OPASNA ZABAVA: Veliki broj mladih vozača priznaje da za upravljačem gleda videozapise na pametnim telefonima!

mobitel, mobitel u vožnji,
(FOTO: ilustracija)

31.5.2023. | 15:07 | revijahak.hr
IZVOR: revijahak.hr
Pregleda: 633

Gotovo četvrtina vozača mlađih od 35 godina kaže da se za upravljačem automobila ponaša rizično. To je vidljivo iz godišnjeg izvještaja francuske zaklade Vinci Autoroutes. Korištenje pametnih telefona te konzumacija alkohola i droga u porastu je među mladima do 35 godina, posebice među muškarcima. Dokazuje to godišnja anketa koju je za organizaciju proveo Ipsos na uzorku od 12.400 vozača u jedanaest europskih zemalja. Čak 67 posto mlađih vozača smatra korištenje telefona tijekom vožnje bez upotrebe ruku bezopasnim, dok je već 15 posto već imalo nesreću ili iz dlaku izbjeglo nesreću kao posljedicu korištenja mobitela.

Rezultati pokazuju da su mladi do 35 godina, posebice muškarci, skloniji rizičnom ponašanju nego prethodnih godina – 23 posto mladih koristi telefon za gledanje filmova ili videa tijekom vožnje. Konzumaciju droga (19 posto) i opasnost od umora za volanom ne smatraju previše opasnima. Više od polovice ispitanih (54 posto) nema problema s vožnjom kad su jako umorni. Još jedan zabrinjavajući aspekt je da se otprilike jedan od tri europska vozača u dobi od 16 do 24 godine ne pridržava se zahtjeva vezanog sigurnosnog pojasa. Također, 15 posto mladih nema problema s vožnjom pod utjecajem alkohola. A tu je i tendencija masovnog ignoriranja prometnih pravila.

(IZVOR: www.revijahak.hr)Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI