Politika, nogomet i mediji: Hoće li Budimir uspjeti balansirati svoje interese?

FOTO: Arhiv

14.8.2023. | 21:27 | Redakcija 034
Pregleda: 4007

Upućeni upiti Josipa Budimira Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa u najmanju su ruku interesantni.

Naime, ako je suditi prema upućenim upitima, interesira se za otvaranje agencije za posredovanje u nogometu, a također zanima ga i kupnja lokalnog medija (internetskog portala) uz upit tko mu potom smije biti partner te smije li primati donacije od jedinica lokalne samouprave u okolici.

Iz samog upita vidljivo je da bi putem kolega dužnosnika, dakle načelnika, gradonačelnika i drugih svoj medij financirao kroz donacije, reklame i slično, a što bi u najmanju ruku bilo moralno konfliktno, iako bi upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva morao prenijeti na drugu osobu.


U praksi bi to izgledalo da je Budimir vlasnik nekog medija koji se uglavnom financira od kolega mu dužnosnika, a kojim bi, barem na papiru, upravlja neka “neovisna” druga osoba koja je direktor i vrlo vjerojatno glavni urednik. To bi značilo da Budimir ne bi smio predstavljati niti poslovno razgovarati o takvom internetskom portal ispred svojih kolega dužnosnika, a što je teško zamislivo. Da je Budimir bio politički pragmatičniji, takav upit ne bi ni slao, a ona osoba koja bi imala upravljačka prava ujedno bi bila i vlasnik takvog trgovačkog društva. Moguće je da Budimir možda nikome ne vjeruje osim sebi pa bi kao vlasnik odnosno jedini član skupštine uvijek mogao razriješiti direktora, a posljedično glavnog urednika takvog medija.


Da ni tu nije kraj njegovim ambicijama govori i upit o otvaranju agencije za posredovanje u nogometu, a koji je prva i jedina Budimirova ljubav. S obzirom na brojne pritužbe koje nam s područja Kutjeva pristižu na temu nogometa, dovoljno je samo navesti podatak da je u tri posljednje proračunske godine u svoj hobi, dakle NK Kutjevo, uložio 2,3 milijuna kuna, dok su puno veći gradovi od Kutjeva, a koji imaju klubove u istim ili većim rangovima uložili zanemarivo više novca. Paralelno s velikim ulaganjima javnog novca u Budimirov omiljeni klub, svega 8 kilometara dalje u Vetovu, grupa lokalnih entuzijasta pokazala je kako se uz dobar marketing i vodstvo mogu prikupiti ozbiljna sredstva, a riječ je o NK Graševini Vetovo koji su nedavno od donacija prikupili dovoljno novca za postavljanje umjetne trave. Uz sve navedeno, pristigle pritužbe upućene na kutjevačka naselja bez asfalta i kanalizacije, postaju zanimljivija.

Potpora sportu važna je za razvoj zajednice, ali odluke o trošenju javnog novca trebaju biti temeljene na pažljivoj procjeni prioriteta i potreba. Gradonačelnik Budimir u slobodno vrijeme ima pravo baviti se svojim hobijem koliko god želi, no trebao bi biti pažljiv pri raspoređivanju javnih sredstava i voditi računa o interesima svih građana Kutjeva, a ne samo onima koji se isprepliću s njegovim privatnim interesima.

Hoće li svoj interes iskazan u vidu upita Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa iskazan za bavljenje nogometnom agencijom i medijskim poslom realizirati i hoće li uspjeti balansirati sve svoje interese, tek ostaje za vidjeti.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI