NEMAMO DOBRE VIJESTI: Tko na kredit kupuje stan ili auto od sada mora biti spreman na novosti, a one nisu dobre

Kako će izgledati stanovanje u Hrvatskoj? Uskoro se mijenjaju neka pravila
(FOTO: 034 portal)

24.1.2023. | 11:10 | Dnevnik.hr
IZVOR: Dnevnik.hr
Pregleda: 4757

Porasle su kamate na stambene kredite. Ministar građane poziva da budu oprezni. Guverner je to matematički izračunao pa se ne čini puno, a novinar Dino Goleš konkretno je izračunao koliko će vam porasti prosječna mjesečna rata.

Tko na kredit kupuje stan ili auto, mora biti spreman da su kamatne stope veće nego prije godinu dana, donosi priču Dnevnik Nove TV.

Prema posljednjim podacima HNB-a uoči uvođenja eura, prosječna kamatna stopa za stambeni kredit već je bila oko pola postotnog boda veća nego godinu prije.


Kod nenamjenskih kredita, onima s valutnom kaluzulom, kamate su skočile za 1 posto, a onima bez valutne klauzule pale su za 1,25 posto.


"Možemo samo apelirati na građane i na sve ostale dionike da budu oprezni prilikom novih zaduživanja i da u sve većoj mjeri koriste fiksiranu kamatnu stopu, vrijeme je nepredvidivo", rekao je ministar financija Marko Primorac.

Od prvog siječnja novost je i što se kod novih kredita promjenjive kamate više ne ugovaraju po Nacionalnoj referentnoj kamatnoj stopi HNB-a, već se koristi Euribor, a on na promjenu kamatnih stopa reagira brže.

 Iz Hrvatske udruge banka ističu kako za sad nemaju indikacije da bi građani imali pojačanih problema s izvršenjem svojih obveza jer većina građana ipak ima kredite s fiksiranom ili kombiniranom kamatnom stopom.

Omjer je 62 - 38. Kako izračunati rast mjesečne rate kod varijabilnih, pojašnjava guverner.

"Za medijalni kredit, medijalni kredit je onaj koji se nalazi na sredini distribucije gdje ima pola kredita s jedne i druge strane, bi 1 postotni poen rasta kamatnih stopa značio otprilike 4 postotono povećanje rate servisiranja kredita", objašnjava Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Ili na primjeru, na polovici kredita od 20 godina s ratom od 500 eura, rata raste na 520, a ukupna otplata je 2400 eura skuplja.

Pod pretpostavkom da kamatne stope ne porastu još više.

Sve budno prati i tržište nekretnina, usko vezano uz kreditiranje.

"Mi očekujemo da će se usporiti tržište, posebno ako će kamate rasti, ako će novac poskupiti, to nužno dovodi do smanjenja potražnje pa onda potencijalno do smanjenja prometa pa i do smanjenja cijena, ali sve ovisi do koje će razine te kamatne stope doći", rekao je Dubravko Ranilović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK

A to je ono što nitko ne može predvidjeti.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI