Obilježili 55. godišnjicu gimnazijske mature: ’Predivan je osjećaj vidjeti na okupu prijatelje iz školskih klupa’

FOTO: K.Š.

21.5.2023. | 18:55 | Kristina Šimić
Pregleda: 14123

Proslava 55. godišnjice mature jučer je oko školske zgrade okupila 50-ak nekadašnjih učenika, svih pet razreda, Gimnazije u Požegi. Završetkom srednjoškolskog obrazovanja generacija iz 68. godine nastavila je svoja daljnja školovanja te svojim radom i djelovanjem ostavila dubok trag u Požegi, ali i izvan nje.Organizator ovogodišnjeg okupljanja Franjo Luketić pojasnio je kako je baš njemu pripala čast da se pozabavi organizacijskim dijelom.


„Prije 15 godina prvi put se okupilo svih pet razreda, a do tad smo imali svaki razred svoju proslavu . Ideja o zajedničkom okupljanju javila se spontano. Ja sam okupio jednu ekipu, iz svakoga razreda je bio jedan predstavnik pa smo onda vršili organizaciju, koordinirali sve to skupa i pokazalo se dobitnom kombinacijom. Lijepo je ponovno na jednom mjestu vidjeti stare prijatelje, iako smo svi već stariji i žalimo se na ratne boljke, još uvijek se držimo“, zaključio je Luketić.


Kako bi svi dobili pravovremene informacije o proslavi mature, pobrinuo se Boro Bjelić koji je u Zagrebu oformio SMS grupu pa su nekadašnji maturanti mogli razmjenjivati informacije o mjestu i vremenu sastanka.

„Lijepo nas je vidjeti sve zajedno ponovno na okupu. Prošlo je puno vremena pa smo pomalo i zbunjeni. Veseli me vidjeti ovoliki broj ljudi na jednom mjestu. Prije 5 godina bilo nas je 65, a danas je oko 55, što je odlično“.Radosna zbog ponovnog susreta sa starim prijateljima iz školskih klupa bila je i nekadašnja ravnateljica Gradskog muzeja Požega, Mirjana Šperanda.

„ Srednjoškolsko vrijeme bilo je sretno i veselo, a tako je i danas. Sretna sam što sam srela sve te ljude, i što ćemo se večeras proveseliti, počastiti i napričati. Uglavnom se susrećemo i van ovakvih obljetnica te se trudimo održati kontakt koliko god je to moguće“, kazala je Mirjana Šperanda.

Sjećanja na školske dane podijelio je i nekadašnji maturant 4. c razreda, požeške Gimnazije, Zdravko Ronko.

„Evo tu sam ponovo sa svojim školskim drugovima. Nažalost neki su nas i napustili, rado ih se sjećam i neka je mir njihovim dušama. Mi živi razišli smo na sve strane, danas će navirati suze radosnice i sjećanja, a sutra, sutra je već novi dan, pa ćemo se i njemu radovati. U to gimnazijsko doba, oplemenjeni i stihovima Branka Radičevića, od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba, uživali smo i grabili život punim plućima. No, kad se osvrnem, sva naša doba bila su lijepa, sad je najljepša ova naša jesen

Kad me već pitate, pa bio sam prosječan, pun energije, neobuzdan i uvijek silovan, najviše sam volio matematiku iz koje sam i odabrao maturalni rad na temu – Kombinacije i varijacije s primjenom na binomni poučak. Matematika mi je na neki način odredila i moj poziv. Jednako tako, čak i više volio sam povijest iz koje sam, ne zbog neznanja, zaradio popravak, a što je samo učvrstilo ljubav za nju, posebno za povijest Požege. U mom dvanaestogodišnjem vođenja ovog slavnog Grada i dične nam Slavonske Atene, upravo sam se osobno založio da taj profesor dobije i svoju ulicu – Ulica dr. Filipa Potrebice, a i požešku himnu – Oj Požego, grade od starine -Filipu, povjesničaru Požege kao posljednje zbogom, koju mi je nakon komemoracije onako u hipu spjevao i zabilježio hrvatski povjesničar Dragutin Pavličević Pleternički, a uglazbio naš poznati glazbenik i skladatelj Ljubosav Ljubo Kuntarić Požeški.

Što se pak tiče viđenja kako kažete svog života, da zadovoljan sam životom, nakon pedeset i dvije godine efektivnog rada sad sam u mirovini, no za svoja poimanja, imao sam bogat život, oplemenjen i radom za opće dobro. Danas imam energije i duha jednako, čak možda i više nego u đačko doba, pa radim još i više, kroničarski bilježeći, među ostalim i taj svoj trag kroz jedan dugi serijal – Documenta temporis. Preda mnom je još puno, puno rada, pa od te udahnute mi iskre života i dalje priželjkujem da u meni držati snažan plamen“, prisjetio se nekadašnji požeški gradonačelnik Zdravko Ronko pa napomenuo da su mu najdraži profesori bili Nino i Nada (o.p.red. Nino Dugandžija i Nada Hajdarević) pa je upravo iz toga razloga svojoj najdražoj profesorici Nadi Hajdarević, koja se jučer pojavila na obljetnici mature, uručio i prigodan poklon.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI