Od utorka ponovno rastu cijene goriva: Ovaj put će probiti i psihološku granicu

gorivo, benzin, dizel
(FOTO: Getty images)

23.9.2023. | 09:53 | dnevnik.hr
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 3332

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, od utorka nas čeka novo znatno poskupljenje goriva. Litra benzina trebala bi poskupjeti za četiri, a dizela za sedam eurocenti.

Nakon što je Rusija jučer uvela zabranu izvoza dizelskoga goriva, stručnjaci strahuju kako je ovo tek početak novog ciklusa divljanja cijena.

Što se uštedi u dućanu, potrošit će se - na benzinskoj postaji. I sedamnaesti tjedan zaredom cijene goriva rastu. Od utorka će se cijene benzina i dizela izjednačiti. Litra obiju vrsta goriva koštat će euro i 62 centa po litri.


"Za mene penzionera sve je preskupo, a što se tiče goriva, vozim se koliko mi treba, tu ne mogu utjecati ništa", rekao je Šime. "Morat ćemo se voziti dalje, što da radimo", dodala je Gordana.


S ovim poskupljenjem cijene goriva opet će probiti nekadašnju psihološku granicu od 12 kuna za litru. No euro je promijenio percepciju vrijednosti novca. Pa je za realnu sliku koliko je gorivo poskupjelo nužno pogledati unatrag.

Cent po cent cijene goriva rastu mjesecima, a kad u utorak nastupi novo poskupljenje, cijena litre dizela bit će tri kune viša nego što je bila početkom svibnja, donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Za prosječni tank od pedeset litara to je rast troška od dvadeset eura. A to je možda tek početak. Rusija je jučer objavila privremeni prekid izvoza dizelskog goriva, pa stručnjaci strahuju od posljedica.

"Evo, već svjedočimo od jučer na danas cijena dizela prešla je tisuću dolara po toni. Ako pogledamo unatrag od petog, šestog mjeseca do danas, cijena dizela porasla jeviše od 50 posto i ja očekujem da će taj rast biti nastavljen", poručio je Jasminko Umićević, naftni konzultant.

To onda nije problem samo vozača.

"Ja se ne vozim puno, to neće utjecati puno na moj budžet, ali hoće na cijene proizvoda", istaknuo je Slavko.

Posebno bi moglo utjecati na cijenu hrane. Poljoprivrednici i ribari i sad se sa skupim plavim dizelom nose samo zahvaljujući Vladinim mjerama pomoći.

"Ako se taj pristup promijeni, mi ćemo biti prisiljeni svoj poslovni opstanak tražiti u povećanju cijene ribe", istaknuo je Petar Baranović, ribar.

To bi značilo ponovno jačanje inflacije. To Vlada ne želi, ali zasad ipak neće reagirati.

"Kada bi se dogodilo da trendovi budu takvi da bi oni počeli ugrožavati sve ove naše antiinflantorne mjere, jasno je da bismo onda poduzimali i neke korake", objasnio je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Ako je ovo tek početak bitke sa skupim dizelom, onda je mudro - štedjeti oružje.

"Treba pričekati i vidjeti kako će se situacija razvijati na tržištu, ali mislim da još uvijek nije vrijeme", rekao je Umićević.

No nastavi li cijena dizela na europskom tržištu rasti, Vlada bi mogla biti prisiljena reagirati već za 14 dana.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI