Najlakši recept za najfinija jetrica koja se savršeno slažu s pireom od krumpira

Jetrica- recept
(FOTO: Shutterstock)

21.11.2023. | 09:23 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 3502

Svinjska jetranamirnica je visoke hranjive vrijednosti – ona predstavlja odličan izvor željeza, folne kiseline, vitamina A i vitamina B12.

Kada se jetra pripreme na odgovarajući način, tope se u ustima, a u okusu uživaju i oni koji inače nisu ljubitelji iznutrica.

Da biste uživali u jelu na bazi jetre, važno je kupiti svježu namirnicu. Jetrica se mogu smrznuti u zamrzivaču prije termičke obrade, ali najbolje rezultate dobit ćete ako kupite svjež proizvod iz provjerenih izvora i odmah se bacite na pripremu.


Jetru je poželjno narezati na tanke kriške i namočiti u mlaćenici ili mlijeku barem dva sata prije termičke obrade. Ne zaboravite staviti namočena jetrica u hladnjak.


Sastojci:

500 g svježih svinjskih jetrica, 500 ml mesnog temeljca, 500 ml mlaćenice, 50 g špeka, 45 g bijelog brašna, 2 žlice kečapa, 1 veći luk, ulje po želji, sol i papar po želji

Priprema:

Narežite jetru na tanke kriške i stavite u mlaćenicu. Mlaćenica bi trebala pokrivati jetru. Držite jetru u hladnjaku oko dva sata

Ocijedite jetru (i bacite mlaćenicu u kojoj se jetra namakala). Papirnatim ručnikom uklonite višak tekućine s površine jetre.

Jetru uvaljajte u 20-ak grama brašna.

Špek narežite na manje kriške i prepecite na tavi. Dodajte pobrašnjene komade jetre, posolite i popaprite i pecite oko jedne do dvije minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Odložite ih sa strane zajedno s prepečenim komadićima špeka.

Na preostaloj masnoći prepržite luk narezan na tanke kriške. Po potrebi možete uliti ulja u tavu. Posolite i popaprite luk i pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte u tavu ostatak brašna.

Dobro promiješajte i podlijte mesnim temeljcem. Kada temeljac zavrije, dodajte kečap, sve dobro promiješajte i kuhajte dok se umak ne zgusne.

Pred kraj kuhanja vratite u tavu prepirjani špek i jetru i kuhajte sve zajedno još oko dvije do tri minute.

Posolite i poparite po potrebi. Jetrica u umaku poslužite s pireom od krumpira. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
JETRICE
PIRE KRUMPIR

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI