NOVA GRADIŠKA: Za smrt malene Nikoll odgovoran Centar za socijalnu skrb


(FOTO: abcportal.info)

26.2.2022. | 19:39 | Željka Godeč
IZVOR: jutranji.hr
Pregleda: 3905

Majci nisu pružili adekvatnu pomoć kao dugogodišnjoj žrtvi obiteljskog nasilja, niti su poduzimali sve što je trebalo Centar za socijalnu skrbu u Novoj Gradiški odgovoran je za smrt malene dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll koja je umrla od posljedica ozljeda koje joj je nanijela vlastita majka na Uskrs prošle godine. Socijalni radnici i psiholozi Centra postupali su nezakonito, nepravovremeno i nestručno, donosili su površne odluke ne mareći o emocijama i interesima dvoipolgodišnje djevojčice. A niti majci nisu pružili adekvatnu pomoć kao dugogodišnjoj žrtvi obiteljskog nasilja, niti su poduzimali sve što je trebalo protiv oca zlostavljača.

Ni ljubavi, ni pažnje

Umjesto da je Centar pokrenuo postupak da se roditeljima oduzmu sva djeca, koja nisu dobivala ni ljubav, ni pažnju niti zdravstvenu zaštitu, malu Nikoll na zahtjev roditelja vratili su u primarnu obitelj. I to unatoč tome što roditelji u dvije godine, koliko je živjela kod udomitelja, jedva da su iskazivali ikakav interes za nju, unatoč dugoj povijesti nasilja u obitelji i unatoč tome što je ocu D.D. oduzeto pravo na roditeljsku skrb za prvo dijete...


To je, ukratko, zaključak kontrolnog upravnog nadzora nad radom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška koji je provelo četvero stručnjaka Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.


Ili, kako su zaključili u nadzoru: "Postoje ozbiljni višestruki propusti i protuzakonite radnje koje u ukupnosti ispunjavaju kriterije neobjektivnosti i nestručnosti postupanja stručnih radnika Centra što je dovelo do povrede ljudskih prava djeteta i u konačnici do smrtne posljedice za dijete. Protuzakonitim djelovanjem i neintervencijama Centra prekršeno je više članaka Obiteljskog zakona, te je stručni tim Centra, bez zakonitog ovlaštenja, postupajući nestručno, neprofesionalno, arbitrarno i površno prouzročio štetu psihofizičkom zdravlju djeteta. Višestruke pogreške i propusti u radu stručnih radnika značajni su za tragičan ishod postupka radi čega je stručne radnike Centra potrebno pozvati na odgovornost. Utvrđena je odgovornost Centra odnosno odgovornost pojedinih stručnih radnika unutar sustava socijalne skrbi, socijalnih radnika i psihologa, čije je protuzakonito djelovanje i nepostupanje posljedično dovelo do tagičnog ishoda, odnosno do smrti malodobne N.D."

Izvještaj ispisan na 53 duge i potresne stranice s 30 izrečenih mjera opisuje težak život djece u obitelji teško poremećenih odnosa, punoj nebrige, alkohola i nasilja, i vrvi propustima koji su doveli do nepopravljivog: malena Nikoll otrgnuta je iz udomiteljske obitelji, a pet mjeseci poslije ubila ju je biološka majka. Izvještaj u potpunosti i detaljno demantira zaključke stručnog nadzora Komore socijalnih radnika i Hrvatske psihološke komore, koje su javnost uvjeravale da nije bilo nikakvih propusta te da su socijalni radnici i psiholozi angažirani na slučaju postupali "sukladno protokolima i standardima i javnim ovlastima".

U kirurški detaljnom nadzoru vidljivo je da gotovo nema niti jednog protokola kojeg su se stručne službe držale.

Obiteljsko nasilje

Nesređenost u obitelji bila je poznata CZSS-u od kolovoza 2016., a otac D.D. bio je u tretmanu zbog obiteljskog nasilja još od 2013. M.D. pokušala je napustiti izvanbračnu zajednicu zbog nasilja i konzumiranja alkohola, najmanje 13 puta od 2018. do 2020. D.D. je zbog nasilja više puta bio u pritvoru, a posljednji boravak u zatvoru u Požegi bio je u srpnju 2020. - samo tri mjeseca prije no što je Centar vratio Nikoll u biološku obitelj.

A Centar to nije smio učiniti iz niza razloga. Uz ostalo, zato što su roditelji djecu neprekidno izlagali nasilju. Zato što roditelji nisu dovoljno marili za Nikoll; od travnja do rujna 2019., primjerice, majka je samo nazvala pet puta i jednom je posjetila, a otac samo jednom i nije ju posjetio niti jednom. Zato što ih je udomiteljica upozorila da se Nikoll "boji roditelja, plače kad ih vidi i bježi od njih.

Izvor: Jutarnji.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI