Misa polnoćka u požeškoj Katedrali

Polnoćka 2023.
(FOTO: Požeška biskupija)

25.12.2023. | 09:52 | Požeška biskupija
Pregleda: 6288

U noći Isusova rođenja, 24. prosinca 2023. biskup Antun Škvorčević predvodio je misu polnoćku u požeškoj Katedrali u zajedništvu sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i Župe sv. Terezije te vjernicima navedene Župe. Na slavlju su među ostalima sudjelovali zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević i požeški paroh o. Nikola Petrović. Uvodeći u slavlje, biskup je čestitao nazočnima svetkovinu Gospodinova rođenja, kao i svima onima koji se pridružili ovom slavlju putem izravnog prijenosa Radija Marije i platforme na web stranici Požeške biskupije. Pozvao ih je da otvore prostore svoga duha događaju koji slavimo te se pokaju za sve ono što ih udaljuje od Isusove božićne blizine.U homiliji biskup je podsjetio nazočne kako se život ostvaruje po uvijek novim ljudskim inicijativama, koje se umnažaju na različitim razinama. One se planiraju u uvjerenju da po njima nešto postižemo, među njima i one koje nazivamo ratom. Svjedoci smo teškog stanja u kojem se nalazi čovječanstvo zbog rata u Ukrajini i Svetoj Zemlji gdje stradavaju brojni nedužni ljudi i u razaranju nestaju mnoga dobra. Upravo u takvom svijetu neuspjelih ljudskih inicijativa danas naviještamo jednu od najvećih Božjih inicijativa: Bog – začetnik života – odlučio je da čovjeka, ranjeno biće uspostavi u njegovo izvorno stanje po Sinu svome odvijeka, koji se utjelovio u čovjeku i rodio kao jedan od nas da bi ostvario božansko djelo, polaganjem svoga života „za nas“, ustvrdio je biskup.

Polazeći od prvog čitanja, kazao je da u njem prorok Izaija progovara u dramatičnoj situaciji izraelskog naroda u davnom 8. st. prije Krista kada se posvuda čuo zveket oružja, a asirsko osvajanje, koje je već bilo zahvatilo Galileju, zaprijetilo i samoj Judeji i Jeruzalemu. Pod neprijateljskim pritiskom narod je hodao u mraku, ne znajući kamo krenuti. Tim ljudima bez nade prorok je navijestio: »Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku«. Biskup je zapitao: »Odakle proroku hrabrost da usred mraka naviješta svjetlo, usred tuge radost?« Podsjetio je kako prorok sudbinu svog naroda gleda kroz Božju inicijativu u uvjerenju da ako Bog poduzima nešto, njegova pobjeda je sigurna. Naviješta da Božja inicijativa o oslobađanju njegova naroda ide putem rođenja jednog djeteta, koje je ljudski gledano slabo, ali Bog baš u tom nemoćnom djetetu nastupa ljubavlju kao svojom najvećom moći. Naime, prorok obznanjuje da nam se „dijete rodilo, sina dobismo“, ili točnije „dijete se rodilo za nas, sina dobismo“. I sv. Pavao u drugom čitanju iz Poslanice Titu tumači tko je Isus Krist jednostavnom tvrdnjom: „on sebe dade za nas“. U Isusu Kristu pojavila se Božja inicijativa „za nas“ i u njoj je sva njegova božanska moć. Jer, ustvrdio je biskup, nema jače inicijative od Božje u kojoj on sebe daje „za nas“ kako bi nas oslobodio zarobljenosti smrću. Kazao je kako to oslobođenje naviješta prorok slikom svjetla i radosti. Svjetlo, naime, ima moć, iščupati nas iz mraka, a radost iz tuge. To je Gospodin naš Isus: on je ljubav koja ima moć osloboditi nas od smrti, darovati nam život.Biskup je zatim potaknuo sudionike slavlja da ne dopuste biti zarobljenicima nekih ljudskih kratkoročnih i propadljivih inicijativa, nego da odaberu Božju inicijativu u Isusu Kristu, te se danas s vjernicima diljem svijeta obnove u vjeri kako je on najmoćnije djelo koje je Bog izveo za nas. Pozvao je da u Isusu Kristu otkriju svoju najbolju životnu šansu te mu se pridruže s još većim predanjem i ljubavlju, kako su to učinili pastiri u evanđeoskom izvještaju o Isusovu rođenju, prepoznajući da se Božje veliko ostvaruje u malenom, moćno u nemoćnom. Pojasnio je da je potrebno imati vjerničko srce koje zna promatrati Božje veliko djelo u svakodnevnoj malenosti, pobjedu ljubavi u prividnom gubitništvu darivanja sebe za druge. Biskup je zaželio svima da ih pohodi Isus Krist kao svjetlo, radost i ljubav, koje nas izvlači iz naših nemoći, te pronađe u svakom od nas otvoreno srce u kojem po svojoj malenosti možemo biti pobjednici. Posebno je uputio molbu da maleni Isus doprije i do srdaca onih koji smišljaju ratne inicijative te budu moćni poštovanjem, nesebičnošću i ljubavlju prema svakom čovjeku. Homiliju je biskup završio poticajem sudionicima slavlja da im Božić ne ostane na izvanjskoj površini, nego zahvati dubinu bića i utvrdi ih u ljubavi, koja je progovorila u Isusu Kristu, u njegovoj malenosti koja je išla od jaslica do križa.

Na svršetku slavlja biskup Antun je kazao nazočnima kako nam je Isus Krist i noćas poručio da je on, ne samo „s nama“, nego i „za nas“ svojom ljubavlju jačom od smrti. Poželio im je u toj svijesti miran i blagoslovljen Božić.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI