NASLOVNAPOLITIKA
Neizlazak na izbore ili poništavanje izbornih listića podrška je velikim strankama

FOTO: Ilustracija: Eva Bee

Neizlazak na izbore ili poništavanje izbornih listića podrška je velikim strankama

6.4.2021. 21:54 | Ante Mandarić PREGLEDA: 1038

Najveći kršćanski blagdan Uskrs je iza nas (barem za katolike), a pred nama je predizborno vrijeme. Ovog puta, za nešto manje od 40 dana, slijede nam lokalni izbori, a čiji se prvi krug tradicionalno održava treće nedjelje u svibnju.

To znači kako će birači 16. svibnja 2021. godine moći birati članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike odnosno i predstavnike nacionalnih manjina, tamo gdje ih ima.

U onim općinama, gradovima i županijama u kojima birači ne odluče u prvom krugu tko će voditi te sredine, dva tjedna nakon prvog kruga, održat će se drugi krug lokalnih izbora, anakon čega će biti poznati novi lokalni dužnosnici 555 jedinica lokalne samouprave uz još 20 jedinica područne (regionalne) samouprave.


Veći odaziv birača u razvijenim državama, manji u onima s razvijenom korupcijom

U Republici Hrvatskoj ne postoji obveza glasanja na izborima, a smatram da se takva obveza ne bi ni trebala uvesti. Trenutno u svijetu čak 22 države ima sustav obveznog glasovanja, a neke od njih su Belgija, Luksemburg, Australija… itd.

Najviši odaziv birača uglavnom je u razvijenim državama sa snažnim demokratskim institucijama, a najslabiji u zemljama s visokom korupcijom i slabo razvijenom demokracijom. Posljednjih godina svjedoci smo sve lošijeg trenda odaziva birača na izbore u Republici Hrvatskoj (izuzetak posljednji izbori za EU parlament), a razlog zbog čega je tome tako možda možemo vidjeti u istraživanju koje je provedeno za potrebe projekta Demografska revitalizacija – temeljni preduvjet za gospodarski napredak RH, a čiji rezultati nisu ohrabrujući.

Prema elektronskoj anketi koja je provedena na uzorku od 739 mladih između 18 i 30 godina, čak 70% ispitanika ističe kako razmišlja o napuštanju Republike Hrvatske. Kao glavne razloge mladi navode korupciju, klijentelizam, nepotizam, nepovjerenje u institucije i u razvoj društva, manjak perspektive i niske plaće. Porazna je činjenica da samo 30% ispitanika vjeruje kako će se stanje popraviti.

Ipak, kako bi se potaknuo odaziv što većeg broja birača potrebno je stjecati svijest o važnosti izbornih procesa kroz razne nacionalne kampanje, ali i od najranijih dana. Činjenica je da koliko god se netko pokušavao oduprijeti politici, ona se i dalje bavi nama kroz razne oblike.

Izuzev referenduma, u Republici Hrvatskoj birači imaju pravo glasati na predsjedničkim, parlamentarnim, lokalnim izborima te izborima za EU parlament, a odaziv birača često varira upravo i o vrsti samih izbora.

U Hrvatskoj jaki duopol

U Republici Hrvatskoj od 90-ih do danas vlada snažan duopol između Hrvatske demokratske zajednice i Socijaldemokratske partije uz kratke epizode pomoći koalicijskih partnera ili trećih opcija koje nisu važne u sastavljanju saborske (ili neke druge)većine, a koji najčešće već nakon jednog izbornog ciklusa nestanu s političke pozornice. Primjera ima.

Motiviranje birača najčešće se događa zbog dojma neizvjesnosti samog pobjednika, a tada se birači motiviraju najčešće kako bi se vlast promijenila ili ostala ista, iako praksa najčešće govori kako veliki odaziv birača znači i promjena vlasti, barem u Republici Hrvatskoj.

Odaziv birača svojevrsna je poruka vladajućim po općinama, gradovima i županijama diljem Republike Hrvatske

Najizglednije je kako će se lokalni izbori raspisati idućeg četvrtka, 15. travnja 2021. godine na redovnoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, a samim tim počinju sve redovne procedure i formalnosti za aktere ovih izbora do samog dana održavanja prvog, a potom i drugog kruga lokalnih izbora.

Iako je odaziv birača u prvom krugu 2017. naspram 2013. godine bio nešto veći, zasigurno je kako će na ovogodišnjim lokalnim izborima biti zanimljiviji nego ikad, pogotovo u četiri najveća grada Republike Hrvatske s naglaskom na Zagreb.

Kaže se kako je odaziv birača manji od 50% psihološka granica koja može dovesti u pitanje legitimnost svih izbora, no možda je i to svojevrsna poruka vladajućim u raznim općinama, gradovima i županijama diljem Republike Hrvatske. Hoće li odaziv birača biti veći ili manji nego li prethodnih godina ostaje za vidjeti.

Neizlazak birača na izbore ili poništavanje izbornih listića podrška je velikim strankama

Neizlazak odnosno mali odaziv birača podrška je za velike stranke koje imaju već uspostavljenu infrastrukturu po Republici Hrvatskoj. Još jedna stvar koju birači često zaboravljaju upravo je ta i nevažeći listići idu u prilog relativnom (ili apsolutnom) pobjedniku izbora zbog D'Hondtovog sustava raspodjele glasova.  

Nepoznavanje elementarnih stvari izbornih procesa i raspodjele glasova u Republici Hrvatskoj upravo su razlozi zbog kojih je popularnost trećih opcija svih ovih godina bila samo prolazna odnosno zbog čega takve opcije nisu zaživjele dugoročno. Hrvatska tako, kao jedna od rijetkih tranzicijskih država ostaje ta na kojoj se na vlasti smjenjuju samo dvije opcije što nužno ne mora značiti da je to loše.

Smanjenjem izbornog cenzusa s 5% na 3% dovelo bi do fragmentiranja vlasti, a što bi za rezultat imalo veću participaciju trećih stranaka i kandidata čime bi bio smanjen broj birača koji nemaju svoje predstavnike u vlasti.

Tagovi: izbori, odaziv birača, poništavanje glasačkog listića, demokracija, neizlazak na izbore

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Nestala Anamarija Kljajić

.

Zbog ogromnih brojki moguće nove mjere?!

.

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima

.

Ukradena prije tri godine! Obitelj Fridrih iz Čaglina jedva prepoznala svoju Bebu

.

Reciklažno dvorište uskoro i u Kutjevu

.

DP Kandidatkinja za gradonačelnicu Požege- Dijana Krpan

.

Meki, a hrskavi njoki iz tave koji fino pašu uz svaki umak

.

U HR danas opet preko 3000 novopozitivnih osoba

.

Ako ste pomislili da gore ne može...

.

Biskup Škvorčević krstio jedanaesto dijete roditelja Mihić

.

U nedjelju 2. svibnja motocross se vraća na Matkovac

.

Danas moguća probijanja zvučnog zida

.

Unatoč zabrani upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,59 promila

.

Policija u Kadanovcima višestrukom počinitelju prekršaja (30) oduzela vozilo, dobio 15 dana zatvora

.

PSŽ: I danas veliki dio novopozitivnih osoba, 19 osoba hospitalizirano

.

Sinoć potres kod Zagreba, a kasnije još dva potresa na području HR

.

Danas će bez struje biti...

.

Djelomice sunčano uz mogućnost lokalnih pljuskova

.

Policajcima trebaju veće ovlasti zbog recidivista

.

Grad Pakrac zapošljava u javnim radovima

.

Policija upozorava na nove prijevare koje kruže internetom: Žena ostala bez 450.000 kn, muškarac bez 580.000 kn

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke: U posljednja 24 sata zabilježeno je 2106 novih slučajeva, 42 osobe preminule

.

Plesni studio Ilijane Lončar: Najava 5. DanceOnNet radionice Požeškog plesnog kreatorija pod vodstvom Aleksandre Janeve Imfeld

.

Ministar Fuchs vraća stara pravila, školska godina opet se pada s tri jedinice

.

Reciklažno dvorište Velika ponovno je otvoreno

.

Fine polpete s graškom, kukuruzom i sirom koje mogu zamijeniti faširance

.

OPAAA: Država tjedan dana prije izbora počinje isplaćivati povrat poreza

.

Sjajni rezultati učenika OŠ Dobriša Cesarić na županijskim natjecanjima

.

Šokantna izjava Brođanke Renate u popularnom showu danas je glavna tema na internetu

.

Na jezeru Požega u Turniću proteklog vikenda održan 4. Kup Grada Požege u Lovu šarana

.

Najava 24-satnog nadzora brzine – Speed Marathon

.

U prometnoj nesreći između Pleternice i Frkljevaca lakše ozlijeđene tri osobe

.

PSŽ: veliki broj zaraženih, od jučer njih 52, ukupno je 354 slučaja zaraze

.

Danas promjenjivo oblačno uz kišu

.

Danas će bez struje biti...

FOTONALAZ

ʺOvdje se svaki dan u nekoliko navrata ovako parkira!ʺ