Od 1. travnja na bankomatima novčanice od 50 i 100 eura

FOTO: Pixabay

31.3.2023. | 12:38 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 1753

"Ide mi to jako na živce, jer kad idem plaćati račune trebam veću svotu i nisam s tim baš zadovoljna", kaže Zagrepčanka Ana Cikojevićdok njezinom sugrađaninu Željku Čelepiroviću to ne smeta

"Ionako većinom plaćam karticama", kaže nam Čelepirović.
No, od 1. travnja u bankomatima više neće biti samo sitno. Stižu pedesetice, a pojedini će isplaćivati i stotice, uglavnom oni na obali.
Promijenila se valuta, ali ne i vrijednost unutar bankomata.

„Najmanja vrijednost je bila 600 tisuća kuna, a najveća 900 tisuća kuna. Vrijednosti su ostale iste.“
U kojim će apoenima novac izlaziti, ovisi prije svega o modelu bankomata, ali i broju kazeta.


"Ako imamo dvije kazete najčešće su punjene s dva apoena. Onda primjerice imamo 20 i 50 eura i onda se određuje algoritmom koliko će se, ovisno o iznosu koji se želi podići dati pedesetica, a koliko dvadesetica", kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Drugim riječima, koliko kazeta toliko i različitih apoena. A koliko stane novčanica? Ovisno o apoenima, ali stane ih oko 600.

„Ako je manji model, manje je kazeta. Količina od 10 i 20 eura koja se stavljala vrlo brzo se praznila i zato je potreba za povećanjem iznosa vrijednosti u bankomatima, i zato se stavljaju novčanice od 50 i 100 eura", kaže Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

Osim što su svi bankomati u zemlji prilagođeni euru, osigurana je i nikad jača zaštita.
„Boja će se razliti po novčanicama, ta boja nije periva, ona je prepoznatljiva u bilo kakvom korištenju, ne može se koristiti za uplatu na bilo kojim uplatnim uređajima", objašnjava Lidija Stolica.

Pa su se tako u prva tri mjeseca ove godine dogodila samo tri napada. Sva tri bila su bezuspješna. Iako s eurom živimo već tri mjeseca, kune su i dalje među nama.

Povećava se broj bankomata "To je bitno napomenuti kako tih svih 6,2 milijarde kuna se neće vratiti – dio je izgubljen, dio je uništen, a dio će biti ostavljen za sentimentalne potrebe, odnosno za potrebe numizmatike", kaže Tihomir Mavriček.

„Privikavat ćemo se godinu dana koliko po zakonu mora postojati cijena u eurima i kunama, a poslije toga kad budu cijene samo u eurima to će nas jednostavno gurnuti i preko noći ćemo biti svjesni koliko ustvari imamo u džepu", kaže nam Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa

Trenutačno radi više od 4 tisuće bankomata, a za mjesec dana njihov broj povećat će se za najmanje tisuću i pol. Prvenstveno zbog turističke sezone. A od subote će početi isplaćivati i one od 50 i 100 eura.

(Izvor: Danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI