Povodom smrti monsinjora Josipa Devčića prisjetimo se dokumentarnog filma ’Monsinjor’

FOTO: YT Screenshot

29.3.2023. | 16:08 | Ante Mandarić
Pregleda: 6878

Na strežemanskom mjesnom groblju danas je sahranjen apostolski protonotar Josip Devčić, umirovljeni kanonik požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra i umirovljeni župnik u Stražemanu.

Podsjetimo, nakon duge i teške bolesti monsinjor Devčić preminuo je u prijepodnevnim satima 27. ožujka 2023. u 80. godini života. Kao dugogodišnji župnik župe Sv. Mihaela arhanđela u Stražemanu zauvijek će ostati u sjećanju mnogih. Njegovi župljani, ali i ostali vjernici koji su rado dolazili na njegove Svete mise pamtit će ga kao tihog, blagog i nenametljivog čovjeka punog duha i ljubavi za druge .

Poseban obol dao je monsinjor Devčić uređenju Crkve sv. Mihaela u Stražemanu. Nakon izvanjske obnove pristupilo se idejnom rješenju unutrašnjosti crkve. U razgovoru s akademskim kiparom gosp. Antom Starčevićem, odlučili su u crkvu postaviti mozaike: na trijumfalni luk hrvatske svece, blaženike i kraljeve, a u samom svetištu lik sv. Mihaela.


Za posvetu crkve monsinjor Devčić pozvao je uzoritog gosp. kardinala Franju Šepera, prefekta Kongregacije za nauk vjere iz Rima, koji je posvetio crkvu 6. rujna 1981. godine. Među hrvatske blaženike stavili su likove današnjih blaženika kardinala Alojzija Stepinca i Ivana Merza. Odmah nakon posvete novine su pokrenule seriju napisa i otvorili "Slučaj Stražeman" pri čemu je monsinjor Devčić priveden istražnom sucu u Slavonskoj Požegi i osuđen na 2 mjeseca zatvora zbog "narušavanja javnog reda i mira.


U prilogu pogledajte dokumentarni film "Monsinjor" te niz kraćih videa preuzetih s FB stranice bivšeg gradonačelnika Zdravka Ronka.

1. Kula, blagoslov zvona

2. Monsignore Josip Devčić

3. Moj prijatelj Jozo Devčić

4. Obnova Crkve i središnje slavlje Godine Gospe Voćinske

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI