Održan orguljaški koncert u požeškoj Katedrali

1.10.2021. | 10:04

Požeška biskupija

Pregleda: 1236


(FOTO: Požeška biskupija)

1.10.2021. | 10:04 | Požeška biskupija
Pregleda: 1236

Drugi solistički koncert u sklopu ovogodišnjih Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali, 30. rujna održao je orguljaš Mario Penzar iz Zagreba. Na programu su najprije izvedene Tre frottole, tri krake skladbe iz zbirke orguljaških tabulatura Andrije Motovunjanina tiskane 1519. godine. Uslijedio je koralni napjev Vaterunser im Himmelreich (2 Versen) Johanna Sebastiana Bacha i istoimeni koralni napjev Vaterunser im Himmelreich (3 Versen) Georga Böhma. Ovaj koralni napjev stoljećima nepresušno je nepresušno vrelo inspiracije najistaknutijih skladatelja. Potom je izveden Preludium in g Dietricha Buxtehudea, a program je okončan trima passacagliama: Partite sopra passacagli Girolama Frescobaldia, Passacaglia in d Dietricha Buxtehudea i Passacaglia und Fuga in c Johanna Sebastiana Bacha.Mario Penzar je istaknuti hrvatski orguljaš. Redovni je profesor orgulja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je i na drugim učilištima u zemlji i inozemstvu, a na nekoliko sveučilišta u Sjedinjenim Američkim Državama bio je voditelj seminara. Titularni je orguljaš Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali nastavljaju se 6. listopada solističkim koncertom Višeslava Jaklina iz Varaždina.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI