Pileći paprikaš: Mađarski recept za savršeno jesensko jelo

Pileći paprikaš: Mađarski recept za savršeno jesensko jelo

FOTO: Shutterstock

1.11.2022. | 08:38 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 2909

Pileći paprikaš ili paprikas csirke je popularno jelo mađarskog porijekla koje je ime dobilo prema velikodušnoj upotrebi crvene paprike u jelu. Upravo se u kvalitetnoj mljevenoj paprici očituje razlika između prosječnog i fantastičnog paprikaša.

U mađarske paprikaše obično se dodaje kombinacija dimljene, ljute i slatke paprike u prahu koje jelu daje dodatnu dubinu okusa. Slasnost dobiva od obilne porcije luka koja se pirja na laganoj temperaturi sve dok ne postane mekan i sladak.

U jelu možete upotrijebiti različite komade piletine, ali najbolje rezultate dobit ćete ako koristite meso na kostima i s kožom.

Mađarski paprikaš se tradicionalno poslužuje uz noklice (mađarski nokedli) te uz kremastu salatu na bazi krastavaca po imenu uborka.

Sastojci za pileći paprikaš:

1,3 kg piletine s kožom kostima

500 ml pilećeg temeljca

200 g kiselog vrhnja

60 ml vrhnja za kuhanje

3-4 žlice mađarske paprike u prahu

3 žlice brašna

2 žlice svinjske masti

2 luka

2 češnja češnjaka

2 rajčice

sol i papar po želji

Priprema pilećeg paprikaša: Rastopite svinjsku mast u većem loncu i na njoj prepržite piletinu sa svih strana. Stavite piletinu sa strane. Na istoj masnoći prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko 30 sekundi.Ubacite nasjeckanu rajčice i pirjajte još dvije do tri minute. Začinite sa mađarskom paprikom u prahu, soli i parom. Promiješajte.Vratite u lonac piletinu i podlijte pilećim temeljcem. Kuhajte na laganoj temperaturi oko 40 minuta dok se meso termički ne obradi do kraja i okusi ne sljube.Izvadite ponovo piletinu iz lonca i stavite sa strane. U zasebnoj zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje i brašno. Dobivenu pastu umiješajte u lonac. Miješajte smjesu nekoliko minuta da izbjegnete stvaranje eventualnih grudica.Kad se paprikaš zgusne, vratite ponovo piletinu i sve dobro promiješajte.Poslužite toplo. Dobar tek!

(Izvor: Punkufer.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI