Požeška bolnica ponosna na rezultate koje postiže. ’Imamo više zaposlenog osoblja, nekoliko novih specijalista koji su radili u Beču, Londonu, Zagrebu!’

bolnica
(FOTO: A.L.)

3.1.2024. | 11:29 | 034 PORTAL
Pregleda: 3545

Primarne zadaće, specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite pacijenata sa specijalističkom dijagnostikom te znanstveno-istraživačke djelatnosti iz područja biomedicine i zdravstva i nastavna djelatnost iz područja obrazovanja zdravstvenih radnika, specijalističke preglede, dijagnostike pružanje hitnih zdravstvenih usluga i brojnih drugih različitih bolničkih postupaka djelatnosti su Opće županijske bolnice u Požegi koja na čelu s ravnateljem, dr.sc. Ivanom Vukojom sustavno ulaže u poboljšanje uvjeta boravka pacijenata na više od deset odjela u bolnici.

Bolnica također ulaže u stručno i znanstveno usavršavanje liječničkog osoblja s kojima se požeška bolnica itekako može ponositi. Prema procjenama i zdravstvenim potrebama sustavne se financijski ulaže u uređenja i obnove ambulanti, bolničkih soba, operacijskih dvorana i drugih prostorija prema najvišim standardima kako bi kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite pacijentima bila na najvećoj mogućoj razini.

U susretu s novinarima kojeg su organizirali prošli tjedan, ravnatelj Vukoja te njegove suradnice zamjenica Matea Vujnović i pomoćnica za sestrinstvo Silvija Marić, osvrnuli su se na značajniji dio učinjenog i ulaganja u 2023. godini.

"Opća županijska bolnica Požega je 2023. godine ušla u dva velika EU projekta Riječ je o projektima iz područja digitalne transformacije i zelene tranzicije – HospitalIty i DOLina zdravlja, s intenzitetom potpore od 90%, dok ostalih 10% financiramo iz vlastitih izvora – istaknuo je ravnatelj Vukoja nastavljajući kako su ukupni prihvatljivi troškovi projekta „HospitalITy“ procijenjeni na iznos od gotovo 171 tisuću eura, od kojega bespovratna sredstva čine iznos nešto manji od 154 tisuće eura u kojem projektu je partner Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana", rekao je Vukoja te dodao da su ukupni prihvatljivi troškovi projekta „DOLina zdravlja“ procijenjeni na iznos od 245.537,20 eura, od kojega bespovratna sredstva čine iznos od gotovo 221 tisuću eura.

Također se govorilo i o još jednoj hvalevrijednoj investiciji adaptacije, klimatizacije i opremanja Odjela Interne medicine.

"Riječ je o kompletnoj rekonstrukciji Odjela Interne medicine, a koja je bila prijeko potrebna zbog dotrajalosti ne samo dijela zgrade u kojoj je odjel smješten već i velikog dijela opreme. S obzirom na to da u Općoj županijskoj bolnici Požega velike napore i sredstva ulažemo u privlačenje i specijalizacije mladih liječnika, te općenito u razvoj struke i usvajanje novih metoda liječenja, kako bismo to mogli omogućiti, potrebni su nam adekvatan prostor i oprema, te je ovakav projekt logičan slijed svega navedenoga, iako nismo imali financijsku pomoć oko navedenog projekta već smo u isto ušli s vlastitim sredstvima – naglasio je ravnatelj Ivan Vukoja nastavljajući kako su se dogodile određene izvanredne situacije na koje u trenutku pokretanja ovako velikog projekta nije bilo moguće niti pomisliti, ali je bila nužnost mijenjati planove te pomoć u financiranju tražiti iz drugih izvora iz kojih su sredstva i dobivena. Ovdje se radi o Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske i 350 tisuća eura i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije sa 70 eura, a sam projekt je podijeljen u četiri faze. Završene su prve dvije u kojima je potpuno rekonstruiran i opremljen Odjel za opću internu medicinu i endokrinologiju, a trenutno su radovi na Odjelu za gastroenterologiju i nefrologiju s međuprostorom", pojasnio je ravnatelj Vukoja.

Dodao je kako u 2023. godini ima razloga za zadovoljstvo zbog stručnog medicinskog osoblja.

"Tijekom 2023. godine ostvarili smo veći broj zaposlenih u odnosu na 2022. godinu, ali ono što je najbitnije jest činjenica da tijekom ove godine imamo zaposlenih 12 specijalista više, 7 specijalizanata i 15 medicinskih sestara. Ponosni smo na te naše akvizicije, jer imamo mladu specijalisticu infektologije iz “Frana Mihaljević” iz Zagreba, imamo specijalisticu ortopedije i traumatologije, imamo specijalisticu plastične kirurgije koja je radila u Beču. To se samo nadovezuje na akvizicije interniste kojeg smo dobili iz Londona i specijalistice pedijatrije koje smo doveli prošle godine. Postajemo ustanova koju dobar, kvalitetan i perspektivan kadar predmnijeva kao poželjno radno okruženje, koja ljudima nudi i mogućnost stručnog usavršavanja i to je prepoznato i izvan granica naše županije. Ponosni smo i na naše nove medicinske sestre, njih 15 – zamjećujemo trend povratka naših zdravstvenih djelatnika iz zemalja EU ali isto tako i iz Zagreba", ističe ravnatelj Vukoja nastavljajući da unatoč općepoznatoj činjenici deficitarnosti liječničkog kadra, ima zaposlenih novih liječnika kao i mladih kolega na specijalizacijama, a za koje se nada da će i po završetku specijalističkog usavršavanja ostati u požeškoj bolnici. "Da bi se to ostvarilo, smatramo potrebnim daljnju inicijativu za pružanjem određenih usluga kako bi privukli mlade liječnike, uz već prepoznatu mjeru Požeško-slavonske županije za stipendiranjem mladih liječnika", dodao je dr.sc. Vukoja, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega.

Ravnatelj Vukoja se također osvrnuo na liste čekanja za koje navodi da su dovedene u nekakve zakonske okvire. "Unatoč svim našim angažmanima po pitanju kontrole liste čekanja. 12 posto termina ukupno propadne zbog toga što se u te termine nitko ne odazove, unatoč tome što ih se i podsjeća – i elektronskom poštom i SMS-om i svakako. To znači da u tih 12 posto termina, netko kome uistinu treba pružiti zdravstvenu uslugu koja je brza, taj termin ne bude konzumiran. Netko drugi ne ostvari zdravstveni pregled zbog toga što netko nije bio zainteresiran isti odjaviti ili se prednaručiti. To je izuzetno važno. Kad pogledamo brojke 500 tisuća usluga pa uzmite 12 posto koliko je to u konačnici", rekao je Vukoja.

Usluge OŽB Požega i kvaliteta pružanja istih odavno je poznata izvan granica naše županije, a taj se trend nastavlja jer na dijagnostiku u ovu bolnicu dolazi oko 40% pacijenata iz susjednih županija.

"U konačnici, ono što je najvažnije, jest činjenica da ljudi žele dostupnu, kvalitetnu i sigurnu zdravstvenu uslugu te se nadam da će u vremenu koje je ispred nas ova ustanova nastaviti upravo to i pružati ", zaključio je dr.sc. Ivan Vukoja, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI