Meteorološka postaja postavljena u dvorištu obitelji Srđenović

Meteorološka postaja u dvorištu
(FOTO: Lipički kompas)

16.6.2024. | 11:47 | Matija Kulhavi
IZVOR: compas.com.hr
Pregleda: 2936

Na početku Ulice hrvatske mladeži, preko puta Dječjeg doma u Lipiku, smještena je kuća obitelji Srđenović, Branke i Željka. Ono što nam je privuklo pažnju je meteorološka postaja koju dosad nismo primijetili u ovom dijelu grada, zbog čega smo odlučili posjetiti bračni par Srđenović.

Od 1. svibnja ove godine, Branka Srđenović preuzela je ulogu naše meteorologinje motriteljice. U svom radu uživa punu podršku supruga Željka, koji je službeno imenovan njezinim zamjenikom. Prije njih, ovu je dužnost dugi niz godina obavljao pokojni Josip Benković, ostavljajući neizbrisiv trag u praćenju lokalnih vremenskih prilika. Nakon njegove smrti, nekoliko sugrađana izrazilo je želju za preuzimanjem ove odgovorne uloge. Među njima je odabrana Marina Hlapović, koja je neko vrijeme uspješno obavljala meteorološka mjerenja. Međutim, zbog brojnih obveza, i ona je morala odustati od ovog posla, koji su sada preuzeli Srđenovići, unoseći novu energiju i posvećenost u praćenje vremenskih prilika.
Važnost meteoroloških postaja
Meteorološke postaje i njihovi motritelji imaju ključnu ulogu u prikupljanju važnih podataka o vremenskim prilikama i klimatskim promjenama. Stoga ovaj posao zahtijeva posvećenost i stalnu pažnju uz mjerne instrumente. Lipička meteorološka postaja smještena je na strateškoj lokaciji i opremljena je raznovrsnim instrumentima za precizno mjerenje atmosferskih parametara.
Dužnosti motritelja, ističu naši sugovornici, uključuju ne samo prikupljanje i analizu podataka te održavanje opreme, već i redovno izvještavanje Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). Potrebno je voditi i detaljan dnevnik motrenja klimatološke postaje, čije se informacije šalju DHMZ-u na kraju svakog mjeseca, govori nam Branka.


Kada su postavljali mjernu kućicu i pripadajuće instrumente, predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda pružili su Branki i Željku potrebne smjernice i savjete jer obučavanje je ključno za obavljanje ovog važnog posla.

Detaljno praćenje
Meteorološki podaci se mjere čak pet puta dnevno radi preciznosti. Prvo mjerenje je ujutro u 7 i 8 sati, zatim u 14, 15 i 22 sata. Ova detaljna raspodjela mjerenja osigurava točnost i pouzdanost podataka koji se prikupljaju.

Tijekom svake od ovih pet točaka mjerenja, bilježe se različiti parametri koji daju cjelovitu sliku o vremenskim uvjetima. To uključuje maksimalnu i minimalnu temperaturu, trenutačnu temperaturu, količinu oborina te jačinu vjetra prema Beaufortovoj ljestvici. Ovi detaljni podaci omogućuju stručnjacima da bolje razumiju i predvide vremenske prilike, što je od iznimne važnosti za različite sektore društva, od poljoprivrede do sigurnosti prometa.Iako su oboje u mirovini, Branka i Željko su i dalje aktivni, svakodnevno pridonoseći svojoj zajednici na poseban način. Branka je nekada radila u lipičkoj staklani, ali zbog zdravstvenih problema već duže vrijeme prima invalidsku mirovinu. Unatoč tome, uz podršku supruga, odlučila se angažirati kao motriteljica na meteorološkoj postaji.

Za obavljanje ovog važnog posla, Branka i Željko primaju honorar. Polovica tog honorara dolazi od lokalne samouprave, koja je prepoznala važnost postojanja meteorološke postaje u gradu Lipiku. Drugu polovicu iznosa osigurava Državni hidrometeorološki zavod. Ovaj model financiranja omogućuje održavanje postaje i kontinuirano prikupljanje podataka o vremenskim uvjetima.

Nastavak tradicije i informiranje
Valja napomenuti da su, osim u Lipiku, meteorološke postaje u blizini dostupne u Daruvaru, dok se na području naše županije nalaze još u Požegi te Pleternici. Ova mreža postaja omogućuje detaljno praćenje vremenskih prilika i klimatskih promjena na lokalnoj razini.

U skladu s dogovorom s bračnim parom Srđenović, u narednim izdanjima naših novina redovito ćemo izvještavati o vremenskim prilikama u mjesecima koji slijede, nastavljajući tradiciju koja je započela u vrijeme pokojnog Josipa Benkovića. Compas će i dalje biti pouzdan izvor informacija o vremenu, pružajući čitateljima detaljne i ažurirane analize meteoroloških uvjeta.Umjetnički duh Željka Srđenovića
Brankin suprug Željko, poznat i kao Src, ne samo da joj je zamjenik u meteorološkom motrenju, već ima i jedan izuzetno zanimljiv hobi - pirografiju. Riječ je o umjetničkoj tehnici koja uključuje spaljivanje površine materijala, obično drveta, radi stvaranja dekorativnih uzoraka, slika ili tekstova.

Željko, umirovljeni hrvatski branitelj i aktivan član Udruge branitelja Lipika 1991. godine, ovim hobijem se bavi od 2005. godine, kada se prvi put susreo s ovom neobičnom tehnikom tijekom radne terapije. Do sada je izradio oko stotinjak umjetničkih djela, koristeći uglavnom meko drvo poput jasena i topole, te je čak napravio jednu tapiseriju.

Kako ističe, omiljeni motivi su mu portreti, ali i dijelovi Lipika, koji često krase njegove radove. Jednom je svoje radove izložio u Multikulturalnom centru povodom Dana branitelja i obljetnice oslobođenja Lipika. Njegova djela mogu se također vidjeti i na Facebook stranici pod nazivom Pirografija Srđenović.

Obiteljski ponos
Njihov ponos je kći Petra, diplomirana novinarka koja je započela svoju karijeru u svijetu medija. Nakon što je završila fakultet, radila je neko vrijeme na Croatian Music Channelu (CMC), gdje je stekla dragocjeno iskustvo u glazbenom novinarstvu. Danas, Petra radi u producentskoj kući Scardoni, koja je poznata kao vodeća diskografska kuća u Hrvatskoj, fokusirana na dalmatinsku glazbu. Scardona također organizira velike koncerte domaćih izvođača, a Petra ima značajnu ulogu u tom području. Njena ljubav prema glazbi i novinarstvu spojila se u uspješnu i kreativnu karijeru, što predstavlja veliki izvor ponosa za njezine roditelje.

izvor: compas.com.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI