NASLOVNADRUŠTVO
Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, biskup Škvorčević predvodio euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali

FOTO: Požeška biskupija

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, biskup Škvorčević predvodio euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali

1.7.2022. 10:07 | Požeška biskupija PREGLEDA: 400

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 29. lipnja požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali. U slavlju su, među ostalim, sudjelovali kanonici požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra te su se spomenuli 22. obljetnice uspostave Kaptola. Pozdravljajući nazočne svećenike, sestre redovnice i druge vjernike, biskup je rekao da su apostolski prvaci sv. Petar i Pavao, čiju svetkovinu slavimo, temelj na kojemu je Isus Krist izgradio svoju Crkvu. »Petar je prvi, Pavao za njim, dvanaestorica s Petrom, i toliki drugi koji su u apostolskoj službi kao nasljednici sv. Petra i nasljednici apostolski nastavili služiti Isusovu djelu u njegovoj Crkvi, ustvrdio je biskup. Kazao je da se i mi uključujemo u to apostolsko djelo u požeškoj mjesnoj Crkvi, osnovanoj prije dvadeset i pet godina. Stoga, apostolske prvake želimo proslaviti sa zahvalnošću, moleći da u našoj vjeri ne smalakšemo, nego da ona u nama bude sve čvršća, a naše svjedočenje sve očitije. Članovima Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi, čestitao je svetkovinu njihova zaštitnika.Osvrćući se u homiliji na veliku vrućinu, biskup je spomenuo kako mu je ovih dana jedna gospođa rekla da se zbog previsoke temperature zraka ne može ni misliti, a kamoli nešto raditi. Izrazio je radost što su se sudionici slavlja unatoč takvim okolnostima okupili na ovu svetu misu, u uvjerenju da će svojom pameću a osobito vjerničkim srcem apostolskim prvacima iskazati svoje poštovanje. Kazao je da mu je također drago što je među njima nekoliko ravnatelja katoličkih škola u Republici Hrvatskoj, koji ovih dana u Požegi imaju svoj susret.
Biskup je podsjetio sudionike slavlja kako ljudi redovito oblikuju svoj život polazeći od nečega, gradeći svoj odnos prema materijalnim stvarnostima, znanosti, drugim osobama u politici li na drugim razinama društvenog života. Ustvrdio je kako je veličina apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u njihovu odnosu koji su izgradili prema Isusu Kristu. Kazao je da je Petar, kako smo čuli u evanđeoskom ulomku, svoju posvemašnju životnu opredijeljenost za Isusa Krista ispovjedio riječima: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga«, posvjedočivši tako da je Isus Krist polazište s kojeg gradi svoj život. Biskup je izrazio uvjerenje kako se svaki sudionik slavlja u požeškoj Katedrali svojom vjerom želi pridružiti sv. Petru, koji je u toj vjeroispovijesti sebi obrazložio da je Isus Krist, zato što je Božji poslanik, jedini spasitelj koji nas može osloboditi od promašenosti našeg postojanja, prolaznosti i smrti, i povesti u život vječni. Petra prepoznajemo kao vjernog Isusovog učenika, koji je u svom žaru svjedočenja dospio do Rima, gdje će položiti svoj život i nad čijim će se grobom izgraditi bazilika njemu u čast. Njegov grob u Rimu mjesto je svjedočanstva ne samo njegove krvi prolivene za Isusa Krista, nego i njegove pobjede s Kristom, ustvrdio je biskup. 

Govoreći o sv. Pavlu, kazao je da se i on sličnim žarom kao i sv. Petar opredijelio za Isusa Krista, što je potvrdio više puta i u svojim poslanicama, napose kad je zapisao „Meni je život Krist“, smisao njegove sadašnjosti i vječnosti. Kazao je kako je sv. Pavao, time što svoj život nije gradio na svom farizejskom ugledu i znanju nego na Isusu Kristu, očitovao da nije čovjek površnih shvaćanja, nego dubine koje je pronašao u Gospodinu, davši za njega i sam život. Biskup je zahvalio sv. Petru i Pavlu za njihovo svjedočanstvo, te ih je zamolio da sudionicima slavlja udijele ponešto od svoje snage i uvjerenja, kako bi i oni nastojali živjeti od Isusa Krista, jedine naše nade.Polazeći od naviještenog evanđeoskog izvještaja biskup je podsjetio kako je Isus nakon Petrove ispovijesti vjere dodijelio apostolskom prvaku konkretnu ulogu u svojoj Crkvi rekavši: »Ti si Petar-Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju«. Ustvrdio je kako Crkva nije nastala iz nekih ljudskih organizacijskih mogućnosti i ciljeva, nego iz Isusove božanske namjere da nakon njegova odlaska sa zemlje ostane prisutan u zajedništvu onih koji se okupljaju oko vjere Petrove, a on ih treba u njoj trajno učvršćivati, prosvjetljivati i ohrabrivati. Naglasivši kako je Isus rekao Petru da će na njemu sagraditi „svoju“ Crkvu, biskup je protumačio da je Crkva živi Isus Krist, koji one što u njega vjeruju uvodi u zajedništvo svoje pobjede nad smrću, koju u svetoj misi slavimo i snagom njegova Duha postajemo dionici dinamizma radi kojeg je osnovao Crkvu. Podsjetio je sudionike slavlja da smo prije dvadeset i pet godina kad je osnovana Požeška biskupija za geslo uzeli riječi iz Poslanice Hebrejima: »Krist danas i uvijeke«, da bismo se u našoj mjesnoj Crkvi trajno s Isusom Kristom mjerili tko smo i tko želimo biti, svjesni kako su sva naša druga ljudska mjerila prekratka s obzirom na čežnje koje je u našim srcima probudila Božja ljubav stvoriteljica i obnoviteljica. Ustvrdio je kako smo geslom: »Krist danas i uvijeke« na svoj način prerekli Petrovu ispovijest vjere u Isusu Krista: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga«. Kazao je još kako želi zajedno s njima i danas zahvaliti Bogu što nam je po vjernom Petrovu nasljedniku, sv. Ivanu Pavlu II. dodijelio da živimo u svojoj mjesnoj Crkvi, i tako ostvarujemo pripadnost jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj općoj Crkvi. 

Na koncu misnog slavlja biskup je zajedno sa sudionicima izmolio molitvu za Požešku biskupiju. Potom su sišli u kriptu Katedrale i ondje u kapeli sv. Ivana Pavla II. povjerili Požešku biskupiju zagovoru njezina utemeljitelja te su sudjelovali u svečanosti otvorenja izložbe „Dvadeset i pet godina Požeške biskupije u slici i riječi“ koju su prigodom srebrnog jubileja Požeške biskupije, postavili vlč. Marijan Pavelić i č. s. Karolina Mićanović.

 

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Što slavimo na svetkovinu Velike Gospe?

.

SL. BROD: 20-godišnjak osobnim automobilom prešao preko stopala 72-godišnje pješakinje

.

Judo klub Slavonac nastupio na turniru „Mala Evropa“ i ostvario odlične rezultate

.

Planinari HPD Gojzerice Požega na Požeškoj gori promatrali Lovrine suze

.

Pogledajte kako danas rade trgovine i šoping centri...

.

29-godišnji vozač pod utjecajem alkohola skrivio prometnu nesreću

.

POŽEGA: Nepoznati počinitelj razbio desno bočno staklo na osobnom automobilu 51-godišnjaka i pobjegao

.

Kao iz najboljih restorana: U nekoliko jednostavnih koraka pripremite svečano talijansko pečenje

.

Danas pretežno sunčano uz temperaturu i do 32 °C

.

HDZ-ova većina u požeškom vijeću poljuljana: Dijana Krpan napustila Domovinski pokret?!

.

Popularno voće poskupljuje za čak 25 posto: Od 8 do 12 kuna za kilogram

.

Koliko kilometara mogu prijeći pojedini modeli automobila s uključenom lampicom rezerve?

.

I prije 118 godina ljude u požeškom kraju je mučila suša i skupoća

.

Stranci i dijaspora primaju naše mirovine: Evo koliko je novca isplaćeno u inozemstvo

.

Jučer je održan 2. Biškupački Chill & Grill

.

Zbog nove europske norme automobili bi mogli poskupjeti i do 5 tisuća eura

.

S dolaskom eura oko 4000 radnika u mjenjačnicama moglo bi ostati bez posla

.

Suša pokosila začinsku papriku- i ona će poskupjeti

.

Od utorka jeftinije gorivo, pogledajte koliko će koštati

.

ODMARALIŠTE HCK-A “CVRČAK“PAKRAC Odlična sezona nadišla očekivanja

.

POŽEGA: Pijani vozač (1,38 promila) sletio s kolnika i udario u betonske stepenice

.

Osobnim automobilom zabili se u drvo- dvije osobe ozlijeđene

.

Ljetni susret bogoslova Požeške biskupije

.

Pržena riža: Lagani recept za fini ručak koji će biti gotov za 10-ak minuta

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

OVE NEDJELJE: AMK La Familia organizira „Cosa Nostra“ tuning i style show u Grabarju

.

Nakon teške prometne nesreće preminuo mladić iz Pakraca. Majka: ʺNjegovo junačko srce živjet će u nekom drugomʺ

.

NEVJEROJATNO: Spašavali život djetetu koje se gušilo pa zaradili kaznu od 10 tisuća kuna zbog prebrze vožnje!

.

Ove godine nikad više intervencija zbog stršljena. Što ako gnijezdo naprave u vašoj kući?

.

Subotnja šetnja Požegom, 13.8.2022.

.

Zbog malih mirovina i manjka radne snage u svijet rada vratilo se gotovo 20.000 umirovljenika

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Požeški franjevci 1909. godine