Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predstavljeni rezultati projekta Uncorking rural heritage

Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predstavljeni rezultati projekta Uncorking rural heritage

FOTO: slavonski.hr

28.3.2023. | 13:43 | Sponzorirani članak
Pregleda: 3663

Danas je na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja održana konferencija za medije i predstavljanje rezultata međunarodnog projekta- Uncorking rural heritage: indigenous production of fermented beverages for local cultural and environmental sustainability. Projekt financiraju fondovi iz Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz EEA i Norveški fond za bespovratna sredstva za regionalnu suradnju. Konzorcij koji čine četiri istraživačke i akademske institucije, Sveučilište u Novoj Gorici s Centrom za istraživanje vina i Fakultet za vinogradarstvo i vinarstvo (Slovenija), Nofima As (Norveška), NIBIO (Norveška) i Fakultet turizma i ruralnog razvoja Požega (Hrvatska). Dva partnera Vinarija Tikveš (Sjeverna Makedonija) i Udruženje Cider Hardanger (Norveška) predstavljaju proizvođače, dok općina Ajdovščina (Slovenija), Vijeće Hardanger (Norveška) i Lokalna razvojna agencija Požega (Hrvatska) predstavljaju lokalne vlasti. Projekt je ukupne vrijednosti 1.500.998,00 EUR dok na Fakultet pripada 149.259,50 EUR budžeta.



Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predstavljeni rezultati projekta Uncorking rural heritage



Projekt se bavi problemima egzodusa iz ruralnih područja, odljevom mozgova i nerazvijenom lokalnom ekonomijom s kojom se suočavaju ruralne regije u srednjoj i istočnoj Europi. Norveška je jedna od najrazvijenijih zemalja Europe; međutim, njena se ruralna područja suočavaju sa sličnim problemom odljeva mozgova kao i regije partnera. S druge strane, u zapadnoj Europi visokokvalitetni poljoprivredni proizvodi (poput vina) s jakim regionalnim identitetom pridonijeli su održivom ruralnom razvoju, očuvanju tradicije i sprječavanju iseljavanja ili preseljenja poduzeća. Ova se regionalnost temelji na tipičnosti i konceptu terroira. Cilj ovog projekta je riješiti ta pitanja uspostavljanjem novog klastera ljudskog kapitala kroz transnacionalnu suradnju i izgradnju kapaciteta s mrežom istraživačkih institucija, akademske zajednice, poduzeća i lokalnih vlasti koje djeluju u odabranim ruralnim područjima za valorizaciju lokalnih vina i cidera na temelju tipičnosti terroira.



Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predstavljeni rezultati projekta Uncorking rural heritage



Nakon uvodnih riječi prodekana za razvoj i poslovanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi Berislava Andrlića i dekanice Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo iz Nove Gorice Branke Mozetič Vodopivec, predavanja su održali Valentina Obradović, Josip Mesić, Mitja Martelanc (rezultati projekta o analizi graševine), Zorica Lelova (pametno vinogradarstvo) i Edi Maletić (klonska selekcija graševine), uz prisustvo studenata te predstavnika vinarskih proizvođača i turističkog sektora.



Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predstavljeni rezultati projekta Uncorking rural heritage





Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predstavljeni rezultati projekta Uncorking rural heritage





Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predstavljeni rezultati projekta Uncorking rural heritage




Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predstavljeni rezultati projekta Uncorking rural heritage



Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predstavljeni rezultati projekta Uncorking rural heritage



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI