Na današnji dan rođen je Julije Kempf

FOTO: GMP

25.1.2023. | 10:42 | GMP
IZVOR: GMP
Pregleda: 1657

Na današnji dan 1864. godine rodio se Julije Kempf, osnivač Gradskog muzeja Požega, hrvatski povjesničar, književnik, učitelj te gradonačelnik Požege. Smatra se utemeljiteljem zavičajne povijest. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Požegi, a Učiteljsku školu u Zagrebu. Učitelj je bio u Novom Vinodolskom i Požegi te ravnatelj Dječačke pučke škole u Požegi ( danas OŠ Julija Kempfa).

Istaknuti je kulturni djelatnik, član više društava u gradu, a 1924. godine osnovao je Gradski muzej. Njegovo kapitalno djelo je monografija "Požega" tiskana 1910. godine za koju je sam snimio sve fotografije, a čiji negativi se čuvaju u Gradskom muzeju Požega.

U muzeju se čuva i njegova monografija u rukopisu. Zbirka dokumenata "Iz prošlosti Požege i Požeške županije" tiskana je 1926. godine. Dubravko Jelčić o Kempfovoj vezi s Požegom piše slijedeće: „Slobodno se može reći, Kempf je u Požegi i danas živ, on je i danas doslovce najprepoznatljiviji znak ovog grada… 


Javno djelovanje Julija Kempfa bilo je posvećeno u cjelini Požegi i samo Požegi, Požegi bez iznimke i ostatka…Požega je bila Kempfov pravi i autentični i nezamjenjivi fizički prostor i duhovni okvir, jedino podneblje u kome je mogao živjeti i jedino ozračje u kome je mogao sve svoje darovitosti razviti do krajnjih mogućnosti.“Glavna djela Julija Kempfa: "Listovi iz Afrike" (1891), "Novi listovi iz Afrike" (1894), "Od Save do Adrije Bosnom i Hercegovinom" (1898), "Uz obalu Adrije: po Hrvatskom Primorju" (1902), "Požega: zemljopisne bilješke iz okoline i prilozi za povijest slobodnog i kraljevskog grada Požege i požeške županije" (1910), "Mladom đačetu 1000 riječi iz hrvatske povijesti" (1910), "Oko Psunja" (1924), "Iz prošlosti Požege i požeške županije" (1926), "Moja požeška sjećanja" (posmrtno, 1996). 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI