Od 1. travnja na bankomatima novčanice od 50 i 100 eura

FOTO: Pixabay

31.3.2023. | 12:38 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 2546

"Ide mi to jako na živce, jer kad idem plaćati račune trebam veću svotu i nisam s tim baš zadovoljna", kaže Zagrepčanka Ana Cikojevićdok njezinom sugrađaninu Željku Čelepiroviću to ne smeta

"Ionako većinom plaćam karticama", kaže nam Čelepirović.
No, od 1. travnja u bankomatima više neće biti samo sitno. Stižu pedesetice, a pojedini će isplaćivati i stotice, uglavnom oni na obali.
Promijenila se valuta, ali ne i vrijednost unutar bankomata.

„Najmanja vrijednost je bila 600 tisuća kuna, a najveća 900 tisuća kuna. Vrijednosti su ostale iste.“
U kojim će apoenima novac izlaziti, ovisi prije svega o modelu bankomata, ali i broju kazeta.


"Ako imamo dvije kazete najčešće su punjene s dva apoena. Onda primjerice imamo 20 i 50 eura i onda se određuje algoritmom koliko će se, ovisno o iznosu koji se želi podići dati pedesetica, a koliko dvadesetica", kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.


Drugim riječima, koliko kazeta toliko i različitih apoena. A koliko stane novčanica? Ovisno o apoenima, ali stane ih oko 600.

„Ako je manji model, manje je kazeta. Količina od 10 i 20 eura koja se stavljala vrlo brzo se praznila i zato je potreba za povećanjem iznosa vrijednosti u bankomatima, i zato se stavljaju novčanice od 50 i 100 eura", kaže Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

Osim što su svi bankomati u zemlji prilagođeni euru, osigurana je i nikad jača zaštita.
„Boja će se razliti po novčanicama, ta boja nije periva, ona je prepoznatljiva u bilo kakvom korištenju, ne može se koristiti za uplatu na bilo kojim uplatnim uređajima", objašnjava Lidija Stolica.

Pa su se tako u prva tri mjeseca ove godine dogodila samo tri napada. Sva tri bila su bezuspješna. Iako s eurom živimo već tri mjeseca, kune su i dalje među nama.

Povećava se broj bankomata "To je bitno napomenuti kako tih svih 6,2 milijarde kuna se neće vratiti – dio je izgubljen, dio je uništen, a dio će biti ostavljen za sentimentalne potrebe, odnosno za potrebe numizmatike", kaže Tihomir Mavriček.

„Privikavat ćemo se godinu dana koliko po zakonu mora postojati cijena u eurima i kunama, a poslije toga kad budu cijene samo u eurima to će nas jednostavno gurnuti i preko noći ćemo biti svjesni koliko ustvari imamo u džepu", kaže nam Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa

Trenutačno radi više od 4 tisuće bankomata, a za mjesec dana njihov broj povećat će se za najmanje tisuću i pol. Prvenstveno zbog turističke sezone. A od subote će početi isplaćivati i one od 50 i 100 eura.

(Izvor: Danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI