Orzo tjestenina: Jednostavna brza večera s aromama vrijednim Michelinove zvjezdice

Orzo tjestenina: Jednostavna brza večera s aromama vrijednim Michelinove zvjezdice

FOTO: Getty images

3.3.2023. | 10:44 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2901

Iako je orzo na talijanskom ječam, ovdje se radi se o tjestenini od griza koja tek izgledom podsjeća na žitaricu s kojom dijeli ime. Pojavila se sredinom prošloga stoljeća, a posljednjih je godina stekla veliku popularnost.



Tradicionalno se ukuhava u juhe i čest je sastojak mediteranske kuhinje, a kako zbog svoje teksture izvrsno upija arome, često se koristi za "lažni rižoto" i divno se sljubljuje s maslacem, limunom, maslinovim uljem i začinskim biljem.



Donosimo vam takav jedan recept koji miriši toliko dobro da će vam možda i biti žao pojesti pripremljeno jelo. Priprema je jednostavna i brza – tek vas 15-ak minuta dijeli od uživanja u tom ukusnom jelu. Ali nemojte nam vjerovati na riječ, nego probajte i sami.



Sastojci za orzo tjesteninu s limunom, timijanom i baby špinatom:

4 žlice maslinova ulja

2 velike ljutike, oguljene i sitno nasjeckane

2 velika češnja češnjaka, sitno nasjeckana

450 g orzo tjestenine

1300 ml temeljca od povrća (ili 1 povrtna kocka + voda)

1 čajna žličica nasjeckanog svježeg timijana

1 mala šaka baby špinata

50 g maslaca

sok od 1 limuna

korica od 1 limuna, naribana

sol

crni papar, svježe mljeven

Priprema orzo tjestenine s limunom, timijanom i baby špinatom:

Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri i lagano pržite ljutiku dok ne postane staklasta. Posolite i dodajte češnjak te pržite još minutu.

Dodajte orzo tjesteninu i dobro promiješajte.

Dodajte četvrtinu temeljca i smanjite vatru. Nastavite dodavati temeljac, malo-pomalo, miješajući čitavo vrijeme, sve dok tjestenina ne upije svu tekućinu i ne postane mekana, ali ne raskuhana.

Umiješajte timijan, maslac, limunovu koricu i sok te na kraju baby špinat.

Začinite solju i paprom i odmah poslužite.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI