Operativne službe u Brekinskoj provjeravale spremnost

Vježba operativnih službi
(FOTO: lipički kompas)

18.5.2024. | 10:14 | Lipički kompas
IZVOR: compas.com.hr
Pregleda: 1792

U petak prijepodne, uz sudjelovanje brojnih žurnih službi, u Brekinskoj je održana pripremna vježba Civilne zaštite. Cilj vježbe bio je postići visoku razinu kvalitetne komunikacije u slučaju raznih nepogoda, a ovogodišnja tema bila je elementarna nepogoda poplave. U isceniranoj situaciji, operativne snage su imale zadatak zbrinuti 15 unesrećenih na dvije lokacije. Dio vježbe odvijao se na mjesnom jezeru, dok se ostatak odvijao u šumi iza lokalnog Lovačkog doma.Vježba je organizirana za obuku snaga Civilne zaštite lokalne zajednice i provjeru njihove opremljenosti, procedura i mobilizacije u slučaju poplava. Na temelju početnih informacija i obavijesti iz Županijskog centra 112, Stožer je procijenio stanje na terenu i pripremio prijedloge za donošenje odluka u slučaju poplave, a u vježbi su sudjelovali Državna intervencijska postrojba civilne zaštite, vatrogasci VZP Pakrac-Lipik, HGSS Požega, GD CK Pakrac, Zavod za hitnu medicinu Pakrac, Civilna zaštita Grada Lipika, predstavnici Hrvatskih voda, Ronilački klub Požega i djelatnici PP Pakrac.

„Izabrali smo dvije lokacije u Brekinskoj kako bismo kroz terensku vježbu provjerili međusobnu koordinaciju svih operativnih snaga s područja Grada Lipika. Tema je vezana uz moguće poplave, a tiče se rekcije žurnih službi oko spašavanja i zbrinjavanja unesrećenih, spašavanja u vodi i pored vode, u šumi i slično. Svaka služba demonstrira svoje vještine doprinoseći tako visokom stupnju efikasnosti u slučaju potrebe“, doznali smo od Slavka Marinca, voditelja Službe civilne zaštite Požega. Vježbe je pratio i lipički gradonačelnik Vinko Kasana, u društvu Antuna Širca, višeg stručnog savjetnika CZ Požega.Važnost spremnosti i koordiniranosti službi s područja Grada Lipika istaknuo je i Slobodan Katunar, načelnik Stožera CZ Grada Lipika.

„Ovakve vježbe pokazuju koliko je važno da žurne službe dobro surađuju. Prošle godine u srpnju, kada nas je pogodilo nepredvidivo nevrijeme, vidjeli smo koliko je ključno da se operativne službe međusobno razumiju. To je neophodno za učinkovito i pravovremeno reagiranje u kriznim situacijama, što povećava sigurnost i zaštitu građana.“

izvor: Lipički kompas
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI