Pogledajte zašto su cijene jaja, mlijeka i kruha veće u Hrvatskoj, nego u EU

Pogledajte zašto su cijene jaja, mlijeka i kruha veće u Hrvatskoj, nego EU
(FOTO: Pixabay)

8.11.2022. | 10:05 | rtl.hr
IZVOR: rtl.hr
Pregleda: 1923

Prošla su vremena kada je jedno jaje koštalo jednu kunu. Znamo svi da je dramatično poskupio kruh, više od 30%, Znamo i da su visoke cijene posljedica skupe struje, plina, benzina, ali zašto je poskupjelo više nego u Europskoj uniji

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje i iz džepa malo više izbije, prošle godine u ovo vrijeme je ovo jaje koštalo jednu i 40 lipa, a sada je dvije kune.

Malo jesu skupa, ali su lijepa. Ispočetka su se pitali ljudi zašto, ali sad više ne, samo uzimaju", kaže prodavačica Dušanka Patajac, ali dodaje da se ne uzimaju manja nego prije.


Zvuk Coca-cole je službeno jeftiniji od ovog, odnosno svježe mlijeko je skuplje od gaziranog pića. U zadnjih godinu dana u Uniji je prosječno 24,3% veća cijena litre punomasnog, a u Hrvatskoj 43,5%. Vlada je zamrznula ono od 2,8% mliječne masti, ali puno se toga od mlijeka radi.


Ma kakav kavijar jastog, luksuz je sada postao jogurt, sirutka, mlijeko i svježi sir.

Upravitelj mljekarsko-stočarske zadruge, Darko Pavičević kaže da se ne osjeća kao ekstraprofiter, a za skok cijene mlijeka u Hrvatskoj poručuje:

"Pa zato jer tamo su lani energenti otišli gore, onu prošlu jesen, kad nas se držalo umjetno i onda je odjedanput eskaliralo", rekao je.

Eskalirala je cijena pereca, lani je bila 3,5 kune, sada je 5, a iduće godine jedan euro.
"Iduće godine bude perec koštao 7 kuna sigurno", kaže vlasnik pekare Miroslav Trajković te dodaje da će perec i žemlja biti jedan euro, a kruh dva eura.

Već iduće godine kruh u Uniji skočio je za 16 posto, a u Hrvatskoj za 26%

"Oni misle da mi nemamo nikakve režije", kaže Trajković.

A ono što prečesto zaboravimo u ovim pričama u sveopćim poskupljenjima je i vreća. Pilići i koke jedu 40% skuplje. Snimili smo skladište najveće hrvatske tvrtke koja proizvodi stočnu hranu.

"Ne osjećamo se definitivno kao ekstraprofiteri pogotovo u ovoj izuzetno teškoj godini, jer jedno je rast prihoda zbog same cijene sirovina, a drugo je rast profitabilnosti koju mi nemamo ove godine", tvrdi direktor tvrtke koja proizvodi stočnu hranu, Marko Fanon.

Ni mi – kaže direktor jedne od najvećih hrvatskih farmi jaja za Direkt.

"Sve domaće proizvodnje svježih jaja već godinama ili ne ostvaruje ili ostvaruje zanemarivu dobit", kaže Marko Brajević, direktor farme jaja.

Znači ni trgovci, ni farmeri, ni veliki proizvođači, nitko ne vidi sebe kao krivca za visoke cijene, odnosno svi vide kao isključivog krivca divlje cijene plina i benzina, a kako će energija biti vjerojatno još skuplja, gotovo sigurno će poskupiti još i kruh i mlijeko i jaje.

(Izvor: RTL.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI