Požeško-slavonska županija darovala 20.000 eura franjevačkom samostanu u BiH

FOTO: PSZUPANIJA

7.7.2024. | 14:06 | Index.hr
IZVOR: Index.hr
Pregleda: 2164

Požeško-slavonska županija darovala je u subotu 20.000 eura za izgradnju galerije i knjižnice u samostanu Rama-Ščit u BiH. Županica Antonija Jozić i gvardijan Rama fra Andrija Jozić potpisali su ugovor u tom glasovitom samostanu, koji postoji od 16. stoljeća.

Na području Požeško-slavonske županije živi oko pet tisuća Ramljaka.

"Ramljaci su velik dio naše zajednice koji su svojim radom i vrijednostima tu zajednicu i oplemenili. Iz tog razloga i zato što Požeško-slavonska županija u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave u okviru proračuna ima predviđena mala sredstva koja su namijenjena za programe Hrvata izvan Republike Hrvatske, smo ovdje u Rami", rekla je Jozić. 


"To dokazuje vašu ljubav i dokazuje svim iseljenim Ramljacima da ih cijenite", izjavio je gvardijan Jozić. 


Franjevački samostan s crkvom postoji od 16. stoljeća i u nekoliko je navrata spaljivan za vrijeme osmanske vlasti i u Drugom svjetskom ratu.

U okviru samostana je i etnografski muzej, jedinstvena građevina iz vremena turske vladavine u Bosni i Hercegovini, sagrađena 1857. Sadrži oko 1200 eksponata iz tradicionalnog života i kulture Hrvata u Rami, gorskom kraju opasanom masivima Čvrsnice, Vrana, Ljubuše i Raduše.
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI