Milan Varešak iz Pleternice o proizvodnji peradi i jaja za rasplod

FOTO: agroklub.com

Milan Varešak iz Pleternice o proizvodnji peradi i jaja za rasplod

27.1.2019. 17:25 | agroklub.com IZVOR: agroklub.com PREGLEDA: 3274

Milan Varešak iz Pleternice vlasnik je jedinog obrta za proizvodnju peradi i jaja za rasplod u Požeško-slavonskoj županiji i to preko 20 godina. Njegov peradarnik rasplodnih nesilica nalazi se u Požeškoj Koprivnici, a dobitnik je brojnih priznanja zbog urednog podmirivanja obaveza.    

"Ne radi se o konzumnim jajima, radi se o rasplodnim jajima. Mnogi ljudi to miješaju, ovdje su jaja koja idu u inkubatore iz kojih se vale jednodnevni pilići, tovni brojleri. Kada je riječ o uvjetima, mora se dobiti veterinarska suglasnost i objekt mora udovoljavati sve potrebne mjere. Primjerice, rasplodne nesilice se drže podno i nema kaveznog uzgoja", objašnjava nam za početak Milan.   

Zbog biosigurnosnih mjera, u objekt, koji je pod konstantnim videonadzorom, ne smije ulaziti nitko osim djelatnika u opremi koja se koristi samo na farmi. Peradarnik u Požeškoj Koprivnici je usklađen i sa Zakonom o zaštiti životinja prema kojem uzgajivači životinja u svrhu proizvodnje moraju zadovoljiti brojne uvjete.

Šest i pol kokoši po četvornom metru "Imamo šest i pol kokoši po četvornom metru, što je i više nego dobro. Imamo podeste, uzvišenosti od pola metra na kojima su kokoši, budući da se vole penjati. Tu je još jedna linija za hranjenje i sustav za pojenje. U pozadini su gnijezda koja su također usklađena s Pravilnikom o dobrobiti životinja", pojašnjava Varešak.    

U pretprostoru nalaze se linije za prehranu peradi. 

"Točnije, koševi za hranu. Imamo stol za automatska gnijezda. Kada se počne s proizvodnjom jaja, djelatnik svakih sat vremena pušta traku i jaja su čista, jer nisu u kontaktu s kokošima. Dolaze i slažu se u podloške za jaja", pokazuje Varešak.    

Osim nabrojanih uvjeta, temperatura u objektu morala bi biti između 18 i 20 Celzijevih stupnjeva. 

Perad svaki dan dobiva svježu hranu Sva hrana za životinje proizvodi se u objektu pokraj peradarnika. 

"Imamo usipni koš u koji dolazi kukuruz koji je najzastupljeniji u hrani, a zatim je tu sojina sačma. Imamo miješalicu u koju se po recepturi, za tu kategoriju životinja, sirovine ubacuju i miješaju. Perad svaki dan dobiva svježu hranu. Povremeno se vrši samokontrola i hrana se šalje u Centar za peradarstvo. Sve je pod kontrolom", ističe Varešak. 

Državna inspekcija je obavezna jednom godišnje, a veterinarski inspektori dolaze svaka dva tjedna: "Znači svakih 14 dana i uzimaju se uzorci koji se šalju u Centar za peradarstvo na Veterinarskom fakultetu da se ispita situacija u objektu", otkriva Milan. 

Višak uvoznih rasplodnih jaja Kapacitet peradarnika je sedam tisuća rasplodnih nesilica u turnusu, nešto manje no prije par godina. Bio je tu i još jedan objekt u najmu, ali...

"To je ugašeno, upravo zbog toga što se pojavljuje višak uvoznih rasplodnih jaja. Naše resorno ministarstvo tvrdi da je peradarska proizvodnja dostatna za našu državu. Slažem se s tim, ali velik je problem uvoz pilećeg mesa, kao i jaja jednodnevnih pilića", rekao je Varešak. 

Stoga, poput brojnih drugih grana poljoprivrede, uzgoju peradi i jaja za rasplod, ulazak u Europsku uniju je otežao.    

"2011. godine su ukinuti poticaji za držatelje rasplodnih nesilica i ulaskom u EU otvorene su granice. Dosta rasplodnih jaja dobivamo iz okruženja iz primjerice Mađarske i Slovenije. Oni svoje viškove rješavaju na naše tržište. To je pogodovalo da se dosta farmi s rasplodnim nesilicama i zatvori. Imali smo farmu u Valpovu, to je bilo 30-ak tisuća rasplodnih nesilica, imali smo u Đakovu, to je 15 tisuća rasplodnih nesilica, požeška Veterinarska stanica je imala pet tisuća rasplodnih nesilica. To su sve farme koje su ugašene", rekao je za kraj Milan.


Tagovi: proizvodnja jaja, perad, pleternica

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Biskup Škvorčević na Veliku subotu pohodio sjedište Caritasa, Caritasovu kuhinju i obitelji u potrebi

.

Subotnja šetnja Požegom 20.4.2019.

.

Obred Muke Gospodnje u požeškoj Katedrali

.

[U tijeku] Obiteljski dan na Ergeli

.

Održan sastanak ministra uprave sa županima i predstavnicima županija

.

Proljetna deratizacija na području Općine Kaptol

.

Veliki petak na požeškoj Kalvariji

.

Danas pretežno vedro i iznadprosječno toplo

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Nakon Velikog petka dvije prometne s četiri ozlijeđene osobe

.

Gostovao urednik tjednika Kronika požeško-slavonska

.

Ozbiljna iskušenja za Požegu i BSK

.

Predali policiji automatsku pušku s četiri spremnika, četiri ručne bombe i ukupno 567 komada streljiva

.

Misa večere Gospodnje u požeškoj Katedrali

.

Blagdan Velikog petka: Prisjećanje na Isusove muke i smrt

.

Pakrac: Filmovi u kinu ovog vikenda (19.4. - 22.4.)

.

Tehnička škola Požega odlična na 14. Državnom natjecanju i smotri ʺOpisujemo sustaveʺ

.

Misa posvete ulja u požeškoj Katedrali

.

PU požeško slavonska moli sve sudionike u prometu na povećan oprez tijekom blagdana Uskrsa

.

PAKRAC KAO BRDSKO-PLANINSKO PODRUČJE: Kandidiran projekt izgradnje nove prometnice

.

Proslava sv. Juraja Mučenika, zaštitnika župe Donji Čaglić

.

Danas će prevladavati sunčano i iznad prosječno toplo vrijeme

.

Biskup Škvorčević čestitao židovima Pesah

.

Još jedan uspjeh gradonačelnika Josipa Budimira: Novi projekt Grada Kutjeva - izgradnja sportskih terena za košarku i odbojku

FOTONALAZ

Posljednji tjedan foto natječaja „Volim svoju županiju“