Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predstavljeni rezultati projekta Uncorking rural heritage

FOTO: slavonski.hr

28.3.2023. | 13:43 | Sponzorirani članak
Pregleda: 2943

Danas je na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja održana konferencija za medije i predstavljanje rezultata međunarodnog projekta- Uncorking rural heritage: indigenous production of fermented beverages for local cultural and environmental sustainability. Projekt financiraju fondovi iz Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz EEA i Norveški fond za bespovratna sredstva za regionalnu suradnju. Konzorcij koji čine četiri istraživačke i akademske institucije, Sveučilište u Novoj Gorici s Centrom za istraživanje vina i Fakultet za vinogradarstvo i vinarstvo (Slovenija), Nofima As (Norveška), NIBIO (Norveška) i Fakultet turizma i ruralnog razvoja Požega (Hrvatska). Dva partnera Vinarija Tikveš (Sjeverna Makedonija) i Udruženje Cider Hardanger (Norveška) predstavljaju proizvođače, dok općina Ajdovščina (Slovenija), Vijeće Hardanger (Norveška) i Lokalna razvojna agencija Požega (Hrvatska) predstavljaju lokalne vlasti. Projekt je ukupne vrijednosti 1.500.998,00 EUR dok na Fakultet pripada 149.259,50 EUR budžeta.Projekt se bavi problemima egzodusa iz ruralnih područja, odljevom mozgova i nerazvijenom lokalnom ekonomijom s kojom se suočavaju ruralne regije u srednjoj i istočnoj Europi. Norveška je jedna od najrazvijenijih zemalja Europe; međutim, njena se ruralna područja suočavaju sa sličnim problemom odljeva mozgova kao i regije partnera. S druge strane, u zapadnoj Europi visokokvalitetni poljoprivredni proizvodi (poput vina) s jakim regionalnim identitetom pridonijeli su održivom ruralnom razvoju, očuvanju tradicije i sprječavanju iseljavanja ili preseljenja poduzeća. Ova se regionalnost temelji na tipičnosti i konceptu terroira. Cilj ovog projekta je riješiti ta pitanja uspostavljanjem novog klastera ljudskog kapitala kroz transnacionalnu suradnju i izgradnju kapaciteta s mrežom istraživačkih institucija, akademske zajednice, poduzeća i lokalnih vlasti koje djeluju u odabranim ruralnim područjima za valorizaciju lokalnih vina i cidera na temelju tipičnosti terroira.

Nakon uvodnih riječi prodekana za razvoj i poslovanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi Berislava Andrlića i dekanice Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo iz Nove Gorice Branke Mozetič Vodopivec, predavanja su održali Valentina Obradović, Josip Mesić, Mitja Martelanc (rezultati projekta o analizi graševine), Zorica Lelova (pametno vinogradarstvo) i Edi Maletić (klonska selekcija graševine), uz prisustvo studenata te predstavnika vinarskih proizvođača i turističkog sektora.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI