Od mirovine još uvijek ništa, no Drago je uspio ostvariti naknadu za nezaposlene branitelje

Drago Tomljanović
(FOTO: M.B.)

22.2.2018. | 09:45 | M.B.
IZVOR: M.B.
Pregleda: 13292

Pisali smo o dobrom duhu Orljavca, hrvatskom branitelju Dragi, koji niti nakon više od 20 godina od završetka rata s 1480 priznatih ratnih dana, nije uspio ostvariti svoja prava kao branitelj. On je prije gotovo tri godine (kada je navršio 55. godinu života) prvi puta otišao u Ured za branitelje u Požegi i predao zahtjev za braniteljskom mirovinom. Od tada sve stoji na mjestu, a Drago pravo na braniteljsku mirovinu još nije ostvario.

"Prije rata sam radio u Ljevaonici, a zatim u jednoj pečenjarnici u Požegi, kada je počeo rat, 254 dana sam proveo u gardi, a nakon toga 1226 dana kao pripadnik Specijalne policije. Kad je rat završio imao sam tek 37 godina i nisam htio ići u mirovinu. Mislio sam si da sam još mlad i sposoban zaraditi sam za sebe, što sam neko vrijeme i činio", govori nam na početku ovaj pristojan i skroman gospodin.
Kontaktirali smo Dragu opet nakon blagdana da vidimo je li se u njegovom životu nešto promijenilo i moramo priznati da nas njegov odgovor uopće nije iznenadio, štoviše, očekivali smo ga. Drago je i ovaj Božić poveo u mraku jer struju još nije dobio. Kaže kako je išao u općinu Brestovac vidjeti postoji li kakva opcija da općina pomogne priključiti struju, no od općine će dobiti jednokaratnu novčanu pomoć u iznosu od 900 kuna (500 kn za struju i 400 kuna za drva).


Pravo na braniteljsku mirovinu još uvijek nije ostvario, no ostvario je naknadu za nezaposlene branitelje u iznosu od 1500,00 kuna čiji je zakon stupio na snagu 1. rujna prošle godine. Pomoć su mu pružili iz Centra za socijalnu skrb u Požegi gdje je Drago ostvario novčanu pomoć pa bar za Božić nije bio bez ijedne kune.

U razgovoru s Mirovinskim osiguranjem- Područni ured u Požegi prošle godine u listopadu, gospođa Anica Markota nam je rekla da je upoznata sa slučajem Drage Tomljanovića te istaknula kako zastoj kod odobrenja Dragine mirovine ne leži na plećima Područnog ureda u Požegi, već je Dragin zahtjev još uvijek na vještačenju u Zagrebu, a na njihovu brzinu nitko ne može utjecati jer zahtjeve obrađuju kronološkim redom. Gospođa Markota kaže i kako se prije nekoliko godina mirovina odobravala već idućeg mjeseca nakon predaje zahtjeva, no promjenom zakona dogodio se zastoj i mirovine na odobrenje, baš kao i Dragina, čekaju po nekoliko godina.

Sretan je, kaže Drago, što će imati bar nekakva primanja, a da to nije socijalna pomoć jer nikad nije želio nešto što nije njegovo. S ovim će malo pomalo pokušati riješiti dug prema HEP-u pa da opet priključi struju, a dotad će dobri Drago i dalje živjeti u mraku i tišini, iako kaže da ima divne susjede pored kojih se nikad nije osjećao sam.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI