Plenković i Milanović se obratili javnosti. Plenković: Imat ćemo 16 ministarstava

FOTO: HINA

16.7.2020. | 14:41 | Index.hr
IZVOR: Index.hr
Pregleda: 1922

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Zoran Milanović dao je u Predsjedničkim dvorima mandat za sastavljanje vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, nakon što mu je on predao potpise 76 izabranih zastupnika koji mu daju potporu.

Prema Ustavu, predsjednik Republike dodjeljuje mandat za sastavljanje vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u saboru, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Plenković je tako predsjedniku Milanoviću sa 76 potpisa dokazao da ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje vlade. Potporu Plenkoviću za sastav vlade dalo je 66 izabranih zastupnika na listi HDZ-a, 8 zastupnika nacionalnih manjina te po jedan zastupnik HNS-a i Reformista. Konstituirajuća sjednica sabora, prema najavama, održat će se u srijedu, 22. srpnja.

Predsjednik Republike Zoran Milanović prethodno je primio predsjednika i članove Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koji su mu uručili službene rezultate izbora zastupnika u sabor.


Prilikom dolaska, Milanović je pružio ruku Plenkoviću, no on se odbio rukovati te mu pružio lakat.


Nakon kratkog razgovora, Plenković i Milanović su se obratili javnosti.

"To je komad papira, on je donio potpise. Izbori rezultata su jasni, čestitao sam mu još davnih dana, želim mu sve najbolje", kazao je Milanović.

"Želim mu sve najbolje, vidio sam 76 potpisa, nadam se da će svi biti zdravi, čili, da neće biti zdravstveno kompromitirani. Nadam se da će ova godina završiti kako već mora gospodarskim padom, a da će sljedeća završiti rastom", rekao je Milanović.

"Mislim da je dobro da izvijestim o strukturi novih ministarstava, ali o imenima ćemo idući tjedan. Ministarstava će biti 16, bit će 4 potpredsjednika vlade, Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomo Medved i Boris Milošević", rekao je Plenković.

Najavio je da će u novoj vladi biti 16 ministarstava, četiri manje nego do sada. Spajaju se dosadašnja ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s Ministarstvom državne imovine.

“Spojit ćemo i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike, a Ministarstvo kulture će u nazivu nositi i medije. Imat ćemo Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja koje će uključiti resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena, zaštite okoliša", poručio je mandatar Plenković. 

Najavio je kako će se konstituirajuća sjednica sabora održati u srijedu, 22. srpnja. 

Uz to, nepromijenjena ostaje struktura za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo financija, potom obrane, poljoprivrede, fondova Europske unije i regionalnog razvoja te vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo zdravstva.

Plenković je najavio kako će imena novih ministara službeno objaviti nakon sastanka središnjeg tijela HDZ-a u ponedjeljak.

"Imat ćemo i dalje Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Središnji državni ured za javnu nabavu te Središnji državni ured za demografiju i mlade kao novo tijelo", kazao je Plenković. 

Znači li manji broj ministarstava financijsku racionalizaciju?

"Mislimo da je vlada s manjim brojem članova jednostavnija za upravljanje. Bit će nešto manje dužnosnika, tu će doći do određene racionalizacije. Što se tiče broja službenika, jasno je da neće preustrojem biti manje ljudi, iako je naš cilj racionalizacija", odgovorio je Plenković.

"Što se tiče o suradnji ne radi se o suradnji brda, nego o suradnji dva predsjednika. Iza nas je jedan intenzivan izborni ciklus. Ono što je nama u interesu da tamo gdje možemo naći zajednički nazivnik moramo razgovarati, voditi dijalog. Što se tiče političkih stavova, te će razlike ostati, ali imamo dovoljno političke zrelosti i životne zrelosti da to prevladamo", rekao je Plenković.

"Moja je želja da svi manjinski zastupnici podrže vladu. Činjenica je da smo mi mogli ovaj put razgovarati i s nekim drugim partnerima, ali to smo ostavili za neka druga vremena iz razloga što su se ti potencijalni partneri tijekom predizbornog vremena ponašali ucjenjivački. Išli smo na suradnju s onim zastupnicima s kojima smo surađivali proteklih godina. Oni koji nas žele podržati mogu to učiniti samoinicijativno", rekao je Plenković.

"Drago mi je ovo s manjinama, to je praksa dobrog duha. To nije samo simbolička stvar. To Hrvatsku razlikuje od dosta susjeda. Čitao sam da taj urlik nije u skladu s hrvatskim ustavom, što ništa ne znači. Pitanje je samo kako će to sankcionirati, kao govor mržnje ili kao remećenje javnog reda i mira. To jest govor mržnje. Nisam čovjek koji voli zabrane niti sankcije, ali ovdje druge nema. To treba sankcionirati kao kazneno djelo, ali s vrlo blagom kaznom", komentirao je Milanović.

O državnim financijama

"Stanje u državnoj blagajni je dobro. Naš temeljni cilj je sigurnost radnih mjesta, plaća i mirovina. Osigurali smo već 6 milijardi kuna za plaće u privatnom sektoru, to je potez bez presedana, ali nužan. Imamo i nove mjere. Što se tiče financiranja, mi smo izlazili i pred domaća i pred strana financijska tržišta, i naši krediti i obveznice su bili pod najboljim uvjetima, imali smo najniže kamate. Mi ćemo naravno kad se oformi nova vlada prilagoditi neke stavke proračuna. Krenut ćemo u određena porezna rasterećenja. Hrvatska ide prema eurozoni, ja očekujem da ćemo mi to ostvariti do kraja mandata. To je stvar povjerenja, agencije su nam zadržale kreditni rejting.

Mi imamo već dosta veliko iskustvo oko covida-19, najvažnije nam je da očuvamo javno zdravstvo i da omogućimo ekonomiju, kretanje ljudi. Najvažnija i najbitnija poruka je osobna odgovornost - HDD - higijena, dezinfekcija, distanca", rekao je Plenković.

Zašto nemaju maske?

"Spomenuo sam covid-19 jer pola od nas ne nosi maske. Postoji li pravna osnova da se kazni sve koji ne nose maske, o tome sam govorio", rekao je Milanović.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI