Na policama naših trgovina naranče tretirane fungicidom imazalilom koji je EU zabranila

FOTO: Pixabay

25.5.2023. | 09:00 | SiB.hr
IZVOR: SiB.hr
Pregleda: 2968

Stručnjaci kažu da taj fungicidima umjereni učinak na čovjeka i da nije ʼpretjerano štetanʼ. Najjača posljedica može biti iritacija kože. ʼMože biti nešto kancerogen ili djelovati na endokrini sustav, ali uglavnom je sve dosta umjerenoʼ, tvrde stručnjaci iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo A. Štampar

Puni su vitamina C, odlični za imunitet. Osim što se jedu, koriste se u kolačima, cijede u sok i čaj. Nema dvojbe da su naranče i limuni zdravi, ali što je s njihovom korom? Je li puna pesticida ili se može jesti?

I doista, deklaracija to ne skriva. Kore naranča, limuna, ali i banana prskaju se imazalilom. To je pesticid koji sprečava truljenje i pojavu pljesni.


Na deklaraciji naranča iz Egipta stoji da kora nije za jelo, dok eko limuni iz Italije nemaju takvo upozorenje. Jer se eko limuni ne smiju prskati.


Zašto takva pravila ne vrijede i za ostalo voće , brine Razvojnu organizaciju zaštite potrošača.

I doista, deklaracija to ne skriva. Kore naranča, limuna, ali i banana prskaju se imazalilom. To je pesticid koji sprečava truljenje i pojavu pljesni.

(Izvor: Sib.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI