NASLOVNADRUŠTVO
Osnovan Radio klub Poljana

FOTO: Compas

Osnovan Radio klub Poljana

23.6.2019. 11:25 | Matija Kulhavi IZVOR: Compas PREGLEDA: 516

U prostoru Društvenog doma u Poljani u subotu, 22. lipnja, održana je osnivačka skupština Radio kluba Poljana, a za prvog je predsjednika izabran Dragutin Kralj, inače jedan od četvorice osnivača, uz Vladu Stakora (izabranog tajnika), Tomislava Polaka (izabranog predsjednika Nadzornog odbora) i Ozrena Nikšića.

"Kroz višegodišnje druženje i razgovore nekolicine radioamatera stvorila se ideja o formiranju Radio kluba koji će, između ostalog okupljati i voditi brigu o radioamaterima koji su bili sudionici Domovinskog rata, prisjećati se prijatelja radioamatera kojih više nema, a koji su svoje znanje i vještine stavili u funkciju obrane Republike Hrvatske.", rekao je Dragutin Kralj, novoizabrani predsjednik novoosnovanog Radio kuba Poljana tijekom uvodnog obraćanja prisutnima na osnivačkoj skupštini koja se održala u Društvenom domu u Poljani.

"Domovinski rat nije se vodio samo oružjem, postojao je i elektronski rat koji su upravo radioamateri svojom inventivnošću, smislom za improvizacije i načinom komunikacije dobili u cijelosti. Za rad su koristili uglavnom amaterske uređaje, odnosno sve ono što se u tim trenutcima moglo upotrijebiti. Do konstituiranja Hrvatske vojske i dolaska na naše područje jedino je policija imala razgrađen sustav veza koje su koristili isključivo za svoje područje. Riječ je o području koje je od kolovoza do listopada 1991. godine bilo u okruženju bez komunikacijskih sredstava jer su odmah po agresiji prekinute sve komunikacijske veze. Jedina veza kojom se moglo komunicirati iz obruča bila je kurirska ili veza koju su u tom trenutku organizirali i uspostavili radioamateri.", podsjetio je prisutne skupštinare predsjednik Kralj.


Inače, inicijativa za osnivanje Radio kluba Poljana nije samo mogućnost educiranja uspomena nego podizanje svijesti na lokalnoj i široj razini o mogućnostima komunikacije na sada već zastarjeli način u odnosu na današnju tehnologiju, kao i mogućnosti koje nam ona pruža. Glas radioamatera čuje se na svakoj točki Zemljine kugle, a među radioamaterima nema boje kože, nema nacionalnosti. Svi su spremni u svakom trenutku i u svakoj situaciji staviti se na raspolaganje kako bi prenosili potrebne informacije bilo gdje i bilo kada, istaknuto je na osnivačkoj skupštini na kojoj je naglašeno i to da se radioamatersko znanje i iskustvo želi podijeliti sa svima, od onih u vrtiću do onih koji su ušli u treću životnu dob kroz različite sekcije i radionice.

"Osnivanje ovakve jedne nove udruge svakako privlači pažnju i ja vam iskreno čestitam na tome jer ovo nije bilo kakva udruga, nego udruga koja će, između ostalog okupljati sudionike Domovinskog rata koji su u onim ranim devedesetima i na samim početcima naše obrane bili ključni. Nije bilo oružja, nije bilo ni komunikacija, a u to su vrijeme informacije bile ključne i upravo su tad radioamateri odradili vrhunski svoj posao.", rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana, naglasivši kako uvijek treba isticati doprinos radioamatera tijekom Domovinskog rata, ali i to da njihovo znanje treba prenositi na mlade generacije, kao i na one koje tek dolaze.

U nastavku svojeg rada, u planu je novoosnovanog Radio kluba Poljana održavanje dviju javnih tribina od kojih će jedna nositi naziv "Radioamateri - jučer, danas, sutra", dok će druga tribina biti posvećena radioamaterima u Domovinskom ratu. Namjeravaju održati i tečaj za polaganje P razreda, a isto tako, medijski će propagirati svoje djelatnosti, biti prisutni u aktivnostima lokalne zajednice, stvoriti vlastiti web portal, a kroz rad sekcija žele uključiti rizične skupine, poput invalida, djece, osoba s posebnim potrebama i osoba koje su ušle u treću životnu dob.

Tagovi: poljana, radio amateri, osnovan radio klub

48 SATI NA 034PORTALU

.

Zašto bi studenti poljoprivrede trebali potražiti iskustvo u inozemstvu

.

Više od četiri stotine mališana uspješno završilo Školu plivanja

.

Naselje Tekić ponovno izigrano i teško obmanuto!

.

Plesači UO Plesna radionica Ilijane Lončar plešu na prestižnom Šibenik Dance Festivalu

.

Sunčano i vruće uz mogućnost pljuskova

.

U Pakrac uskoro stiže trgovina Pepco

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Prodajem voćnjak u Dervišagi

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Subotnja šetnja Požegom 20.7.2019.

.

Ronko i Lucić u istom čamcu “putuju prema zalazećem suncu “

.

Odigran je prvi dan Makijevog memorijala

.

Općina Kaptol za sve osnovnoškolce nabavlja radne bilježnice

.

Potpisan ugovor za izgradnju Područnog vrtića u Poljani u vrijednosti 7.259.984,75 kuna

.

Danas i sutra sunčano i vruće

.

UNESCO komisija posjetila Park prirode Papuk

.

U Požegi s radom započela druga Škola kuglanja za osnovnoškolce

.

Za vikend u Pakracu i Lipiku bogat društveni program

.

Radovi na uređenju oborinske odvodnje u Poljani

.

Požeština privatna prčija Pleterničkih Kennedyja? Otac župan, sin ministar, jedan šogor ravnatelj ŽUC-a, drugi Zavoda za javno zdravstvo

FOTONALAZ

PARKING KOD LIDLA: Bez riječi, ali i bez vidljive oznake pristupačnosti