Međunarodni uspjeh požeških srednjoškolaca

Međunarodni uspjeh srednjoškolaca
(FOTO: Martina B.)

7.5.2018. | 12:56 | Martina B.
Pregleda: 2793

Učenica 2.h razreda Ekonomske škole Požega, Mirjam Marić i učenik 1. razreda Glazbene škole Požega, Dominik Budimir, na međunarodnome su natjecanju „Begegnung mit Osteuropa“ osvojili prvo mjesto, svako u svojoj kategoriji. Mentorica učenicima profesorica je njemačkoga jezika u Ekonomskoj školi Požega, mr. Martina Budimir.Natjecanje „Begegnung mit Osteuropa“ već 65. godinu zaredom organizira Ministarstvo kulture njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija i Vlada u Münsteru. Cilj je natjecanja suradnja njemačkih škola i škola istočne Europe, promicanje ideje „Europa bez granica“ i kulturalne raznolikosti Europe u svrhu razvoja tolerancije i međukulturalnog dijaloga. Natjecanje pomaže u prevladavanju granica u glavama ljudi, a učenike potiče na promicanje europske ideje. Radni je jezik natjecanja njemački. Ovogodišnji je moto natjecanja bio „Wertvoll seit 65 Jahren“. Na natjecanju je u ovoj školskoj godini sudjelovalo 4.704 učenika iz 257 škola iz Njemačke i Istočne Europe s ukupno 1.415 radova.

Učenica Mirjam Marić na natjecanju je sudjelovala po drugi put. Ove je godine odabrala temu „Street Art“. U prvome je dijelu rada u Power Point prezentaciji prikazala zanimljive primjere grafita u Slavonskome Brodu, Osijeku, Zagrebu i u svome mjestu. Mirjam, naime, dolazi iz Velike gdje se njeguje kultura Street Arta, a i mlada joj autorica pridonosi. Mirjam je napravila i zanimljivu turističku brošuru s glavnim podacima i primjerima Street Arta u Hrvatskoj, osobito u gore navedenim mjestima. U brošuri je opisala i položaj Street Arta u Hrvatskoj i probleme s kojima se umjetnici susreću. Učenica je, osim toga, nacrtala skizzu glavnoga dijela projekta, grafita kojega je za potrebe natjecanja doista i napravila u svome dvorištu. U eseju je objasnila značenje svoga grafita. Ova je nadarena učenica ove godine već osvojila prvo mjesto na županijskome natjecanju iz njemačkoga jezika s vrlo visokim brojem bodova. U slobodno se vrijeme bavi crtanjem i slikanjem. Tako ni grafit koji je napravila za natjecanje, nije njen prvi grafit do sada.Dominik Budimir, ove se godine po prvi puta odlučio za glazbenu temu pod nazivom „Stille Nacht reloaded“. Božićna pjesma „Tiha noć, sveta noć“ ove godine slavi svoj 200. rođendan. Prvi se dio zadatka sastojao od kritičkog osvrta na pjesmu „Tiha noć“, na njenu slavu i na njeno značenje za natjecatelja osobno, ali i na njeno značenje u Hrvatskoj. Glavni se dio zadatka sastojao od preoblikovanja glazbe i teksta. Dominik je napisao novi tekst pjesme na njemačkome jeziku i otpjevao ga uz električnu gitaru jer se pjesma originalno izvodila na gitari. Dominik je završio osnovnu glazbenu školu, smjer gitara, a sada je u srednjoj glazbenoj školi, smjer pjevač. No najvažniji dio rada spada Dominikova obrada tj. varijanta pjesme u žanru EDM, čime se i inače bavi u slobodno vrijeme. Dodatno je napravio mobil s porukama pjesme, foto-prikaz dvije strane Božića, te adventski kalendar s glavnim podacima o ovome svjetski poznatome djelu.Na natjecanju je sudjelovala i učenica 1.h razreda, Marijana Jugović koja je kao učenica OŠ „Zdenka Turkovića“ iz Kutjeva dospjela i na državno natjecanje iz njemačkog jezika prošle godine, a ove je godine na međunarodnome natjecanju u pisanju bajki na njemačkome jeziku osvojila visoko treće mjesto. Marijana se na natjecanju „Begegnung mit Osteuropa“ odlučila za temu „Die Spur der Wölfe“, a u svome je radu povezala ideju Europe bez granica i ljudske slobode s posebnim osvrtom na grad Vukovar. Kao i na natjecanju u pisanju bajki, mentorica joj je bila profesorica Budimir.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI