Obilježena 15. obljetnica Katoličke osnovne škole u Požegi

15 godina KOŠ-a
(FOTO: Požeška biskupija)

18.5.2024. | 08:43 | Požeška biskupija
Pregleda: 1191

Ove godine Katolička osnovna škola u Požegi slavi svoj 15. rođendan te je tom prigodom 15. svibnja 2024. u Dvorani sv. Terezije održana svečana akademija kojoj su, uz učenike i djelatnike, bili nazočni osnivač škole biskup Antun Škvorčević, predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, ravnatelji gradskih i drugih katoličkih škola, predstavnici Požeško-slavonske županije te brojni drugi uzvanici.Prigodni program započeo je trima skladbama školskog zbora pod ravnanjem Ljube Šolić uz klavirsku pratnju Katarine Marić i uz zvuke flaute bivše učenice Margarete Jakobović. Potom je uslijedio glazbeno-scenski prikaz povijesti, sadašnjosti i budućnosti Katoličke osnovne škole u Požegi. Glavne uloge su odigrali učenici petog razreda Ivano Jurić i Luka Uršić te učenica šestog razreda Nika Marić. Uključili su se i bivši učenici Fran Galović i Gabriel Rašić koji su posvjedočili o vrijednostima koje su usvojili kao učenici Katoličke osnovne škole u Požegi. Prikaz je napisala i učenike pripremila učiteljica Anita Rašić.

Potom je uslijedio splet narodnih, slavonskih napjeva koje je izveo zbor prvih i drugih razreda pod vodstvom Dore Knežević, uz koje su učenici trećih i četvrtih razreda, odjeveni u narodne nošnje, plesali folklorne plesove za što ih je pripremila učiteljica Ivana Mršić.Nakon toga prisutnima se obratio ravnatelj Škole Frano Barišić koji je pozdravio sve prisutne, a napose biskupa Antuna te je, između ostaloga rekao: "Danas slavimo 15 godina naše Katoličke osnovne škole u Požegi. 15 godina bogatih iskustava, znanja i prijateljstava koji su oblikovali naše živote. Ovo je poseban dan za nas jer označava kontinuirani rast i razvoj ne samo naše škole, nego i svake pojedine osobe koja je bila ili je dio naše školske zajednice." Na koncu je zahvalio biskupu Antunu za vodstvo i neumornu podršku proteklih 15 godina. Potom predstojniku Ivici Žuljeviću koji je kao prvi ravnatelj svojom predanošću i vođenjem dao veliki doprinos za razvoj i uspjeh naše Škole, kao i Želimiru Žuljeviću, drugom ravnatelju Škole, na njegovom zauzetom radu i doprinosu. Također je zahvalio i Gradu Požegi te Požeško-slavonskoj županiji na kontinuiranoj podršci i suradnji. Posebne riječi zahvale uputio je učenicima i njihovim roditeljima na iskazanom povjerenju te na kraju i svim sadašnjim i bivšim djelatnicima na predanom radu.U prigodnoj riječi biskup Antun je zahvalio svima okupljenima što su s velikim razumijevanjem prihvatili projekt Katoličke osnovne škole u Požegi, kojim se željelo pomoći mladim ljudima da otkriju čudesnu stvarnost svoga postojanja. Pojasnio je da su oni bića dubine u koju može stati neizmjerno mnogo ljepote, ljubavi i povjerenja jer ih je Stvoritelj za to osposobio. Cilj Požeške biskupije je da kroz katoličke škole uz usvajanje znanja otkriva djeci kako su ona bića onostranosti, da im približi Onoga koji je neizmjeran, za kojeg su stvoreni i koji jedini može u njima ostvariti čežnje za puninom, istaknuo je biskup Antun.Zahvalio je djeci za uvjerljivu glumu i spontanost, koju su očitovali i na ovoj priredbi. Osvrnuvši se na izvedeni scenski prikaz o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Katoličke osnovne škole u Požegi, biskup je istaknuo kako je časni sud dodijelio školi postojanje do 2078. godine, istaknuvši da je mi s Bogom prepoznajemo kao ustanovu koja pripravlja za vječnost. Spomenuo je da nitko ne može ograničiti našu dušu i srce u otvorenosti za neizmjernošću koja je Bog. Zahvalio je svima okupljenima, napose roditeljima i djelatnicima što u tom smislu shvaćaju svoju djecu, tako ih odgajaju, poštuju i vole. Čestitao je petnaestu obljetnicu Škole, zaželjevši da se početni zanos njezinih djelatnika u pristupu djeci nikada ne ugasi, te im svjedoče ljubav, dobrotu i plemenitost kao najbolji odgojni put.Program je završio napjevom "Krist danas i uvijeke" uz zvuke trube bivšeg učenika ove škole Brune Jakovljevića.
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI