PREDSTAVLJANJE STUDIJA ENOGASTRONOMIJE: Od jeseni novi studij na Veleučilištu u Požegi

Prestavljanje novog studija u Požegi
(FOTO: 034 Portal)

19.5.2021. | 15:47 | Promo članak
Pregleda: 4247

Povodom 23. obljetnice osnivanja Veleučilišta u Požegi, danas je u Studentskom domu dr. Franjo Tuđman održano svečano predstavljanje novog studija Enogastronomije uz live cooking show chefa Tomice Đukića.



"Ovo je jedinstveni ovakav studij u RH zato što je usmjeren na STEM sektor, dakle sektor koji će u Hrvatskoj biti svakako potreban pri zapošljavanju u turizmu i ugostiteljstvu. Prošla je godina dana otkako smo istraživali tržište prema gospodarstvenicima do samog kreiranja ovakvog studija. Dakle, od jeseni će putem državne mature 30 novih studenata biti ponuđen ovaj studij. Što se tiče kolegija, nekakvih 70% bit će vezano za prehrambenu tehnologiju, a ostatak na područje ekonomije i komunikacijskih vještina", rekao je dr.sc. Berislav Andrlić dodavši kako je smisao studija Enogastronomije da student po završetku zna proizvesti hranu, kreirati jelovnike i organizirati upravljanje restoranom, ali i prodati proizvode uslugu.


Chef Tomica Đukić je danas osmislio i kreirao jelovnike te ih sljubio sa studentskim vinima, a to će studenti onda tijekom studija učiti također raditi.



Dr.sc. Berislav Andrlić

"Povodom naše obljetnice postojanja, željeli smo nekakvom drugačijom prezentacijom pokazati što novo nudimo na VUP-u. Tu nam je i studij informatike i programa koji također kreće od jeseni. Idemo u smjeru razvoja i povezivanja sa Sveučilištem u Osijeku i to je novi pravac VUP-a- u smjeru znanstvene ustanove. Studije na požeškom Veleučilištu trenutno pohađa ukupno preko 800 studenata, od kojih je 60% studenata izvan županije koji popunjavaju ovaj Studentski dom."

Predsjednik Upravnog vijeća VUP-a prof.sr.sc. Drago Šubarić kazao je kako od osnivanja Veleučilišta u Požegi više ništa nije bilo isto te dodao kako je upravo Veleučilište u Požegi prošle godine proglašeno najboljim Veleučilištem u Republici Hrvatskoj. "Naravno da sve nije bajno jer prijetnje Veleučilištima, ali i drugim obrazovnim institucijama postoje počevši od demografske situacije pa do gospodarstva i broj studenata je sve manji. Sukladno tome, počeli smo istraživati neke nove mogućnosti i rjiešnjenje našli u turizmu. Ovaj studij je jedinstven jer je jedini na području biotehničkih znanosti što će naglasak dati naglasak na hrani i piću- kvaliteti, očuvanju vrijednosti."


Prof.dr.sc. Drago Šubarić

"Drago mi je istaknuti jednu zaista dobru suradnju između VUP-a i Sveučilišta u Osijeku u koju su uključeni djelatnici drugih fakulteta i ta je dugogodišnja suradnja rezultirala da je VUP ocijenjeno kao najbolje u RH. Ponosni smo i mi u Osijeku te se radujemo daljnjoj suradnji", rekao je rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, prof.dr.sc. Vlado Guberac.


Prof.dr.sc. Vlado Guberac

Pročelnik Poljoprivrednog odjela VUP-a mr.sc. Josip Mesić pričao je o vinima koja su se danas kušala. Radi se o Sauvignonu iz 2020., Chardonnayu sur lie iz 2019., Zweigeltu iz 2018. i Pinotu crnom iz 2018. godine. "Sva četiri ova vina su vrhunska vina, iako danas na meniju nema graševine jer cilj nam je bio da pokažemo sve potencijale naše Zlatne doline. Ovo je jedan mali odmak od klasičnih vina koja se inače piju u ovom kraju. Što se tiče novog studija, studenti će također pohađati i praktičnu nastavu."


mr.sc. Josip Mesić













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI