NASLOVNAPOLITIKA

Ministrov novi zakon super funkcionira: u Požegi se Dom zdravlja naprosto oglušio i zatvorio za blagdane

8.1.2019. 10:51 | telegram.hr IZVOR: Telegram.hr PREGLEDA: 3954

Sljedeći tekst nije autorski tekst 034portala te ga u potpunosti prenosimo s TELEGRAM.HR.

"U požeškom Domu zdravlja, zdravstvenoj ustanovi koja pokriva područje s više od 70.000 stanovnika, potpuno su ignorirali novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i potvrdili priličan kaos koji vlada u hrvatskom zdravstvenom sustavu, za koji je pak odgovoran ministar zdravstva, Milan Kujundžić. Naime, od 1. siječnja ove godine, temeljem spomenutog zakona (članak 195., stavak 2) Dom zdravlja u Požegi, kao i sve slične ustanove u Hrvatskoj, bio je dužan osigurati posebno dežurstvo liječnika obiteljske (opće) medicine i to subotom od 15 do 20, a nedjeljom, praznikom i blagdanom od 8 do 20 sati.

Međutim, 1. siječnja, te prošlog vikenda 5. i 6. siječnja, požeški Dom zdravlja bio je zatvoren. Jedino što su, u dva mjeseca od dana kada je zakon donesen (31. listopada 2018.) do stupanja na snagu, 1. siječnja ove godine, u Doma zdravlja uspjeli napraviti jest da na vrata stave uramljenu obavijest pacijentima o radnom vremenu posebnog dežurstva liječnika obiteljske medicine. No, vrata na kojima je poruka istaknuta, u to su vrijeme bila zaključana.IZ DOMA ZDRAVLJA NA HITNU, PA U BOLNICU PA NATRAG NA HITNU

Kad je zakon usvojen, ministar Kujundžić zadovoljno je isticao njegove prednosti, osobito hvaleći uvođenje posebnih dežurstava liječnika obiteljske medicine u Domovima zdravlja. No, iako je zakon stupio na snagu, očito je da se svugdje ne provodi. Pacijente koji su prošlog vikenda došli u požeški Dom zdravlja i naišli na zatvorena vrata primili su u Zavodu za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije i usmjeravali ih u Požešku bolnicu, odakle bi se pacijenti vraćali i tražili da im liječnici Hitne ispisuju recepte koje su im u bolnici prepisali.

Samo tijekom prošle subote, zbog toga što Dom zdravlja nije osigurao zakonom obvezno dežurstvo, u požeškom Zavodu za hitnu medicinu bili su prisiljeni pacijentima ispisati tridesetak recepata. Liječnici Hitne službe morali su pristupati Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu Republike Hrvatske (CEZIH) – što je inače posao liječnika obiteljske medicine – kako bi pacijentima mogli prepisati lijekove. “Ljudi su bili vrlo nezadovoljni i imali smo neugodnih situacija”, rekao nam je liječnik s kojim smo razgovarali. “Iako to nije naš posao, pacijentima smo prepisali lijekove, uglavnom antibiotike, kako bi mogli započeti liječenje”, kaže.

‘NEODGOVORNO PONAŠANJE MOŽE UZROKOVATI FATALNE POSLJEDICE’

No, problem je, kaže naš sugovornik, što ovako neodgovorno ponašanje vodstva Doma zdravlja može uzrokovati fatalne posljedice, slične onima kakve su se nedavno dogodile u Metkoviću ili prije toga u Zaprešiću, kada su pacijenti preminuli zbog loše organizacije zdravstvenog sustava. ”Što bi se dogodilo da su raspoloživi timovi požeške Hitne službe bili na terenu i da nitko nije mogao primiti pacijenta koji je bio životno ugrožen? Zakon je upravo zbog toga i donesen, da bi se izbjegle takve situacije i zaštitili pacijenti. No, kao što vidimo, ne provodi se”, kaže naš sugovornik.

Kad smo u nedjelju zvali požeški Dom zdravlja kako bismo provjerili ima li ondje dežurnog liječnika i kad se nakon više poziva nitko nije javljao, nazvali smo Zavod za hitnu medicinu u Požegi i upitali mogu li nam reći koji je liječnik obiteljske medicine dežuran. Odgovorili su nam kao je to dr. Rihard Perinović. No, spomenuti liječnik je zaposlenik požeškog Zavoda za hitnu medicinu, a ne Doma zdravlja. Tako su nam potvrdili ono što smo i znali: u Domu zdravlja ne poštuju zakon i ne organiziraju obvezno posebno dežurstvo.


 KAŽU DA JOŠ NISU POTPISALI S HZZO-OM PA ZATO NISU DEŽURALI

U požeškom Domu zdravlja u ponedjeljak pokušali smo saznati zašto njihova ustanova ne poštuje zakon i zašto nisu, a obvezni su to učiniti, organizirali posebno dežurstvo liječnika obiteljske medicine. Voditeljica službe općih poslova Ana Nemet Samardžić rekla nam je da na naš pisani upit može odgovoriti jedino ravnatelj Doma zdravlja, Marijan Višaticki. No, on je na bolovanju. Ipak, neslužbeno nam je rekla da liječnici nisu dežurali jer Dom zdravlja još nije potpisao ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Kad smo ravnatelja Doma zdravlja nazvali na njegov službeni mobitel, javila nam se ženska osoba i rekla kako se on zbog bolesti ne može javiti i potvrdila da je obaviješten o pitanju koje smo mu uputili.

Zaista je nevjerojatno da tijekom dva mjeseca, od donošenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti, 31. listopada prošle godine, do njegova stupanja na snagu, 1. siječnja ove godine u Domu zdravlja nisu uspjeli potpisati ugovor s HZZO-om i da im je to izlika zašto – u interesu pacijenta – ne obavljaju zakonom propisano dežurstvo. Kao da netko čeka da se dogodi slučaj sličan onom u Metkoviću ili Zaprešiću i kao da te dvije nepotrebne smrti nisu dovoljne za uvođenje reda u zdravstvenom sustavu."Tagovi: dom zdravlja, požega, protuzakonit rad, nerad, blagdan, milan kujudžić, marijan višaticki

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Kutjevo Party u Platinumu povodom Vincelova

.

Nexe nezaustavljiv na rukometnom spektaklu u Požegi

.

Lakše ozlijeđen vozač mopeda u Požegi

.

Provalili u kuću u Biškupcima i otuđili razne predmete

.

KOMEMORACIJA NA BUČJU Istinu o strahotama pronositi kroz škole i fakultete

.

Dobro jutro, Požega!

.

Struje neće biti ...

.

Danas djelomice sunčano, vjetrovito i toplo

.

Lipičko-pakračka ekipa Vrisak.hr osvojila 3. mjesto na turniru u Garešnici

Stolarska kombinirka HOBI89

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

FOTKA DANA: Odbjegla svinja slobodno trčala po Požegi

.

Prometna u Požegi, vozač mopeda završio u OŽB Požega

.

Županu Tomaševiću danas nastavljeno suđenje u Sl. Brodu, on vam usput čestita 27.godišnjicu međunarodnog priznanja RH

.

19. siječnja druženje i zabava za profesionalne vozače u krčmi ʺRibarska kućaʺ u Lukaču

.

Tomislav Žuljević najbolji igrač jeseni u požeškoj 1. ŽNL

.

Održan memorijalni maraton ʺStazom mučeništvaʺ Pakrac - Bučje

.

VJERODOSTOJNA OBEĆANJA IZGLEDAJU OVAKO: Umjesto trgovačkog centra- trava?!

.

U program ʺTri plusʺ Grada Pakraca uključeno 70 obitelji

.

Policija apelira na vozače: „Ako za Vincelovo ideš u Kutjevo i piješ – ne vozi!ʺ

.

SVAKOG DANA- NOVO IZNENAĐENJE: 42-godišnjak razbijao stakla na školi u Požegi

.

U tijeku su prijave za besplatno obrazovanje za pčelare i vozače

.

HRVATSKI MODEL SVJETSKOG USPJEHA PROGOVORIO O PREDRASUDAMA: ‘Ako si maneken, ne znači da si gay’

.

Pošaljite fotografiju, video ili sastavak i osvojite GoPro Hero 7 white kameru

.

Vrijeme danas uglavnom sunčano s promjenjivom naoblakom

.

Obitelj Nagy iz Marinog Sela ima najljepšu Božićnu okućnicu na području Grada Lipika 2018.

.

HDZ PSŽ obilježio 27. godišnjicu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

.

In memoriam: prim. dr. Tomislav Sablek

FOTONALAZ

Dobro jutro, Požega!