Prevario birače: Prije dvije godine obećao racionalizaciju, do danas osnovao nekoliko upravnih tijela i javnu ustanovu

FOTO: 034 portal/ M.P.

21.5.2023. | 19:42 | Ante Mandarić
Pregleda: 4133

Za vrijeme predizborne kampanje Lokalnih izbora 2021. godine, tada kandidat, a danas gradonačelnik Požege, dr. sc. Željko Glavić nerijetko je govorio da će racionalizirati rad Gradske uprave, uvesti optimalan broj zaposlenih baš kao što je najavljivao i brojne druge projekte i ideje od kojih se do sada realiziralo gotovo ništa ili uistinu zanemariv broj.

Rupe na cestama, prigradska naselja koje vape za asfaltom, javnom rasvjetom pa čak i vodom, loše izvedeni radovi, šipražje koje guta grad svakog proljeća i ljeta jer je redovita košnja nepoznat pojam, lajtmotivi su koji se provlače kroz naše tekstove dugi niz godina. Kaos i neorganiziranost raste proporcionalno s brojem upravnih tijela Gradske uprave, ali i brojem novoosnovanih javnih ustanova.

Spomenimo ukidanje jednog upravnog tijela, a osnivanje njih čak tri, gdje je prema nama neznanoj i neshvatljivoj matematici također ostvarena ušteda, iako će porezni obveznici evidentno plaćati, za sada samo dva rukovodeća radna mjesta više.


Podsjetimo, kako je zbog osnivanja Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege, intervenirala i policija, a koja je izvršila izvid zbog navodnog sumnjivog osnivanja cijelog upravnog odjela bez stvarne potrebe za istim. Iako nam ishod navedenih izvida još uvijek nije poznat, u požeškim se kuloarima spominjalo kako je upravo taj odjel prije nego li se uopće osnovao, bio “rezerviran” za tada gradsku vijećnicu, a danas pročelnicu Maju Petrović (HDZ). Od bolje upućenih izvora doznajemo da se takvom kadroviranju sam gradonačelnik Željko Glavić hvalio "Rimu i svijetu“, a znakovita je i fotografija nastala na sam dan Lokalnih izbora, gdje se u društvu danas gradonačelnika, nalazi i otac Maje Petrović, Nikola Janković. Slučajnosti ne postoje.
Osim već postojećeg UO za samoupravu, UO za komunalne djelatnosti i gospodarenje, UO za proračun i financije, Službe za reviziju, ukinut je Ured gradonačelnika, da bi se osnovao UO za imovinske-pravne odnose, UO za društvene djelatnosti te Služba za javnu nabavu. Dakle, s nekadašnjih 5 upravnih tijela, Gradska uprava došla je do njih čak 7. Da je time, osim što je povećan broj zaposlenika Gradske uprave, povećan broj rukovodećih mjesta, razumljivo je i pticama na grani. (Ne)jasna je šutnja požeške oporbe koja sve to očigledno odobrava. Iako je više činjenica da to je tako, ipak postavljamo pitanje je li Mitar Obradović koji je inače predsjednik požeško-slavonskog SDP-a, u tajnoj koaliciji sa Željkom Glavićem?

Zanimljivo, na prijedlog gradonačelnika Željka Glavića, ugašena je Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Požege i to iz razloga što “nije opravdala svoje postojanje”, iako je zapravo bilo riječ o klasičnoj političkoj eutanaziji nekadašnjeg tajnika Gradskog odbora HDZ-a, Ante Brkića koji se nije nalazio na liniji Glavićevog “novog HDZ-a”. Nedugo nakon što je stvorena ušteda i to prema riječima bolje upućenih jedino na ravnateljskom radnom mjestu, jer je Brkić poslan u zasluženu penziju, osnovana je nova javna ustanova, pod nazivom Auretis Požega d.o.o., agencija za umjetnost, rekreaciju, edukaciju, turizam i sport, a kojoj je prema podacima iz sudskog registra direktor Mile Raič.

Ako na sjednici Gradskog vijeća Grada Požege, koja se održava ovog četvrtka, s početkom u 16:00 sati, bude usvojena točka br. 6, upravljanje Odmarališta u Baškoj pripast će upravo novoj gradskoj firmi. Što i kako će dalje gradski oci upravljati s ovom vrijednom nekretninom, za sada je nije poznato.

Naočigled svjedočimo dvostrukim kriterijima i pitanjima podobnosti s obzirom na to da prijašnji gradonačelnici nisu bili “racionalni” dok je ovo povećanje upravnih tijela u skladu s Glavićevom filozofijom racionalizacije. Također, svjedočimo i kadroviranjima po babi i stričevima, a korijen svih uhljebljivanja jest Osječka 107, odnosno Opća županijska Bolnica u Požegi. Dodat ćemo još da je ne tako davno u intervjuu za lokalni radio, RVA, docirao o broju zaposlenih u Gradskoj knjižnici Požega, a dok je upravo Glavić za neke od novozaposlenih eksplicitno tražio zapošljavanje (podaci poznati redakciji) iako je tad formalno bio “samo” predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege, dakle u periodu od 2017. do 2021. godine, a za što je u 4 godine uprihodovao na svoj konto oko 250 tisuća kuna novca poreznih obveznika.

Vjerojatno da toga nismo ni svjesni, ali moguće je da svjedočimo stvaranju novog filozofskog pravca, glavićizma. Glavićizam = ima zadaću pokušaja razumijevanja misterije egzistencije i stvarnosti, iracionalan pristup promišljanju uz povremenu pojavu paranoidnosti i narcisoidnosti.

Unatoč obećanjima, evidentno je da je Glavić prevario građane kada je najavljivao racionalizaciju gradske uprave, a koja nikad nije bila tjesnija nego li za Glavićevog vremena, a gdje svjedočimo povećanju broja upravnih tijela s 5 na 7!Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI