>
Pozega
23 svi.
15°C
24 svi.
17°C
25 svi.
17°C
26 svi.
20°C
27 svi.
21°C
28 svi.
20°C
29 svi.
21°C
>
Pozega
23 svi.
15°C
24 svi.
17°C
25 svi.
17°C
26 svi.
20°C
27 svi.
21°C
28 svi.
20°C
29 svi.
21°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Pileći gulaš s orasima: Recept za perzijski specijalitet koji morate probati


(FOTO: Shutterstock)

21.10.2022. | 11:08 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2067

Khoresh-e Fesenjan ili kraće samo Fesenjan je perzijski gulaš od mesa, mljevenih oraha i melase šipka. Karakterizira ga gusta tekstura i bogat okus sa slatkim i pikantno-ljutkastim notama koji potječe od voćnog sirupa.

 

Melasa od šipka se dobiva reduciranjem soka šipka uz dodatak šećera i limunovog soka. Možete ga pokušati napraviti samostalno kod kuće ili nabaviti u specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane i na internetu.


 


Ovo zasitno jelo potječe iz Irana, točnije iz pokrajine Gilan koja leži uz Kaspijsko jezero. Postoje različite varijante i recepti, a najčešće se radi od piletine, patke ili crvenog mesa s više ili manje aromatičnih začina.

 

Mi vam donosimo najjednostavniju verziju s piletinom. Upotrijebite pileće zabatke s kostima jer će vam oni ponuditi najbolji gulaš.

 

Sastojci za Fesenjan:

650 g pilećih zabataka s kosti, ali bez kože

200 ml pilećeg temeljca

120 ml melase od šipka

100 g oraha

1 manji luk

biljno ulje za pirjanje

sol i papar po želji

sjemenke nara za posluživanje

Priprema Fesenjana:

Zagrijte ulje u većem loncu, pa na njemu ispecite pileće zabatke sa svih strana da dobiju zlatno-smeđu boju. Uklonite meso sa strane.

Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga par minuta dok ne omekša.

Sameljite orahe na veličinu krušnih mrvica i dodajte u lonac. Pirjajte sve zajedno minutu-dvije uz povremeno miješanje.

Podlijte orahe i luk s pilećim temeljcem, posolite i popaprite. U lonac vratite pileće zabatke.

Kada temeljac zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 20-ak minuta.

Dobro umiješajte melasu od šipka u lonac i kuhajte sve zajedno još 10 minuta.

Poslužite toplo sa sjemenkama svježeg nara po želji. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Ne, neću izaći - 33,87%
2. Da, izaći ću - 33,32%
3. Ne znam - 32,81%
Ukupno glasova: 2164
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI