Mekane slane fritule pune okusa koje će obožavati svi oni koji vole eksperimentirati s tradicijom


(FOTO: Shutterstock)

23.2.2023. | 11:03 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2192

Fritule su jako popularne u zadnje vrijeme i nema događanja ili sajma na moru ili na kontinentu gdje ih ne možete kupiti, u raznim oblicima i prelivene najrazličitijim preljevima.

Vrlo ih jednostavno možete napraviti i sami, a mi vam donosimo recept za malo drugačije – slane fritule, mekane i prepune okusa koje možete poslužiti kao predjeloprilog uz, primjerice, meso u umaku… (umjesto kroketa) ili kao grickalice na zabavama… ili ih napravite samo za sebe.

Izvrsno će se slagati s umacima na bazi vrhnja ili tartarom, a s obzirom na to da je ovaj recept varijacija "modernoga" recepta s jogurtom, fritule će biti će mekane i sljedeći dan, za razliku od onih tradicionalnih, s vodom, koje morate pojesti odmah jer brzo postanu suhe i tvrde.


Sastojci za fritule s porilukom i pancetom:


250 g brašna

250 g svježeg sira

250 g nasjeckanog blanširanog poriluka

50 g parmezana

100 g pancete, narezane na sitno

1 prašak za pecivo

2 jaja

2,5 dl jogurta

1 čep rakije

1 čajna žličica šećera

prstohvat soli

Priprema fritula s porilukom i pancetom:

Nasjeckajte poriluk i kratko ga prokuhajte. Dobro ocijedite.

U zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte parmezan, svježi sir, poriluk, slaninu, rakiju i sol. Promiješajte i stavite u hladnjak dok mutite jaja i šećer.

Pjenasto umutite jaja i šećer pa dodajte jogurt i sve promiješajte. Ulijte smjesu u zdjelu koju ste izvadili iz hladnjaka i dobro promiješajte.

U visoki lonac ulijte dovoljno ulja da dobijete efekt friteze i zagrijte ga da bude kipuće. Smanjite vatru kad počnete stavljati smjesu u ulje.

Rukom uzimajte smjesu iz zdjele i stisnite šaku tako da vam kuglica smjese izađe između palca i kažiprsta. Žlicom pokupite istisnutu smjesu i stavite u vruće ulje. Ponavljajte dok ne potrošite čitavu smjesu. Fritule se same preokrenu na drugu stranu kada je jedna strana pečena. Gotove su kad poprime zlatno-smeđu boju. Fritule vadite na papir da pokupi višak masnoće.

Poslužite tople s tartarom, umakom od vrhnja i češnjaka ili kao prilog umjesto kroketa.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
FRITULE
HRANA
RECEPT
JELO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI