Planinari HPD Gojzerice na izletu u Mecsek Jakob-hegy u Mađarskoj

4.6.2024. | 09:58 | Dalibor Rajić
Pregleda: 1287

Tridesetak planinara HPD Gojzerica Požega rano ujutro u nedjelju 2.6.2024. godine, krenulo je autobusom iz Požege na izlet u Mađarsku.

Vodič je bio Stjepan Lovrenčić, novopečeni vodič HPS-a koji je i osmislio ovaj zanimljivi izlet. Naši planinari su se autobusom dovezli sjeverno od Pečuha, na goru Mescek (Meček). To je gora, odnosno planinski masiv u južnoj Mađarskoj, površine oko 500 kvadratnih kilometara, koja se prostire oko 45 kilometara u smjeru zapad-istok i širine 10 do 15 km.

Mecsek je većinom prekriven šumama, a na južnim nižim obroncima prostiru se prostrani vinogradi. Najviši vrh Mesceka je Zengö (682 mnv). Nakon dva i pol sata hodanja kroz lijepu šumu, planinari HPD Gojzerica Požega popeli su se na vrh Jakab-hegy (602 mnv), gdje su mogli uživati u prekrasnim pogledima s obližnjeg vidikovca Zsongorkö.


Posebno su ih dojmile njegove čarobne i neobično crvenkasto smeđe stijene. U blizini spomenutog vrha nalaze se ostaci pavlinskog samostana Jakab-hegy iz 1225. godine, koji je kroz povijest nekoliko puta razrušen te obnovljen. Trenutno je konzerviran, a obližnja crkva je u potpunosti obnovljena.


Nakon 16 km i oko 5,5 sati hodanja, planinari su stigli do TV tornja koji dominira iznad Pečuha. Spomenuti TV toranj nalazi se na vrhu Misina (535 mnv) na brdu Mescek, a sa svojih 197 mnv visine ponosno nosi titulu najviše građevine u Republici Mađarskoj.

Uz pomoć lifta planinari su stigli do restorana na visini od 72 metra, iznad kojega se nalazi vidikovac na visini od 80 m. S vidikovca se pružaju prekrasni panoramski pogledi na Pečuh i ostatak Panonske nizine.

Vrijeme je bilo lijepo i sunčano, tako da je vidljivost bila odlična. Nakon razgledavanja i fotografiranja planinari su se uputili autobusom u Harkany, gdje su mogli ručati u jednom tradicionalno mađarskom restoranu. U Požegu su stigli u večernjim satima, umorni i zadovoljni te puni pozitivnih dojmova s željom za nove avanture. 

Do iduće zgode i nezgode!Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI