Pčelarska Udruga Sladun Kutjevo predstavila uspješnu 2023. godinu na drugoj godišnjoj skupštini

Pčelarska udruga Sladun
(FOTO: kutjevački.hr)

14.2.2024. | 10:54 | kutjevački.hr
IZVOR: kutjevacki.hr
Pregleda: 1294

Dana, 08. veljače 2024. godine održana je druga po redu redovna godišnja izvještajna skupština Pčelarske Udruge Sladun Kutjevo. Uz članove, skupštini su nazočili gradski čelnici te predstavnici pčelarskih udruga. Na samom početku skupštine, predsjednik udruge Slavko Hora, u izvješću o radu, istaknuo je najznačajnije aktivnosti provedene tijekom 2023. godine. U izlaganju su sudjelovali tajnik Mario Šipoš, blagajnik Danko Egner i likvidator Stjepan Farbašić.

Na skupštini su razmatrana i usvojena izvješća o radu Nadzornog odbora te financijsko izvješće za prošlu, kao i program rada i financijski plan za 2024. godinu. Prije svega, pčelari bi što prije željeli zaboraviti prošlu pčelarsku godinu u kojoj su im prinosi meda podbacili. U planu im je, naglasio je predsjednik udruge Slavko Hora, nastaviti raditi na unaprjeđenju primjene dobre pčelarske prakse, organizirati događanja i sudjelovati na drugim manifestacijama, posjetiti značajne pčelarske sajmove te ostvarivati suradnju sa dosadašnjim suradnicima u provedbi projekata.
Udruga Sladun u suradnji s Razvojnom agencijom Grada Kutjeva može se u 2023. godini pohvaliti uspješnom provedbom četiri projekta koji su obilježili godinu.


Obilježavanje Svjetskog dana pčela na Trgu Graševine u suradnji s Dječjim vrtićem Grozdić s ciljem podizanja svijesti o važnosti pčela i upozoravanja na njihov masovni gubitak. Organizirano je upoznavanje sa životom pčela u košnici – apisarij, kreativna likovna radionica, doniranje slikovnice Pčelica Lelica i 54 kilograma meda lokalnih pčelara članova udruge za zdravi doručak mališana.Provedba projekta „Dani apikulture – Sačuvajmo pčele uzgajajući medonosne biljke“. Sredstvima projekta nabavljeno je 125 sadnica medonosnog drveća i biljaka. Nabavljene su sadnice kestena maruna, lavande i kadulje koje su jedne od najvrjednijih biljaka za pašu pčela. Kupljene medonosne sadnice su tokom listopada 2023. godine, uz potporu članova udruge i u suradnji s dječjim vrtićem Grozdić, posađene na području Grada Kutjeva i u vrtu vrtića. Cilj je poboljšati stanje okoliša s bogatijom i raznovrsnijom pašom za pčele. Održana je edukativna radionica u dječjem vrtiću Grozdić za djecu vrtićke dobi od 3 – 6 godina s temom “Sačuvajmo pčele uzgajajući medonosne biljke”. Djeca su tokom radionice upoznata s medonosnim biljkama i izrađen je Kalendar cvatnje medonosnih biljaka na području Grada Kutjeva. Na kraju interaktivne radionice djeca su imala priliku kušati med.

Provedba projekta “Nabava medonosnog drveća i biljaka” s ciljem nabavljanja medonosnog drveća i biljaka doprinosi poboljšanju okoliša i očuvanju pčelinjeg fonda. Provedene su aktivnosti projekta, kupljene sadnice medonosnog drveća sitnolisne lipe (Tilia cordata), bonbona (Hovenia dulcis) i kestena maruna, te medonosnog bilja smilja i lavande. Donacijom je ukupno nabavljeno 133 sadnice medonosnog bilja koje su posađene na području Grada Kutjeva.U suradnji s Gradom Kutjevom Udruga “Sladun” je za svoje članove nabavila nove modele pčelarskih prozračnih (ventilirajućih) kombinezona, kapa i rukavica kako bi pružila potporu i podržala rad lokalnih pčelara. Oprema je podijeljena članovima kako bi olakšala rad pčelara tijekom vrućih mjeseci.

Na kraju izlaganja kutjevačkim pčelarima mednu godinu i uspješan rad u 2024. godini zaželjeli su ljubitelji pčela i počasni gosti skupštine Željko Balen – član, koordinator upravnog odbora HPS-a i pašni povjerenik PSŽ, te Željko Tomić – predsjednik Udruge pčelara Đakovštine i član upravnog odbora HPS-a, Krešo Lesan – predsjednik Pčelarske Udruge Sibinj, Dragan Stojičić – predsjednik Slavonske pčele Ruševo, savjetnik gradonačelnika Grada Kutjeva Ivica Malnar.

Udruga Sladun planira nastaviti s dosadašnjom dobrom praksom koja je od velikog značaja za sektor pčelarstva i lokalnu zajednicu, najavili su prijavu novih projekata u tekućoj godini. Napredak rada će predstaviti javnosti kroz godinu. Pčelarima medno u 2024. godini!

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI