Omiljeni Puljašićev stolar Miroslav Penava uspješno pliva i u novoj vlasti


(FOTO: ic-schmidtke.de/034 portal)

19.8.2022. | 16:58 | Ante Mandarić
Pregleda: 9957

Iako se naoko požeška politička scena čini sterilnom i pasivnom ona je sve samo ne to. Političke igre i igrice, podmetanja, spinovi, laži, mito, korupcija, politička trgovina, pardon programska suradnja, svakodnevna je zbilja politike „u nas“, a koja prosječnom Požežaninu prolazi ispod radara uočavanja i shvaćanja.

Tako nakon posljednje održanih Lokalnih izbora, a na kojima je za gradonačelnika izabran dr. sc. Željko Glavić, vladajući HDZ nije uspio samostalno formirati većinu u Gradskom vijeću Grada Požege već je za to bio prinuđen tražiti 10. ručicu koja će donijeti prevagu. Potraga nije dugo potrajala s obzirom na to da je tadašnji predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a, ujedno i novopečeni gradonačelnik Glavić pridobio povjerenje i u svoju većinu u Gradskom vijeću privukao tadašnje članove Domovinskog pokreta Dijanu Krpan i Miroslava Penavu, što je politički gledano logičan i mudar potez. Ipak, nakon što smo neslužbeno doznali da je Dijana Krpan napustila Domovinski pokret pod za sada nerazjašnjenim okolnostima (nije poznato je li stranku napustila svojevoljno ili je pak iz nje izbačena), a o čemu smo već pisali, stvari zasigurno postaju daleko zanimljivije, dok je Miroslav Penava i dalje ostao vjeran Domovinskom pokretu, barem za sada.

Tako se otvorilo niz pitanja o tome uz koga će vladajući HDZ u Gradskom vijeću Grada Požege nastaviti provoditi svoje odluke s obzirom na to da sami većinu, kako smo već rekli, nemaju. Hoće li to biti nastavak „programske suradnje“ s Domovinskim pokretom odnosno prema posljednjim okolnostima direktno s Miroslavom Penavom ili će ta programska suradnja zbog nekoga ili nečega prestati funkcionirati, a gdje bi HDZ svoju sigurnu luku mogao tražiti u Dijani Krpan? Ako do jedne od ovih opcija i dođe, postavlja se pitanje što li će se dogoditi s članovima Nadzornih odbora Tekije i Komunalca, a među kojima ima i osoba iz kvote Domovinskog pokreta, a koji za svoj rad primaju i ne tako male naknade na mjesečnoj bazi ili će sada već očito nezavisna Dijana Krpan također prepustiti funkcije potpredsjednice Gradskog vijeća i zamjenika predsjednika u Nadzornom odboru Tekije d.o.o., a koje je dobila po ključu programske suradnje? Vjerujemo kako ćemo na to pitanje odgovor dobiti po održavanju prve nadolazeće sjednice Gradskog vijeća Grada Požege jer pitanja su to na koja građani počinju tražiti odgovore.


Zanimljiva je činjenica koju nam bolji poznavatelji političkih zbivanja u Požegi također sugeriraju, a tiču se Miroslava Penave, inače poznatom požeškom stolaru i poduzetniku, da je upravo on (op. a. Miroslav Penava) bio omiljeni stolar nekadašnjeg požeškog gradonačelnika Darka Puljašića, a za koje je izvodio niz poslova koji su uredno plaćani novcem poreznih obveznika, dok je potonji obavljao funkciju prvog čovjeka grada. Doznajemo kako je tvrtka u vlasništvu Miroslava Penave izvodila radove problematičnih sjenica izgrađenih po brojnim lokacijama na području grada, a koje osim što su se gradile izuzetno dugo, upitne su kakvoće, s obzirom na to da su se neke od njih već počele raspadati, a izgrađene su tek prije nešto više od godine dana. Za sada nije poznato koliko je gradskog novca za vrijeme gradonačelnika Darka Puljašića uloženo u Penavinu gradnji takvih sjenica i ostalih poslova, a na kojima se očito baš i nije proslavio, niti je li za spomenuto bila potrebna ikakva garancija ili referenca o gradnji. No ne treba miješati privatan posao s politikom, dok privatan posao nije postao politika, rekli bi bolje upućeni u cijelu situaciju.


Spletom okolnosti Miroslav Penava nalazi se na listi Domovinskog pokreta s koje ulazi u Gradsko vijeće Grada Požege te s vladajućim HDZ-om sklapa programsku suradnju, a prilikom čega je i ovaj put „omastio brk“ tako da je imenovan u Nadzorni odbor Komunalac Požega d.o.o., a za što prima 1.500,00 kuna, uz pripadajuću vijećničku naknadu od 750,00 kuna, mjesečno, naravno, sve po slovu Zakona. Dakle, i nakon što je bio omiljeni stolar Darka Puljašića sada postaje osoba, uz Dijanu Krpan, bez koje HDZ nema većinu u Gradskom vijeću Grada Požege. Zanimljiva je činjenica da sve osobe koje su od trenutno vladajućih etiketirani kao „Puljašićevi“ uklonjeni u stranu s bizarnim objašnjenjima, a doslovno je bilo dovoljno biti usput spomenut u nekom od nacionalnih medija, dok je političku sječu preživio barem Puljašićev stolar.

Političke ambicije omiljenog Puljašićevog stolara, nisu nam poznate, no podsjetit ćemo javnost kako je nekadašnji čelnik SFRJ, Josip Broz Tito, a koja je tada imala više od 23 milijuna stanovnika, ne podcjenjujući ničije zanimanje, bio bravar. Vodeći spomenutom analogijom, Miroslavu Penavi samo je nebo granica, a uspješno Penavino plivanje u novoj vlasti dokaz je da u njemu postoji određena politička inteligencija. Možda je upravo Penava čovjek kroz kojeg će HDZ nastaviti sigurno upravljati i razvijati Požegu? Zašto i nebi? Miroslav Penava ionako je nekad davno bio na HDZ-ovoj listi za Gradsko vijeće, zašto bi nešto bilo drugačije i danas?


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI