Nakon šokantnih prizora, nova eutanazija u Slavoniji: ’’Stao sam i rekao - prvo mene, onda možete svinje’’

Eutanazija svinja u Slavoniji
(FOTO: RTL)

19.9.2023. | 11:51 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 4979

Slavonski svinjogojci pogođeni epidemijom afričke svinjske kuge ne odustaju – traže smjene odgovornih zbog širenja zaraze, aljkavog provođenja eutanazije i dezinfekcije te postupanja instituicija prema njima. Prvo su zatražili smjene ministrice Vučković i ravnateljice Uprave za veterinarstvo, a sada i smjenu državnog tajnika Pavića, pišeDanas.hr.

U Andrijaševcima nova eutanazija svinja, i to nakon što su prizori baš iz ovog mjesta šokirali javnost, pokrenuli lavinu reakcija i zahtjev za smjenom ministrice poljoprivredeMarijom Vučković.

"Ja sam bio prvo stao na vrata i kazao – prvo mene – a onda možete te svinje poubijati. Onda su djeca skočila, ajde tata – nemoj pravit probleme tata", sa suzama u očima svoj slučaj prepričavaIvan Bilićiz Bošnjaka.


Gledajući veterinare ispred svojih svinja,Duško Pavlikiz Andrijaševaca sam je uzeo pištolj i skratio agoniju.


"Kada su otišli plakao sam kao malo dijete za tim svinjama jer nisam znao još, nisam bio svjestan što sam uradio - da sam to uradio svojim svinjama", prepričao nam je.

Treći dan od eutanazije pred kućomMarka Majerakonačno je isprana svinjska krv. Mještani Andrijaševaca još prepričavaju šokantan prizor.

"Jednostavno sam ostao zabezeknut, zapanjen, to je bilo znači djece, žena, mještana koji su došli to vidjeti. I sad se ježim kad vidim i one muhe i ono sve kad vidim što je bilo, to se ne može opisati", svjedočiMilenko Bilićiz Cerne.

Gorčinu koju Marko osjeća nakon svega nije ublažilo ni obrazloženje ministrice pa i dalje traži njenu ostavku.

"Ministrica protiv poljoprivrede treba dati ovaj ostavku zbog neučinjenog ništa za nas poljoprivrednike, a konkretno kod ovog slučaja je više propusta, znači odgovorna osoba mislim da je jedino ministrica protiv poljoprivrede", smatra Marko.

Ministrica ne zna, a osobe oko nje ili ne znaju ili ne žele znati, kažu svinjogojci i dodaju - kad već sve uvozimo – uvezimo i stručnjake za borbu protiv afričke svinjske kuge.

Iz ministarstva su kontaktirali predstavnike svinjogojaca i za srijedu dogovorili sastanak u Zagrebu.

"Ministrica ako ne želi odstupiti, nema problema, ali ima onda kratak rok da uzme veliku metlu i da počisti Upravu za veterinarstvo, a sa Upravom za veterinarstvo i državnog tajnika Pavića", poručuje predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komoreAntun Golubović.

Pavić je, kažu svinjogojci, iznio veliku neistinu, da su svi objekti u kojima je provedena eutanazija nakon 42 dana ponovo dezinficirani.

"Uopće to nije istina, znači kod mene je danas 65. dan kako su svinje eutanazirane. Nitko nije došao nakon 42. dan što su rekli da će doći druga dezinfekcija - nitko", priznajeIvan Peštalićiz Posavskih Podgajaca.

Nakon današnje eutanazije i dezinfekcija koja bi trebala spriječiti širenje zaraze. Širenje bunta nezadovoljnih Slavonaca pak nije spriječeno.

izvor: danas.hr


VIŠE NA TEMU:
SLAVONIJA
SVINJE
EUTANAZIJA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI