Pleternica dala 20 milijuna kn za novu srednju školu. Iz Ministarstva poručuju: ’Ona ni ne postoji’

FOTO: 034portal.hr

17.3.2023. | 13:20 | Luka Safundžić
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 5830

Dvije srednje škole s pet razrednih odjeljenja nastavu godinama održavaju u prostorima osnovne škole. Grad je dao novac da im se uredi prostor da se one presele, no resorno ministarstvo odbija dati za to dozvolu jer se radi o podružnicama srednjih škola iz Požege

Prošlo je šest godina od početka građevinskih radova, grad je za to izdvojio 20 milijuna kuna, ali dvije srednje škole koje rade u Pleternici i dalje nema svoje prostore nego su "podstanari" u prostorima pleterničke osnove škole. Zašto?

Ministarstva znanosti i obrazovanja tvrdi - srednja škola u Pleternici nije niti osnovana te čak nije ni dobila dozvolu za početak rada.


Krenimo redom, trenutačno se u prostorijama Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica odvija nastava Ekonomske i Obrtničke srednje škole. Riječ je o srednjim školama osnovanim u Požegi, ali u Pleternici imaju svoje ispostave s ukupno pet razreda srednjoškolaca.

Kao "podstanari", ove dvije srednje škole dijele učionice s osnovnom školom već godinama.

Još u travnju 2021. tadašnja gradonačelnica PleterniceAntonija Jozić, a sada aktualna županica, slikala se ispred poslovne zgrade u Pleternici i na svom Facebooku napisala: "Ovo će biti srednja škola ma što tko mislio o tome".

Odlučna da srednje škole dobiju svoj vlastiti prostor, krenulo se u rekonstrukciju poslovnih prostora u gradu kako bi se prilagodili za potrebe škola.

Objavljen je natječaj, naručitelj javne nabave bio je Grad Pleternica, a naša redakcija u posjedu je Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda iz 2017. godine iz kojeg se vidi da je prihvaćena ponuda za rekonstrukciju poslovnih prostora u iznosu od 19,935.656 kuna s PDV-om.

Na natječaj se javio samo jedan ponuđač, tvrtka Presoflex iz Požege čiji je vlasnikIno Galić, sin poznatog slavonskog poduzetnika i vinara bliskog HDZ-uJosipa Galića.

Zanimljivo je kako je Grad Pleternica krenuo u rekonstrukciju prostora, iako je osnivač svih srednjih škola Požeško-slavonska županija.

No ni šest godina od tog natječaja i nakon što se utrošilo najmanje 20 milijuna kuna kako bi se uredili poslovni prostori u koje su se napokon trebale useliti dvije srednje škole, od svega ništa. Prepreka je Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje za to ne da dozvolu.

Naime, odgovorili su nam kako se broj srednjoškolaca u posljednjih 10 godina na području te županije smanjio za 1400. Trenutačno je u Požeško-slavonskoj županiji sedam srednjih škola koje pohađa 2393 učenika.

Naveli su kako Srednja škola Pleternica nikad nije osnovana niti je dobila rješenje za početak rada. Podsjetimo, u Pleternici postoji pet razreda dvije srednje škole koje su zapravo ispostave srednjih škola osnovanih u Požegi.

De facto, Srednja škola Pleternica ni ne postoji, nikad nije ni dobila rješenje za početak rada, pa resorno ministarstvo ne može dati dozvolu da se preseli u nove prostore za koju je Grad Pleternica već dala 20 milijuna kuna.

"Postupak osnivanja školske ustanove propisan je Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u kojemu je navedeno da je osnivač dužan, prije osnivanja školske ustanove, pribaviti prethodno pozitivno mišljenje Ministarstva o opravdanosti osnivanja školske ustanove, a uzimajući u obzir programsku opravdanost, zahtjeve dostupnosti, racionalnosti i drugih relevantnih pokazatelja opravdanosti osnivanja školske ustanove, kao i dokaze o financijskim sredstvima potrebnima za početak rada", kazali su nam iz resornog ministarstva.

Iako Pleternica nema vlastitu srednju školu, učenici tog grada i dalje pohađaju dvije srednje škole. Od školske godine 2013./2014. Ekonomska škola Požega u tom gradu izvodi program obrazovanja za zanimanje upravnog referenta, a godinu dana kasnije s izvođenjem programa krenula je i Obrtnička škola Požega za zanimanje kuhara i konobara.

Nastavu izvode u prostorima i u učionicama Osnovne škole fra Kaja Adžića iz Pleternice. Ravnatelj osnovne školeHrvoje Galićrekao je da nemaju gužvu u svom prostoru, iako ugošćuju i dvije srednje škole jer je sreća u nesreći što se broj učenika smanjio tijekom godina. Potvrdio nam je i kako ipak planiraju dogradnju školske zgrade u kojoj bi bilo novih osam učionica.

"Planira se i izgradnja sanitarnih čvorova, učiteljskih kabineta te spremišta za nastavna sredstva i pomagala. Sve dogradnje radit će se u skladu s Državnim pedagoškim standardom i raspoloživim natječajima", odgovorio nam je ravnatelj Galić.

O ovoj pomalo bizarnoj situaciji u kojoj je Pleternica izdvojila 20 milijuna kuna za uređenje prostora za dvije srednje škole, kako bi se one iselile iz osnovne škole, a ipak od toga nema ništa jer resorno ministarstvo vraća lopticu da Srednja škola u tom gradu nije ni osnovana, pa ne mogu ni dati dozvolu za rad, pitali smo i Grad Pleternicu te Požeško-slavonsku županiju. Odgovore nismo dobili, a kad ih primimo, objavit ćemo ih.

(Izvor: Danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI