Mešetarenje gradskom imovinom ozbiljan je fetiš gradonačelnika Glavića

FOTO: 034 portal/ Grad Požega

11.4.2023. | 15:10 | Ante Mandarić
Pregleda: 3893

Čitatelji ocijenili:

5

Na posljednje održanoj 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Požege donesena je odluka o prodaji stana u Zagrebu veličine 48m2. Među dnevnim redom pronašla se i točka prodaje zemljište u blizini Plodina, a koje se nalazi tik do Orljave. Također, na istoj sjednici Gradsko vijeće Grada Požege na bubanj je stavilo još jedno zemljište u Osječkoj ulici, a koje se nalazi na samoj cesti nasuprot ulaza u Opću županijsku bolnicu u Požegi.

Takve odluke bile su samo jedne u nizu u kojoj će se Grad Požega za vremena gradonačelnika Željka Glavića upustiti u mešetarenje imovine svih Požežana, odnosno formalno imovinom Grada Požege. Otkup poslovnog prostora u sklopu Gradskog muzeja Požega poznatijeg kao „Frizeraj“, a koji je usput rečeno nekad prodan od strane Grada privatnom vlasniku, po nalogu Glavićeve „schul“ kolegice Marije Bajt, da bi kasnije Grad za vremena Glavića ponovno kupio taj isti prostor, a za što je iz proračuna odlepršalo 1,1 milijun kuna, bio je samo početak. Nastavilo se s prodajom stana u Cirakijevoj supruzi Glavićevog kolege liječnika s bolnice, Miljenka Vukoje, prodaja kuće u Dubrovačkoj, pokušaj prodaje zemljišta između Ulice Pavla Radića i Ante Starčevića, pokušaj, za sada neuspješne prodaje stana u Zagrebu samo su neke od odluka provedenih u mandatu aktualnog gradonačelnika Glavića, a koji se na toj funkciji još ne nalazi ni na pola puta, odnosno mandata.

Da se takvim mešetarenjima ne nazire kraj svjedoči i prijedlog dnevnog reda za 19. sjednicu Gradskog vijeća Grada Požege, a koja će se održati sutra s početkom u 16:00 sati. U materijalima je vidljivo kako će se pred vijećnicima pronaći prijedlog Odluke o kupnji nekretnine k.č.br. 2110, u k.o. Požega za cijenu u iznosu nešto više od 3 milijuna kuna, odnosno 402 tisuće eura. Prema podacima dostupnim na Katastru, vidljivo je kako je vlasnik nekretnine koja se nalazi na uglu Matice Hrvatske i Sokolove ulice, izvjesni Tomislav Budimir. Ovakva odluka pravda se proširenjem Sokolove ulice te budućom izgradnjom kružnog toka i parkirne garaže na toj lokaciji, a kako ne bi bilo sumnje u visinu cijene Grad Požega od ovlaštenog sudskog vještaka i procjenitelja naručio je izradu Elaborata o procjeni tržišne vrijednosti nekretnine koju je izradio SB Consulting j.d.o.o., odnosno procjenitelj Dubravko Čelebija, dipl. ing. građ. Iako postoji objektivna potreba da se na neki način riješi situacija s ulaskom u Sokolovu ulicu, bolje upućeni u nekretninske poslove tvrde nam da cijena nije realna i da je ona prenapuhana. Dodaju kako takav iznos prodavatelj nikad ne bi dobio da kupac nije Grad pa se eto može kuća prodati po dobroj cijeni, uz opasku da se za toliki novac mogu kupiti nekretnine na ozbiljnim lokacijama u Zagrebu ili primjerice negdje na moru.


S jedne strane, Grad prodaje nekretnine kojima se može pronaći svrha na opću korist uz minimalna ulaganja, dok s druge strane planiraju kupnju nekretnine po (ne)realnim cijenama? Ovakve i slične odluke Gradskog vijeća Grada Požege predvođeno predsjednikom Matejem Begićem (HDZ) koje obiteljsko srebro prodaju kao staro željezo trebalo bi ići na sramotu onih vijećnika koji su za takve odluke glasovali, i to su vijećnici prvenstveno iz redova HDZ-a, a ne nikako na njihovu “slavu”. Podsjetimo na slučaj koji se dogodio prije 6, 7 godina kada je Gradsko vijeće Grada Požege predvođeno tadašnjim gradonačelnikom Vedranom Neferovićem (HDZ) donijelo odluku o kupnji privatne kuće u Ulici Pod gradom zbog izgradnje novih parkirnih mjesta, a do čega do današnjeg dana nije došlo, a što bi lako moguće i ovdje mogao biti slučaj.


“Moguće da je da ćemo i ovaj put svjedočiti o dobrom poslu gradonačelnika Glavića, a koji sada već očigledno ima fetiš na kupnju i(li) prodaju gradske imovine od kojih su samo neke „Frizeraj“, stan u Cirakijevoj i tako dalje. Ako znamo da problem uskog grla u Sokolovoj ulici postoji godinama, nejasno je zašto gradonačelnik nije išao u proces izvlaštenja i određivanja naknade za tu nekretninu, a ne da se s novcima građana ponaša kao pijani milijunaš? U slučaju da mu se stvarno toliko žuri moguće je da je potaknut određenom provizijom za kupnju nekretnine na uglu Matice Hrvatske i Sokolove ulice jer ovo što radi ide na štetu proračuna Grada Požege i njenih građana. Bespogovornim prihvaćanjem prijedloga HDZ-ovi vijećnici više nalikuju interesnoj skupini, a ne onima koji uistinu rade za boljitak građana, a što je u ovom primjeru itekako vidljivo.” - zaključuje naš sugovornik.

Koja je iduća nekretninska makinacija gradonačelnika Glavića na redu, ostaje tek za vidjeti.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI