Jaja s blitvom
(FOTO: Shutterstock)
Iako je blitva u našem podneblju kolektivnom asocijacijom vjerojatno zauvijek povezana s ribom, vjerovali ili ne, blitva se uopće ne mora jesti s ribom, a ni u kombinaciji s krumpirom ili na lešo.
Zdrava je, bogata antioksidansima, folnom kiselinom, vitaminom C i mineralima, i trebali bismo je jesti puno češće nego što je jedemo.
Na stranici www.krenizdravo.hr pronašli smo i ovaj recept za zapečenu blitvu, a tražite li još inspiracije za uvođenje ove vrijedne namirnice na svoj tjedni meni, svakako počnite od ove stranice.
Sastojci za fritatu s blitvom:
5 mladih krumpira (narezanih na kockice)
1 vezica blitve
1 režanj češnjaka, usitnjenog
12 jaja
1/2 šalice grčkog jogurta
mala šaka nasjeckanog vlasca
1 šalica naribanog sira
2 čajne žličice maslinovog ulja
prstohvat soli
papar
Priprema fritate s blitvom:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Pomiješajte krumpir s jednom čajnom žličicom maslinovog ulja, soli i paprom.
Pecite ga u vatrostalnoj posudi oko 30 minuta dok ne omekša.
Na srednje jakoj vatri zagrijte drugu čajnu žličicu maslinovog ulja, dodajte blitvu i 1/4 šalice vode te poklopite na pet minuta.
U blitvu dodajte češnjak i ostavite da se kuha još neko vrijeme.
Dodajte sol i papar u blitvu i pustite da se ohladi.
U srednjoj zdjeli umutite jaja i grčki jogurt pa dodajte vlasac te miješajte dok se ne sjedini. Začinite soli i paprom.
Podesite temperaturu pećnice na 175 stupnjeva.
U posudi za pečenje rasporedite slojeve krumpira, blitve i ribanog sira, a potom prelijte mješavinom jogurta i jaja. Pecite oko 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
izvor: pun kufer