Na današnji dan rođen je znameniti Požežanin Julije Kempf

FOTO: Gradski muzej Požega

25.1.2024. | 09:56 | Gradski muzej Požega
IZVOR: Gradski muzej Požega
Pregleda: 1486

1864. godine rođen je Julije Kempf, osnivač Gradskog muzeja Požega, povjesničar, arhivista, književnik, učitelj te gradonačelnik Požege. Smatra se utemeljiteljem zavičajne povijest. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Požegi, a Učiteljsku školu u Zagrebu. Učitelj je bio u Novom Vinodolskom i Požegi te ravnatelj Dječačke pučke škole u Požegi ( danas OŠ Julija Kempfa).

Bio je istaknuti kulturni djelatnik, član više društava u gradu, a 1924. godine osnovao je Gradski muzej. Njegovo kapitalno djelo je monografija "Požega" tiskana 1910. godine za koju je sam snimio sve fotografije, a čiji negativi se čuvaju u Gradskom muzeju Požega.

U Muzeju se čuva i njegova monografija u rukopisu. Zbirka dokumenata "Iz prošlosti Požege i Požeške županije" tiskana je 1926. godine. Dubravko Jelčić o Kempfovoj vezi s Požegom piše slijedeće: „Slobodno se može reći, Kempf je u Požegi i danas živ, on je i danas doslovce najprepoznatljiviji znak ovog grada…


Javno djelovanje Julija Kempfa bilo je posvećeno u cjelini Požegi i samo Požegi, Požegi bez iznimke i ostatka…Požega je bila Kempfov pravi i autentični i nezamjenjivi fizički prostor i duhovni okvir, jedino podneblje u kome je mogao živjeti i jedino ozračje u kome je mogao sve svoje darovitosti razviti do krajnjih mogućnosti. “Glavna djela Julija Kempfa: "Listovi iz Afrike" (1891), "Novi listovi iz Afrike" (1894), "Od Save do Adrije Bosnom i Hercegovinom" (1898), "Uz obalu Adrije: po Hrvatskom Primorju" (1902), "Požega: zemljopisne bilješke iz okoline i prilozi za povijest slobodnog i kraljevskog grada Požege i požeške županije" (1910), "Mladom đačetu 1000 riječi iz hrvatske povijesti" (1910), "Oko Psunja" (1924), "Iz prošlosti Požege i požeške županije" (1926), "Moja požeška sjećanja" (posmrtno, 1996).


Izvor: FB Gradski muzej Požega


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI