Mjesec borbe protiv ovisnosti

FOTO: MUP

20.11.2023. | 13:47 | PU PSŽ
Pregleda: 660

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca. Svake godine se u navedenom razdoblju provodi niz aktivnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, a osobito droga te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Zlouporaba droga i ovisnost o drogama je globalni problem koji zahtijeva provedbu suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije, resocijalizacije uz potporu i doprinos svih tijela.

Tijekom protekle 2022. na području PU požeško-slavonske evidentirana su ukupno 74 kaznena djela vezana za zlouporabu opojnih droga (jedno kazneno djelo „Omogućavanje trošenja droge“ i 73 kaznena djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“), dok je u deset mjeseci 2023. evidentirano ukupno 41 kazneno djelo (devet kaznenih djela „Omogućavanje trošenja droge“ i 32 kaznena djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“).


U 2022. godini evidentirana su i ukupno 53 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a u deset mjeseci 2023. ukupno 32 takva prekršaja.


Tijekom 2022. zabilježene su 72 zapljene droga dok su za 10. mjeseci ove godine zabilježene 53 zapljene u kojima se ne bilježe slučajevi pronalaska i zapljene većih količina droga. Navedene zapljene odnosile su se uglavnom na pronalazak marihuane, biljki i sjemenki cannabisa, opijumskog maka, kokaina, heroina, amfetamina, MDMA, psihoaktivnih gljiva psilobicin te ostalih lijekova s liste droga, što govori u prilog tome da su i na našem, manje urbanom području, iako u manjim količinama, dostupne i da se koriste različite vrste droga.

U vezi s tim, policijski službenici PU požeško-slavonske kontinuirano, tijekom cijele godine, u suradnji s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za socijalni rad-Područnim uredom Požega provode predavanja „ZDRAV ZA 5“ na temu ovisnosti i njenog suzbijanja kod mladih s ciljem podizanja svijesti o problemima svih vrsta ovisnosti, a poglavito ovisnosti o drogama.

Tijekom 2023. provedeno je ukupno 36 takvih predavanja u devet osnovnih i četiri srednje škole na kojima je prisustvovalo ukupno 695 učenika, dok će se u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca provesti ukupno osam predavanja u jednoj osnovnoj, jednoj srednjoj školi i predavanje u Đačkom domu u Požegi.

Navedene aktivnosti poduzimaju se kako bi se podigla razina svijesti kod mladih kao i javnosti o ovom problemu kako bi se zajedničkim naporima pridonijelo ostvarivanju zajedničkog cilja-učinkovite borbe protiv svih oblika ovisnosti, a posebice suzbijanju zlouporabe droga u našoj sredini.

U isto vrijeme provoditi će se i pojačane preventivno represivne aktivnosti u cestovnom prometu kroz testiranje vozača na prisutnost alkohola i droga u organizmu, te poduzimanju operativnih mjera na suzbijanju dostupnosti-ponude droga, kao i u području kršenja zakonskih odredbi o zabrani prodaje ili točenja alkoholnih pića i prodaje duhanskih proizvoda maloljetnim osobama.


VIŠE NA TEMU:
MUP
PU PSŽ
MJESEC BPRBE
OVISNOST

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI