno pretjecao

Veličanka Monika Jelić nastupila na seniorskom prvenstvu Hrvatske u Samoboru

Učenice požeške gimnazije i Srednje škole Pakrac na Državnom natjecanju iz povijesti

Tehnička škola u Požegi domaćin je Državnog natjecanja i smotre Opisujemo sustave